ESC-potpourri

Otvoren konkurs u Mađarskoj, Australija požuruje autore

Jesen nam donosi sve više vesti o predstojećem Evrosongu, a ovoga puta u fokusu će biti konkursi za nacionalna takmičenja. Pored konkursa za Beoviziju, o čemu je već bilo vesti, u ovom pregledu saznaćemo nešto o danskom, australijanskom i mađarskom konkursu za nacionalna takmičenja.

Mađari spremaju osmi „A Dal“

I Mađari su vredni i počeli su sa prikupljanjem pesama za naredni A Dal. Konkurs je otvoren do 8. novembra, a prijave se mogu slati samo putem zvaničnog sajta takmičenja A Dal.

Uslovi konkursa oslanjanju se na opšta evrovizijska pravila, uz izuzetak da tekst pesme, ako je na stranom jeziku, treba da ima mađarski prevod, fotografije visoke rezolucije osoba koje nastupaju na bini, kao i autora pesme uz biografije na engleskom i mađarskom, i video-spot (ukoliko je završen).

Na ovom izdanju takmičenja pored pobedničke kompozicije nagrađene će biti i pesme sa najboljim tekstom, kao i izvođač koji bude najveće otkriće takmičenja.

Australija „požuruje“ autore

Iako je konkurs za slanje pesama za nacionalno takmičenje Eurovision — Australia Decides otvoren do 4. novembra, prema rečima članova australijske delegacije, već sada je pristiglo na stotine prijava, ali će konkurs svakako trajati do naznačenog roka.

Nakon konkursa sledi odabir pesama koje će biti izvedene u takmičarskim emisijama. Imena izvođača biće objavljena kasnije.

Eurovision — Australia Decides će biti upriličeno 8. i 9. februara u Gould Koustu i biće prenošeno uživo, dok će se glasanje obaviti 9. februara.

Fanovi u Danskoj ponovo biraju pesme za „Melodi Grand Prix“

Danko udruženje ljubitelja Pesme Evrovizije OGAE Denmark objavila da će biti uključena u selekciju pesama koje će se takmičiti na Melodi Grand Prixu 2019. Članovi OGAE kluba iz Danske su već nekoliko godina uključeni u izbor pesama koje su birane za nastup na nacionalnom takmičenju. Ovaj klub je pozvao sve svoje zainteresovane članove da učestvuju u preselekciji danskog nacionalnog takmičenja.

Melodi Grand Prix će biti održan 23. februara u Herningu.