Zanimljivosti

MTV EMA 2018: Gde su evrovizijski učesnici?

Tradicija najave dodele evropskih MTV nagrada — MTV EMA 2018 — na koju su čitaoci našeg sajta navikli već godinama unazad, nastavlja se i ove godine. Naravno, postoji i razlog zbog kog vas izveštavamo o tome — svake godine se poneki bivši evrovizijski učesnik ili učesnik nacionalnog izbora nađe među nominovanima za regionalne kategorije.

Ovogodišnja dodela evropskih MTV nagrada će biti održana u Areni „Bizkaia“ u španskom gradu Bilbau 4. novembra. Program će voditi jedna od najpopularnijih mladih glumica i pevačica Hejli Stajnfeld, a svakako najzanimljivije nominacije širem krugu gledalaca će biti one glavne nagrade za najbolju pesmu, spot, izvođača, novajliju… Gledajući listu nominovanih, ove godine prednjači Kamila Kabejo sa šest nominacija, a prate je Arijana Grande i reper Poust Malon sa pet nominacija; sve troje se, između ostalih, nalaze i na listi nominovanih za pesmu godine, i to sa ultimativnim hitovima Havana, No tears left to cry i Rockstar.

Evrovizijskim ljubiteljima će svakako biti zanimljiva dodela nagrada za najbolje sa područja Evrope. Doduše, ove godine nema puno evrovizijskih učesnika među nominovanima za najbolje regionalne izvođače, ali je spisak i te kako vredan.

Krenimo redom…

Bratsko-sestrinski duo „Zibbs“, koji je ove godine predstavljao Švajcarsku, nalazi se u trci za najboljeg švajcarskog izvođača. Od ovogodišnjih učesnika im društvo još pravi i Benjamin Ingroso koji se nalazi u trci za najboljeg švedskog izvođača. Zanimljivo je da se pored Benjamina za najboljeg švedskog izvođača nadmeću i njegov rođak Sebastijan, član svetski poznatog di-džej dua Axwell & Ingrosso, kao i posthumno nominovan još jedan di-džej sa svetskom reputacijom Avići, koji je pored svih velikih hitova zajedno sa bivšim članovima grupe ABBA Benijem Andersonom i Bjernom Ulveusom napisao i himnu Evrosonga 2013. godine We write the story.

Krug bivših evrovizijskih učesnika među nominovanima zatvara učesnik iz 2015. godine Nadav Gueđ, koji se nadmeće za najboljeg izraelskog izvođača.

A ostali evrovizijski kandidati?

Od učesnika koji su prošli kroz nacionalne izbore među nominovanima se nalaze drugoplasirana sa poljskog nacionalnog finala 2016. godine i učesnica ovogodišnjeg Melodifestivalena Margaret, koja je nominovana za najboljeg poljskog izvođača; zatim vicešampion ovogodišnjeg Melodifestivalena Feliks Sandman, koji se takmiči u spomenutoj kategoriji za najboljeg švedskog, i učesnik A Dala 2012. godine Karamel, koji je nominovan za najboljeg mađarskog izvođača.

Nažalost, prvi put posle 2015. godine neće biti dodeljivana nagrada za najboljeg eks-ju izvođača zato što je regionalni MTV kanal prestao sa radom 31. decembra prošle godine, posle 12 godina postojanja. Podsećanja radi, Srbija je imala sledeće dobitnike u kategoriji „Best Adria Act“: Aleksandra Kovač (2006), učesnik nacionalnog izbora 2011, rok sastav „Van Gogh“ (2007, 2014), di-džej poznat pod imenom „Gramophonedzie“ (2010), rege-pop-rok sastav S.A.R.S. (2016) i pop-rok sastav „Ničim izazvan“ kao poslednji dobitnik ove nagrade (2017). Od ostalih eks-ju izvođača, nagrade su dobili i Elvir Laković Laka iz Bosne i Hercegovine (2008), crnogorski rep dvojac „Who See“ (2012) i Makedonac Danijel Kajmakoski (2015) — učesnici Pesme Evrovizije i predstavnici svojih država.

U periodu 2007—2015. godine MTV je dodeljivao i kontinentalnu nagradu Best Europe Act. Ostaće upamćeno da se među devet dobitnika ove nagrade našlo i četvoro nekadašnjih evrovizijskih učesnika — u pitanju su: turska grupa „maNga“ koja je ovu nagradu dobila 2009. godine; Italijan Marko Mengoni koji je jedini dva puta dobio ovo priznanje — 2010. i 2015. godine; Nemica Lena Mejer Landrut, koja je nagradu dobila 2011. godine i Rus Dima Bilan koji je u ovoj kategoriji pobedio 2012. godine.

Glasatjte do 4. novembra za svoje omiljene izvođače na stranici MTV EMA 2018.