Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Albanija i Crna Gora se fokusiraju na javnost

Susredne Albanija i Crna Gora usred su priprema za nacionalne festivale i evrovizijske selekcije. Iako su glavne pojedinosti već poznate, novi pregled evrovizijskih vesti donosi i neke novine iz ovih država.

Javnost će izabrati crnogorsku pesmu

Savetnica generalnog direktora Javnog servisa Crne Gore Nataša Baranin kazala je da će stručna komisija napraviti uži izbor kandidata, nakon čega će gledaoci odlučiti ko će predstavljati Crnu Goru u Tel Avivu.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, podsetila da je raspisan konkurs za izbor crnogorskog predstavnika na Evrosongu. Komentarišući dilemu o tome treba li Crna Gora da ima svog predstavnika, Baranin je rekla da razume takve polemike u javnosti.

— To je kao da postavljate pitanje da li treba da šaljete fudbalsku reprezentaciiju ili neki sportski tim, a znate da su šanse nisu velike da trijumfuje ili osvoji neku medalju. Misija Javnog servisa je da afirmiše domaće stvaralaštvo, domaće autore, da nosi taj progres, da se ne smemo provincijalizovati. Na otprilike 46 javnih servisa u tri minuta dole u ekranu stoji Montenegro. Ne postoji novac kojim možete takvu reklamu da platite, da afirmišete autore, Crnu Goru i RTCG — istakla je Baranin, rekavši da je cilj ulazak u finale, što je cilj i svih drugih nacionalnih televizija.

Konkurs traje narednih 30 dana. Zainteresovani autori više informacija mogu pronaći klikom na link RTCG konkursi ili pisati na mejl evrovizija@rtcg.org.

Albanci žele da revitalizuju Festivali i Këngës

Albanija će otvoriti sezonu nacionalnih izbora. „Festivala pesama“ (alb. Festivali i Këngës) održaće se 20, 21. i 22. decembra, a 22 takmičara biće u konkurenciji za pobednika 57. takmičenja i ujedno evrovizijskog predstavnika.

Međutim, umetnička direktorka festivala Inva Mulja kazala je na pres-konferenciji da ima nameru da „revitalizuje“ festival i ponovo privuče onaj deo publike koji se vremenom otuđio iz nekog razloga. U saradnji s ministarstvom obrazovanja biće izabrano 15 učenika najboljih srednjih škola u Tirani koji će pažljivo pratiti festival i oceniti najbolju pesmu.

Pored toga, rukovodstvo festivala najavilo je i određene promene. Prve takmičarske večeri biće izvedene sve kompozicije u pratnji simfonijskog orkestra. Druge večeri će učesnici izboditi numere u „evrovizijskom maniru“ — s muzičkom matricom i potencijalnom evrovizijskom koreografijom, dok će treće veče biti kao prvo, s tim što će stručni žiri izabrati najbolju pesmu.

Producenti neće pesme objaviti u celosti pre samog festivala, već samo delove.