ESC-potpourri

Rumuni stopama Šveđana, 10. oktobar rok za prijavu učešća u Tel Avivu

Ne baš bogat pregled evrovizijskih vesti je pred nama. Ipak, zanimljive novosti šalju Rumuni i Italijani.

„Rumunski Melodifestivalen“ i ove sezone

Iako se na ovogodišnjoj Evroviziji i nisu proslavili, ispavši po prvi put u polufinalnoj večeri, Rumuni su odlučili da zadrže prošlogodišnji način izbora predstavnika. TVR, nacionalni emiter Rumunije, drugu godinu zaredom će organizovati nacionalno takmičenje koje će se održati u više gradova.

Iako nije tačno navedeno da li će samo takmičenje pretrpeti promene, za sada je poznato da je TVR ponudio gradu Sučava da bude domaćin jedne od takmičarskih večeri, što je potvrdio gradonačlenik tog grada, dok su pregovori sa drugim potencijalnim gradovima domaćinima u toku.

Italija ne odustaje od Evrosonga

Italija je poslednja članica „Velike petorke“ koja je potvrdila svoj dogidine u Izraelu. Nacionalni emiter RAI saopštio je ovu informaciju, ali nije otkrio na koji način će predstavnik biti izabran.

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, biće da će još jedan učesnik/pobednik festivala Sanremo biti učesnik Evrovizije. Uz izuzetak 2014. godine, Italija od svog povratka 2011. predstavnika bira na prestižnom festivalu, s tim da pobednik automatski i ne stiče to pravo.

Podsetimo i na ranije objavljenu informacija da je za naredno izdanje format festivala dosta izmenjen. Ukinuta je podela na seniorsku (it. Big) i juniorsku kategoriju (it. Nuove proposte) i od sada će svi učesnici biti svrstani u istu kategoriju.

Za mlade nade se oformljuje potpuno nov festival pod nazivom Sanremo Giovani koji će biti održan 20. i 21. decembra. Na novoformiranom omladinskom festivalu će se 24 kandidata uzrasta 16-36 godina boriti za dva mesta koja će voditi na „glavni“ festival Sanremo. On će biti održan 5—9. februara.

10. oktobar rok za prijavu učešća u Tel Avivu

Sitno se broji do kraja prijavljivanja za predstojeći Evrosong. Kraj prijava je najavljen za 10. oktobar, a nakon tog datuma svako odustajanje pretrpeće izvesne sankcije.

Za sada je sigurno učešće 39 zemalja, dok se od prošlogodišnjih učesnika još čekaju potvrde ili odustajanja Rusije, Ukrajine, Moldavije i San Marina. Zasigurno ponovo nećemo videti i čuti Bosnu i Hercegovinu, Slovačku i Tursku, te davne učesnike Andoru, Luksemburg i Monako.

Što se učešća Kazahstana tiče, EBU je izjavio da za sada ne planira da na takmičenje prihvati ni jednu drugu pridruženu članicu EBU osim Australije.