Balkan, Balkan! Srbija

RTS produžio konkurs za evrovizijsku pesmu

Radio-televizija Srbije produžila je konkurs za srpsku evrovizijsku pesmu. Prvobitno je konkurs trebalo da se završi 1. novembra, ali je kao i prošle sezone on produžen. Novi rok je 15. novembar.

RTS organizuje izbor predstavnika Srbije na Evrosongu 2019. u cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike. S tim u vezi, drugu godinu zaredom organizuje javni anonimni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati našu zemlju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju.

Pored opštih i već ustaljenih pravila da pesma ne sme biti javno izvedena pre 1. septembra 2018, da ne sme biti duža od tri minuta te da izvođač ne može biti mlađi od 16 godina, od ostalih uslova izdvajamo:

Konkursna dokumentacija:
PRAVILNIK >>
TEKST KONKURSA >>
  • reč je o konkursu za kompozicije, ne za izvođača/predstavnika;
  • autori mogu biti i domaći i strani državljani;
  • tekst pesme mora biti na jezicima koji su zvanično u upotrebi u Srbiji;
  • autori kompozicija moraju izabrati izvođače koji su isključivo državljani Republike Srbije;
  • RTS ima pravo da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili oko izvođača izabere drugu pesmu ili drugog izvođača;
  • radovi se šalju pod šifrom, a šifra je sastavni deo konkursnog materijala; autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom snimka ili teksta.

Selekciona komisija, sastavljena od RTS-ovih muzičkih urednika, od ukupnog broja blagovremeno pristiglih prijava, izabraće kompozicije rukovodeći se isključivo njihovim umetničkim kvalitetom. Ukoliko od pristiglih radova nijedna kompozicija ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo da samostalno izabere kompoziciju.

Predstavničku pesmu izabraće stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih stvaralaca i naravno publika, po evrovizijskom principu 50/50.

Prijave treba slati na adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
Sa naznakom za „Pesmu Evrovizije 2019“

Oznake