Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: Italija, Vels, Gruzija, Australija i Izrael objavili takmičarske pesme

Dečja Evrovizija 2018. sve je bliže, pa ne iznenađuje podatak da sve više zemalja učesnica objavljuje svoje pesme.

U protekla dva dana, čak pet država obogatilo je muzičku ponudu ovogodišnjeg takmičenja. Njihove adute predstavljamo vam redom…

Italija

Duet Melisa i Marko predstavljaće Italiju ove godine u Minsku s pesmom What is love. Kao i ostale numere iz ovog potpurija vesti, i ova je objavljena na zvaničnom Jutjub kanalu dečjeg Evrosonga.

Dečji kanal Rai Gulp je ove sezone u kolaboraciji sa Institutom „Antoniano“ iazbrao ovogodišnje izaslanike za Minsk, i to preko konkursa za izvođače, a onda i za kompozicije.

Pomenuti institut je već godinama unazad glavni organizator prestižnog dečjeg festivala „Zlatni Cekin“, koji se neprekidno održava od 1959. godine i koji se nekada mogao gledati i na TV kanalima bivše Jugoslavije.

httpv://youtu.be/fXzZsJMZl0E

Vels

Nacionalno takmičenje za prvog predstavnika Velsa — dečji talent-program Chwilio am seren (Potraga za zvezdom) — krunisan je finalnom večeri 9. oktobra. Posle audicija, odabira 20 kandidata koji su ušli u uži izbor, izbora idalnih šestoro finalista, ova britanska regija konačno je dobila svog predstavnika.

Tako će Vels u Minsku predstavljati Manu (Manw), čije je izvođenje specijalno napisane evrovizijske pesme Hi yw y Berta, ocenjeno kao najbolje.

Sa finalistima je u prethodnom periodu radio tročlani mentorski tim u sastavu: Koni Fišer, Stifin Peri i Tara Betan. U prvom krugu finalne večeri šestoro finalista je pevalo obrade poznatih pesama, nakon kojih je petočlani panel žirija u završnicu poslao troje kandidata. Oni su potom pevali evrovizijsku numeru Hi yw y Berta, a publika je telefonskim glasovima dala sud o najboljem.

httpv://youtu.be/mz_FKpNvD0Y

Gruzija

Gruzijska takmičarska pesma zove se Your voice, a njeni autori su Sofo Torošelidze i Aleksandar Lortkipanidze. Sofo je, inače, pevačica sastava „Eldrine“ koji je predstavljao Gruziju na Evrosongu u Diseldorfu 2011. godine.

Nacionalni emiter objavio je da je na javni konkurs za kompoziciju stiglo 22 rada, od kojih je šestočlani žiri ocenio da je najbolja Your voice.

Tamar Edilašvili prva je poznata učesnika ovogodišnje Dečje pesme Evrovizije. Ona je to pravo stekla pobedom u tromesečnom šouu Ranina, ali se nije takmičila sa originalnom pesmom.

httpv://youtu.be/1YVRWHB8DF4

Australija

Dvanaestogodišnja Džejel Vena četvrti je predstavnik Australije na Dečjoj pesmi Evrovizije, a njena takmičarska numera nosi naziv Champion.

Brigu o selekciji pevača i pesme za dečji Evrosong u Australiji preuzela TV Blink, a izbor ove devojčice bila je interna odluka evrovizijske delegacije, njenog šefa i direktora televizije Pola Klarka.

httpv://youtu.be/2lWqfWtPE1s

Izrael

Yelaad’im Kaeele (Children like these) naziv je pesme koju će u glavnom gradu Belorusije 25. novembra pevati Noam Dadon. Autor je Eden Hason. Iako je numera već objavljena u maju, izraelska delegacija dobila je specijalnu dozvolu Evropske radiodifuzne unije.

Noam je treći predstavnik Izraela na dečjem Evrosongu, a izabran je preko nacionalnog finalnog takmičenja koje se odvijalo u dve faze — u prvoj fazi izabran je izvođač, a u drugog namenska kompozicija.

httpv://youtu.be/xl_DGyDsJ6g