ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Kazahstan i Azerbejdžan imaju velika očekivanja

Novi koktel informacija o pripremama za dečji Evrosong u Minsku donosi nešto slobodnije teme u odnosu na ono što se prethodnih dana dešavalo. O čemu se to govori, saznajte u narednim redovima.

Kazahstan pozvao oprobanog koreografa u pomoć

Kazahstanci žele svim snagama da potvrde da će biti evrovizijska nacija na koju će se ozbiljno računati u budućnosti, o čemu govori i činjenica da je delegacija kompanije Khabar Agency sasvim ozbiljno prišla pripremama za nastup svoje ovogodišnje predstavnice Danelije Tulešove.

Naime, njen nastup će osmisliti ruski koreograf Igor Golubev, koji je inače rodom iz Almatija. Njemu Evrovizija nije nimalo stran pojam iz razloga što je osmislio zapažene nastupe ruskih predstavnica sa „velikog” Evrosonga iz 2015. i 2018. godine Poline Gagarine i Julije Samojlove.

U međuvremenu je Danelija objavila i kompletno ispevanu verziju svoje takmičarske kompozicije na engleskom, nazvanu Seize the time.

httpv://youtu.be/B0YgdfQJKrc

Belorus sa četiri plesača na sceni

I beloruski predstavnik Danijel Jastremski ozbiljno privodi kraju pripreme za svoj nastup. Nastup će osmisliti Dimitrij Zaleski, koji je radio na brojnim ukrajinskim serijama, a biće identičan onom sa nacionalnog finala, ali će se razlikovati po tome što će mu društvo praviti četiri plesača.

Azeri imaju visoka očekivanja

Azerbejdžanski emiter Idžtimai je održao konferenciju za štampu povodom objavljivanja pesme svoje predstavnice Fidan Husejnove I wanna be like you na kojoj su pored izvođača bili prisutni i kompozitor numere Isa Melikov i voditeljka Evrosonga 2012. godine i sadašnji šef odseka za muziku, umetnost i specijalne projekte pri tamošnjem Ministarstvu kulture i informisanja Lejla Gulijeva.

Poslednjespomenuta sa spiska je izjavila da je Fidan igrala veliku ulogu u stvaranju melodije pesme na kojoj se radilo više od mesec dana, dok nije predstavljena javnosti.

Isa Melikov je stojao iza brojnih azerbejdžanskih pesama koje su ranije bile izvođene na „velikom” Evrosongu poput pobedničke numere iz 2011. godine Running scared. On je tim povodom izjavio:

Ovo je velika odgovornost. Imamo veoma jake protivnike, na takmičenju ima mnogo zanimljivih pesama. Moramo podržati Fidan koliko god možemo, jer je podrška našoj tinejdžerki da pobedi važna.

Jermen snimio spot

Kao i svi prethodni jermenski predstavnici na dečjem Evrosongu, i jermenski 12. adut Levon će imati propratni spot za svoju takmičarsku numeru nazvanoj po svom imenu.

Spot je sniman tokom prošle nedelje, a detalji o videu, kao i datum premijernog prikazivanja, još uvek nisu poznati.

Poljska pesma izlazi 10. novembra

Poljska predstavnica Roksana Vengjel je završila rad na svojoj numeri za dečji Evrosong koju autorski potpisuju Julijus Kamil i „Lanberry“. Kako javlja tamošnji portal „Evrovizijski dnevnik“, pesma će biti objavljena 10. novembra. Ranije je isti izvor došao do informacija da numera neće biti balada, i da će biti pevana na dvojezičnoj poljsko-engleskoj varijanti.

Spot za pesmu je snimljen u varšavskom studiju LAS i, pored toga što će biti deo juniorske evrovizijske scene, biće i deo promotivne kampanje za Roksaninu kolekciju dizajnirane odeće.

Posebne ulaznice za školarce

Deca su ciljna grupa gledalaca malog Evrosonga te je stoga javni servis BTRC odlučio da pokloni 2000 ulaznica za prisustvo na završnom muzičkom turniru u Areni Minsk 25. novembra. Ulaznice će biti podeljene polaznicima internata, deci sa posebnim potrebama i talentovanim studentima širom Belorusije.

Specijalne karte će dobiti deca širom Belorusije, zato što će ona činiti najveći deo publike u novembarskoj završnici.

Počinje konstrukcija scene

Konstrukcija scene u Areni Minsk će biti započeta 5. novembra, najavio je javni servis BTRC. Tog dana će tehnički direktor takmičenja doći u belorusku prestonicu, a ova najveća sportska dvorana će biti predata na upravljanje beloruskoj državnoj televiziji zbog novembarske završnice.