ESC-potpourri

Ukrajina objavila prvog učesnika, velika gužva za „Sanremo Giovani“

Dok se u nekim zemljama broje prijave takmičara, neke već objavljuju ime ponekog takmičara koji će učestvovati na nacionalnom takmičenju. Nažalost, neki bivši evrovizijski takmičari nas napuštaju.

Natalija Gordijenko prva takmičarka u Ukrajini

Na ukrajinskom nacionalnom takmičenju Vidbir 2019 učestvovaće Natalija Gordijenko s pesmom Grom. Ona je za sada prvi poznati takmičar ovog nacionalnog finala koje će biti upriličeno 9, 16. i 23. februara.

Ruslan Kvinta biće producent ovog šoua, a Sergej Pritula voditelj.

69 izvođača u konkurenciji za festival „Sanremo Giovani“

Novi format italijanskog Sanrema je već počeo. Čak 69 izvođača će nastupiti na audiciji 12. novembra, ne bi li se našli na velikoj sceni ovog takmičenja u konkurenciji mladih izvođača. Oni su odabrani od 677 prijavljenih.

Na audiciji u Rimu će biti izabrano 18 izvođača, dok će šest izvođača biti odabrano na lokalnoj „Akademiji Sanremo“. Takmičenje u kategoriji Giovani (mladi) biće održano od 17. do 21. decembra.

Preminula predstavnica Portugalije 1984

Predstavnica Portugalije na Pesmi Evrovizije 1984. Marija Žino preminula je u 73. godini od posledica plućne infekcije. Svoju zemlju je na takmičenju u Luksemburgu predstavljala pesmom Silêncio e tanta gente, kada je završila na 11. mestu sa 38 poena.

Marija se na muzičkoj sceni pojavila još 60-ih godina 20. veka, izdavši svoj prvi maksi-singl. Ali, veću afirmaciju je stekla tek 80-ih godina, kada je i nastupila na Evroviziji, a prvi  pokušaj da se domogne evrovizijske scene bio je 1981. godine. Tokom karijere duge četiri decenije izdala je tri albuma. Od 2010. je patila od ozbiljnih zdravstvenih problema.

httpv://youtu.be/gXOFCPQkL1o