Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Bojana Radovanović ponovo u „Pinkovim zvezdicama“

Mali izaslanici sa ovogodišnjeg dečjeg Evrosonga u Minsku su izuzetno vredni ovih dana. Neki privode kraju svoje nacionalne izbore, neki sprovode finalna pripreme za promociju svojih pesama, dok se ostali pripremaju za svoje nastupe. Šta su nam to delegacije poslale, pročitajte u novom „evrovizijskom potpuriju“.

Poljakinja peva Anyone I want to be

Poznat je naziv pesme ovogodišnje poljske predstavnice Roksane Vengjel. Kompozicija će nositi naziv Anyone I want to be i biće specifična po tome što će ovo biti prva pesma u istoriji poljskih učešća, i uopšte prva pesma u istoriji dečjeg Evrosonga koju je uradila ekipa inostranih autora.

Iza kompozicije stoje sledeći autori:

  • Megan Koton, britansko-američka pevačica i producentkinja, prethodno je radila sa sastavom „Little Mix“, Olijem Marsom i Kajli Minog,
  • Nejtan Duval – britanski kompozitor,
  • Cutfather, danski muzički producent koji je ranije učestvovao u organizaciji Dansk Melodi Grand Prixa, međunarodno je poznat i po radu sa spomenutom devojačkom grupom „Little Mix“, takođe spomenutom Kajli Minog i Aleksandrom Burk,
  • Peter Valevik – danski muzičar i producent
  • Danijel Helej Davidsen – dansko-norveški gitarista

Poznati detalji nastupa francuske predstavnice

Francuska predstavnica Anželina se polako priprema za nastup u Minsku, a prema rečima šefa delegacije Stivena Klerime — biće zaista spektakularan. Naime, otkrio je da će ceo nastup biti šaren, da će koreografiju osmisliti Sabrina Lonis, i da će sa Anželinom na sceni biti dva plesača: trinaestogodišnjak Leo Polo i četrnaestogodišnja Alban Irtu.

Ono što je još zanimljivo u vezi s francuskom predstavnicom jeste činjenica da je u jednom šou-programu imala prvo javno izvođenje svoje numere Jamais sans toi.

Žuta iks oznaka kao simbol malteškog nastupa

I Maltežanka Ela Manđon privodi kraju pripreme za svoj nastup. Njoj će na sceni društvo praviti više plesačica koje će na svojim kostimima imati žutu iks oznaku.

U jednom nedavnom intervjuu je Ela otkrila značenje tog simbola koji se pojavljuje i u njenom promotivnom spotu. Naime, prema njenim rečima, taj simbol označava prevazilaženje teškoće sa kojom se pojedinac suočava, i kako postaje sve snažniji, prihvata ideju da krene bez obzira na sve. Žuta boja je simbol nade, a vremenom je čovek dovoljno jak da prevaziđe bačenu senku na svoj život.

Rita Laranžeira otkrila detalje nastupa

Portugalska predstavnica Rita Laranžeira je otkrila detalje svog nastupa na sceni u Minsku. Naime, u razgovoru za portugalski javni servis je otkrila da će koreografiju za njen nastup osmisliti Marko de Kamilis i da će tokom nastupa i plesati.

Govoreći o konkurentskim kompozicijama, u istom intervjuu je otkrila da joj je omiljena kompozicija Marchin’ on malteške predstavnice Ele Manđon.

Velšanka sa četiri plesača na sceni

Britanski javni servis S4C, koji svoj program emituje na velškom jeziku, 19. oktobra je organizovao audicije za četiri plesačice koji će pratiti njihovu ovogodišnju juniorsku izaslanicu Manu. To je otkrila na svom Fejsbuk profilu, ali detalji o njenom nastupu su još nepoznati.

Bojana Radovanović ponovo u „Pinkovim zvezdicama“

Naravno, potpuri završavamo sa Srbijom, a za to ima i povoda. Naša ovogodišnja predstavnica Bojana Radovanović je jedna od ovogodišnjih učesnika specijalne sezone „Pinkovih zvezdica“, šoua u kojem je i ponikla, čija jubilarna sezona nosi podnaslov All Stars. U prvoj emisiji se predstavila s numerom Frenka Sinatre New York, New York i dobila je svih pet glasova žirija, plasiravši se u naredni krug.

Pored nje će se u jubilarnoj sezoni pojaviti još neki od ranijih učesnika ovog šoua (izuzev pobednika), koji su se pojavili kako na Evroviziji, tako i na ranijim nacionalnim selekcijama za mali i veliki Evrosong – juniorske evrovizijske izaslanice iz 2015. i 2016. godine Lena Stamenković i Dunja Jeličić, učesnik ovogodišnje Beovizije Igor Lazarević, učesnice nacionalnog izbora za prošlogodišnji dečji Evrosong Darija Vračević i Irina Arsenijević i Makedonka Antonija Gigovska, koja je pevala prateće vokale ovogodišnjim makedonskim predstavnicima, grupi „Eye Cue“.

Međutim, svi ovi detalji su ostali u senci činjenice da su bivši evrovizijski učesnici Jelena Tomašević i Sergej Ćetković napustili žiri emisije i na njihovo mesto su došle rijaliti zvezda Kristina Kija Kockar i Nataša Bekvalac. Zvog njihovog dolaska digla velika prašina, ali pošto se redakcija sajta nikada nije bavila zlonamernim tračevima, nećemo ih ni spominjati.

httpv://youtu.be/_tjKwJgMMIw