ESC-potpourri

Dansk Melodi Grand Prix 23. februara

I dok čekamo više informacija o izborima predstavnika na Evroviziji, već se dešavaju i prva odustajanja od nacionalnih takmičenja. Međutim, neki već imaju plan kako se dokopati dobrog plasmana na Evroviziji — održati nacionalno finale u mestu koje donosi sreću.

Danski Melodi Grand Prix 23. februara

DR, nacionalni emiter Danske, objavio je datum kada će biti održan Melodi Grand Prix. Naime, dansko nacionalno finale biće održano u Herningu 23. februara.

Ovo je peti put da se „Gran-pri pesama“ održava u Herningu. Takmičari koji su pobeđivali na ovom festivalu 2001. i 2013. godine su kasnije osvojili drugo, odnosno 1. mesto na samoj Evroviziji (duo Rollo & King i Emeli de Forest).

Jan Lagermand Lundme, prvi čovek zabavnog programa DR, izjavio je da je nacionalni izbor veliki izazov za televiziju, kao i da je posebno iskustvo za gledaoce.

Odustajanja u Nemačkoj

Sebastijan Šub, jedan od potencijalnih kandidata za predstavnika Nemačke na Evroviziji, ipak je odustao od nadmetanja za ovu poziciju. Naime, mladi Sebastijan je dobio neke druge poslovne i muzičke ponude koje se ne uklapaju sa nemačkim nacionalnim takmičenjem Unser Lied für Tel Aviv.

Sebastijan je izjavio da mu je veoma žao što ipak neće učestvovati u ovom projektu i da njegove obaveze nisu u skladu sa dinamikom takmičenja, a takođe je istakao da želi sve najbolje ostalim kandidatima. Šef nemačke delegacije je takođe izjavio da mu je veoma žao zbog ove situacije, ali da je Sebastijan dobio ponudu koju ne može odbiti.

Lea Sirk vodi EMU?

Iako još čekamo podrobnije informacije o slovenačkom takmičenju EMA 2019, pojavila se mogućnost da voditeljka ovog takmičenja bude Lea Sirk. Harizmatična slovenačka pevačica je ove godine predstavljala Sloveniju na Evroviziji u Lisabonu, gde je pobrala brojne simpatije publike. Lea je sa numerom Hvala, ne! u finalu završila na 22. mestu.