ESC-potpourri

Florijan Vider šesti put dizajner scenografije

Sve je više novih informacija u vezi sa završnim muzičkim turnirom u Tel Avivu. Čak su se organizatori opredelili za već oprobanog evrovizijskog scenografa. O čemu se to priča, otkrivamo vam u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

Florijan Vider dizajner scenografije

Izraelski javni emiter KAN je raspisao tender zatvorenog karaktera za potencijalno scenografsko rešenje za evrovizijsko takmičenje u Tel Avivu. Pravo na prijavu su imali svi vizuelni umetnici, a do finala ovog konkursa su stigli rešenje oprobanog evrovizijskog scenografa Florijana Videra i lokalnih umetnika Maje Hanoh i Avija Fatime.

Vider je prethodno dizajnirao evrovizijske scenografije 2011, 2012, 2015, 2017. i 2018, dok je Maja Hanoh takođe iskusan evrovizijski scenograf koja je dizajnirala binu za takmičenja u Jerusalimu 1999. godine. Sa partnerom Avijem je osmislila scenografije za popularne muzičke rijalitije Kochav Nolad i HaKokhav Haba.

Na radost evrovizijskih fanova, producenti su se opredelili za rešenje Florijana Videra za koje već kruže glasine da je inspirisano Davidovom zvezdom, simbolom na izraelskoj zastavi.

Njegova konkurenkinja Maja je za jedan tamošnji portal izjavila da je razočarana zbog ovakve odluke, dodavši da su producenti bili u ozbiljnoj dilemi da li da se opredele za Viderovo rešenje ili za rešenje dotičnog izraelskog dvojca jer su oba scenografska rešenja, po njihovom mišljenju, bila odlična. Konstataciju je završila rečima da ako se Evrovizija održava u Izraelu, onda je scenografiju trebalo da dizajniraju lokalni autori.

Između ostalih scenografskih radova Florijana Videra izdvajaju se i one koje je osmislio za britanske verzije takmičenja X Factor i Got Talent, američke i britanske verzije Idola, izraelske verzije popularnog takmičenja „Glas“ i za nekoliko dodela MTV nagrada.

Poznata glumica voditelj Evrovizije?

Anja Bukštajn, rusko-izraelska glumica i poznato TV lice, jedna je od brojnih javnih ličnosti koju je nacionalna televizija KAN pozvala na audiciju za voditelja Pesme Evrovizije 2019. Ovu vest objavio je tiražni dnevnik Maariv.

Anja je rođena u Rusiji 1982. godine, u porodici jevrejskih Rusa, ali od svoje osme godine živi u Izraelu. Tokom svoje glumačke karijere ostvarila je mnogo zapaženih uloga u Izraelu, a svetska javnost upoznala ju je u ulozi Kinvare u slavnoj seriji „Game of Thrones“.

Pored glume, Anja se bavi i muzikom — peva, piše pesme, svira klavir, a govori hebrejski, ruski, francuski i engleski.

Oznake