ESC-potpourri

Malta odredila datum izbora, Pesma Evrovizije tema britanskog parlamenta

Iz Evrope nam stižu razne zanimljivosti u vezi sa predstojećom Pesmom Evrovizije. Naravno, uvek je lepo podsetiti se i onih koji su se nekad takmičili na ovom takmičenju. Međutim, treba pomenuti i one koje ćemo možda nekad u budućnosti imati prilike videti na velikoj evrovizijskoj sceni.

Malteški predstavnik biće određen 26. januara

Malteška verzija popularnog pevačkog takmičenja X Factor iznedriće novog predstavnika ove ostrvske zemlje. Finale će se održati 26. januara, a tada bi trebalo da bude poznat i evrovizijski predstavnik.

Finalu će prethoditi tri takmičarske večeri koje će biti prenošene uživo — 6, 13. i 20. januara. Još uvek nije poznato koliko će učesnika biti u finalu, niti da li će baš tokom šoua biti objavljeno ime evrovizijskog predstavnika. Završnica će biti održana u Malteškom sajamskom i konvencijskom centru u Takali, gde je održavan i nacionalni izbor ove zemlje 2017-2018.

Što se samog X Factora tiče, trenutno je na programu faza audicija, a voditelj takmičenja je Ben Kamil, koji je bio domaćin Dečje Evrovizije, kao i nacionalnog izbora 2016. godine. Sudije ovog takmičenja su Ira Losko (predstavnica Malte 2002. i 2017), Hauard Kit Debono, Rej Merčeka i Aleksandra Alden.

Kazahstan bez pozivnice za „veliki Evrosong“

Iako se dugo spekulisalo o tome da li ćemo gledati Kazahstan na velikoj evrovizijskoj pozornici, definitivno je da se to ipak neće desiti. Kazahstan je trebalo da dobije specijalnu pozivnicu za učešće na ovom takmičenju od EBU, što se ipak nije dogodilo.

Alan Azhibajev, prvi čovek televizije Khabar Agency, izjavio je da njegova zemlja već dugo prati ovo takmičenje sa velikim interesovanjem (takmičenje se prenosi od 2012. godine) i da bi bilo veoma značajno kada bi i njegova zemlja nastupila na Evroviziji. Kazahstan će ipak imati predstavnika na Dečjoj Evroviziji 2018.

Pesma Evrovizije tema britanskog parlamenta

U Velikoj Britaniji o Pesmi Evrovizije raspravljaju i parlamentu. Naime, obožavaoci Evrovizije su tražili od vlade da usvoji peticiju o tome da se finale Evrosonga proslavi kao nacionalni praznik, budući da takmičenje propagira poštovanje različitosti i zajedništvo. Britanski parlament je ovo odbio zbog, kako se navodi, činjenice da se finale održava neradnim danom, pa nema potrebe za ustanovljavanjem takvog praznika, s obzirom da može da ga proslavi onaj ko hoće.

Omaž Simoni de Oliveiri

RTP, nacionalni emiter Portugalije, emitovaće posebnu dokumentarnu emisiju o legendarnoj pevačici i dvostrukoj portugalskoj evrovizijskoj predstavnici (1965, 1969) Simoni de Oliveiri.

Tokom jednočasovnog dokumentarca publika će moći da uživa u putovanju kroz život jedne od najvećih portugalskih muzičkih zvezda. Najzaslužniji za realizaciju ovog dokumentarca su Nuno Galopim (evrovizijski komentator za RTP i stručni konsultant nacionalnog izbora) i Danijel Mota.