Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Crna Gora raspisuje konkurs, Letonci raspolažu sa 83 pesme

Konkursi za nacionalne izbore ređaju se jedan za drugim. Neki su već i završeni, neki će tek biti raspisani. Evo kakve novine donose naši susedi u Crnoj Gori, Letonci i Gruzijanci.

Evrovizijska sezona u Crnoj Gori startuje 29. oktobra

Radio-televizija Crne Gore će 29. oktobra raspisati konkurs za izbor pesme koja će Crnu Goru predstavljati na Evrosongu u Tel Avivu, saopšteno je iz RTCG. Međutim, nije poznato na koji način će predstavnik i pesma biti izabrani.

Savet RTCG je na sednici 22. oktobra usvojio odluku o učešću u Tel Avivu, ali su neki članovi bili protiv, zbog geopolitičkih prilika koji se odnose na Izrael i njegove odnose prema Palestincima. Ipak, kako je menadžment javnog servisa već prijavio učešće, neki članovi Saveta pitali su se zbog čega se uopšte oni onda i izjašnjavaju.

Kako bilo, Savet je usvojio izmene pravilnika o proceduri izbora kompozicije, a skraćen je i rok za razmatranje prijavljenih pesama sa 45 na 30 dana.

83 pesme u konkurenciji za „Supernovu“

Letonska televizija LTV je 3. septembra ušla u novu sezonu TV takmičenja Supernova. Konkurs za učesnike i pesme je okončan 21. oktobra, a producenti su saopštili da je prijavljeno 83 kompozicije.

To je 10 manje u odnosu na prošlu godinu, što bi se moglo objasniti nešto strožim kriterijumima, među kojima je onaj da radovi moraju da budu profesionalno isproducirani i snimljeni. Dozvoljeno je svim zainteresovanim autorima da šalju pesme, ali izvođači moraju biti državljani Letonije — čak i grupa treba da bude u potpunosti sastavljena od letonskih državljana!

LTV i Supernova će i ove sezone nastaviti saradnju sa Universal Music Groupom na globalnoj promociji projekta.

Gruzijski „Idol“ iznedriće i evrovizijsku pesmu

Da će popularni TV šou za talente „Idol“ biti u stvari izborno takmičenje za Pesmu Evrovizije poznato je već od ranije. Međutim, šefica evrovizijske delegacije Natija Mšvenijeradze otkrila je da će on ujedno poslužiti i za izbor evrovizijske pesme.

On je u intervju jednom lokalnom radiju kazala da će uskoro nacionalna televizija GPB raspisati konkurs za autore i kompozicije.

Konkurs za izvođače/učesnike je u toku, a prvi krug audicija će biti održan 27. oktobra, širom Gruzije, tj. u svim većim gradovima. Prvi šou biće upriličen 1. januara, a takmičenje će trajati nekoliko nedelja.