Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Tri večeri hrvatske Dore, Česi ostaju verni onlajn načinu izbora

Pregled novih evrovizijskih vesti upotpunjujemo informacijama iz susedne Hrvatske, Češke Republike i Jermenije.

Tri večeri hrvatske Dore

Prema pisanju čitanog Jutarnjeg lista, Hrvatska radio-televizija će u zimskom periodu vratiti na male ekrane četiri vrlo gledana i popularna TV programa, među kojima je tradicionalni izborni evrovizijski festival „Dora“, koja bi trebalo da ima tri gala večeri.

Prvo i drugo veče biće revijalnog karaktera, dok će poslednja zapravo biti takmičarska. O pobedničkoj pesmi navodno će odlučivati stručni žiri i publika.

„Dora“ će biti održana sredinom februara, u Opatiji, u Kristalnoj dvorani hotela „Kvarner“.

Česi ostaju verni onlajn načinu izbora

Češka nacionalna televizija, posle velikog uspeha u Lisabonu i osvojenog 6. mesta u finalu, želi da na isti način sprovede selekciju evrovizijskog predstavnika i pesme. Konkurs za kompozicije zatvara se poslednjeg dana oktobra, a nakon toga će selekciona komisija preslušati sve numere i izabrati šest za nacionalno takmičenje — ESCZ 2019.

Početkom januara će biti poznati kandidati za Tel Aviv, a numere javno objavljene onlajn u formi video-spota. Javno glasanje biće omogućeno putem zvanične evrovizijske aplikacije širom sveta, ali će se uvažiti samo oni pristigli iz Češke Republike, dok će se glasanje fanova van granica države računati kao jedan glas. Paralelno s tim, međunarodni žiri oceniće pesme.

Pobednička kompozicija znaće se krajem januara.

Jermenija o Evroviziji nakon dečjeg Evrosonga

Šef jermenske evrovizijske delegacije David Cerunjan saopštio je da će ta zemlja više informacija o selekciji predstavnika i pesme za Tel Aviv otkriti nakon što se završi Dečja pesma Evrovizije — dakle, posle 25. novembra.

Nacionalna TV kuća je putem šoua Depi Evratesil poslednje dve sezone birala evrovizijskog takmičara, ali su formati selekcije bili drugačiji. Kakav će model sad biti primenjen — ostaje da se vidi…