ESC-potpourri

Česi računaju na 300 pesama, u Estoniji tek očekuju prijave

Da li su u Estoniji nova pravila doprinela velikom interesu izvođača i autora? U kojim se sve gradovima odvijaju audicije za gruzijski „Idol“? Kada će konačno biti održano prvo izdanje azijsko-okeanijske varijante Evrovizije? Da li je inostranim autorima dozvoljeno da šalju pesme na konkurs za špansku pesmu? Koliko je pesama pristiglo na češki konkurs?

Saznajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

300 pesama u Češkoj, 60 dela domaćih autora

Poslednjeg dana oktobra je završen konkrs za češki evrovizijski onlajn festival ESCZ 2019. Na oficijelnoj češkoj evrovizijskoj Fejsbuk stranici je objavljeno da je na konkurs stiglo 300 radova, od čega je 60 delo domaćih autora i upravo pesme domaćih autora će biti uvažene za odabir šest idealnih pesama za nacionalni izbor, baš kao i prošle sezone.

Lista od šestoro finalista bi trebalo da bude poznata početkom januara.

(Za sada) 24 prijave u Estoniji

Konkurs za novo izdanje estonske nacionalne selekcije Eesti Laul se završava 6. novembra, a uprava javnog servisa ERR je objavila podatak da su do 30. oktobra pristigle samo 24 kompozicije. No, delegacija ne bi trebalo da ima razloga da bude zabrinuta zato što se najveći broj prijava očekuje tokom poslednjih šest dana odvijanja konkursa.

Podsetimo, prvi put u istoriji ovog festivala je konkurs otvoren i za inostrane izvođače i autore. Lista od dvadesetčetvoro polufinalista bi trebalo da bude objavljena 15. novembra, dok će njihove pesme biti predstavljene 4. decembra.

Još jedna činjenica vredna podsećanja je ta što će polufinala prvi put u istoriji Eesti Laula biti održana izvan prestonice Talina i biće emitovana uživo. Gradovi domaćini obe polufinalne večeri trebalo je da budu poznati 1. novembra, međutim, to se do zaključenja ovog teksta nije dogodilo.

Podsetimo, polufinala su na programu 26. januara i 2. februara, a finale će biti održano 16. februara u areni „Saku“ u Talinu.

Otvoren španski konkurs

Španski nacionalni emiter RTVE je 1. novembra otvorio konkurs za pesme koje će svi učesnici „Operacije Trijumf“, polaznici tzv. Akademije, otpevati na nacionalnom izboru. Otvoren je za sve autore u narednih 15 dana, ali, za sada nema nikakvih naznaka da će pesme stranih autora biti prihvaćene. Očekuje se da španski autor bude uključen u stvaranje numere. Uz prijavu autori moraju naznačiti i izvođača koji bi bio idealan za izvođenje njihove numere.

Sa javnog konkursa će biti odabrano 10 numera, preostalih 10 koje će ući u uži izbor će odabrati delegacija sa pozivnog konkursa za priznate autore. Na evrovizijskoj gala večeri će biti izvedeno 10 numera, od čega će tri izabrati publika preko onlajn konkursa, a preostalih sedam selekciona komisija.

Počele audicije za gruzijskog „Idola“

Gruzijski javni servis GPB i producenti domaće verzije svetski popularnog muzičkog rijaliti formata „Idol“ 27. oktobra su započeli sa kastinzima za glavni deo programa koji počinje 1. januara.

Audicije će se održavaju širom Gruzije, i traju od 30. oktobra do 7. novembra. Gradovi u kojima će producenti tražiti adekvatnog kandidata su Guržani, Telavi, Ahmeta, Lagodehi, Gori, Boržomi, Ahalcihe, Čijatura i Kutaisi.

Prvo izdanje „Eurovision Asia“ naredne godine — valjda!

Iako su postojale naznake da će prvo izdanje azijsko-okeanijske varijante takmičenja za Pesmu Evrovizije pod nazivom Eurovision Asia biti održano tokom ove godine, festival će, izgleda, biti pomeren za interval između 30. novembra i 7. decembra 2019, a domaćin bi trebalo da bude australijski grad Gold Koust, koji će ugostiti i australijski nacionalni izbor za Evrosong Eurovision: Australia Decides.

Pretpostavlja se da će učestvovati 16 zemalja, a konačna lista učesnika će biti objavljena u maju 2019. godine.