Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Pet pesama na Monteviziji, Rusi o Evroviziji posle Nove godine

Ulazimo u period kada će novosti o nacionalnim selekcijama za Pesmu Evovizije biti udarne. Stoga je i ovo izdanje evrovizijskog pregleda vesti bogato novinama i zanimljivostima.

Pet pesama na Monteviziji

Radio-televizija Crne Gore je ranije otvorila javni konkurs za evrovizijsku kompoziciju te pozvala sve autore i muzičke stvaraoce da se pojave na najvećoj muzičkoj i šou-pozornici. Nataša Baranin, šefica evrovizijske delegacije, otkrila je za Portal Analitika da će od svih prispelih radova selekciona komisija izabrati pet.

Od pet najbolje rangiranih na večeri Montevizije gledaoci će izabrati onu koja im se najviše dopada i pobedniku praktično „kupiti“ kartu za Izrael. Kako će ove godine izgledati Montevizija, odlučiće uredništvo u skladu sa programskim i estetskim zahtevima, navela je Baraninova, ali se, po svemu sudeći, može očekivati isti model izbora kao ove godine za Lisabon.

Grčka i Kipar zagriženi za Tamtu

Grčki i kiparski javni servisi ERT i CyBC su ozbiljno zainteresovani za popularnu pevačicu Tamtu, koja je njihov prvi pik za Tel Aviv. Portal Alpha News je preneo vest da je ova popularna pevačica pregovarala sa oba javna servisa i da će se odlučiti za onu državu koja bude dala najbolju ponudu.

Ova popularna pevačica gruzijskog porekla je želja evrovizijskih fanova već dugi niz godina. I Tamta ima istu tu želju, te je imala tri pokušaja da se domogne evrovizijske scene. Prvi takav se dogodio kada je učestvovala na izboru za grčkog predstavnika 2007. godine s pesmom With love, i tada je u konkurenciji sa Sarbelom i Hristosom Dantisom učešće završila kao treća.

Godine 2010. se ponovo ponudila grčkoj državnoj televiziji za učešće na Evroviziji, ali je njen predlog odbijen, a i ove godine je bila u razmatranju za pesmu Fuego autora Aleksa Papakonstantinua, koju je odbila zbog nedostatka vremena.

Da li će joj se četvrti pokušaj da ode na Evrosong posrećiti?

Rusi o Evroviziji posle Nove godine

Rusija je potvrdila učešće na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu i ove godine će organizatorsku štafetu od Prvog kanala preuzeti drugi državni kanal „Rusija 1“. U saopštenju koje je ova televizija dala napisano je da će sa pripremama za Evrosong započeti nakon završetka snimanja novogodišnjeg programa.

Za sada nije poznato hoće li Rusi svog evrovizijskog aduta opet izabrati interno ili će organizovati nacionalno finale, ali uprava televizije će naredne godine imati težak zadatak da našu braću posle godinu dana vrati u finale takmičenja.

Počinje kamp za pesme u Nemačkoj

Nemački evrovizijski blog Prinz ESC-Blog je objavio nove detalje za nemačku nacionalnu evrovizijsku selekciju. Radni naziv nacionalnog finala je bio Unser Lied für Tel Aviv, a sada je poznat i konačan naziv — Unser Lied für Israel.

Od 11 preostalih kandidata će za nacionalno finale biti izabrano šestoro njih, a u isto vreme će se u intervalu od 5. do 9. novembra odvijati i kamp za kompozitore i tekstopisce u kom će se tragati za idealnim pesmama sa kojima će finalisti biti upareni.

Očekuje se da će do kraja godine biti objavljena lista finalista. Veliko finale će biti održano tokom februara, a na poziciju voditeljke izbornog festivala se posle godinu dana pauze vraća Barbara Šeneberger, o čemu smo već pisali.

Polufinala Eesti Laula 31. januara i 2. februara

Iako je bilo planirano da se prvo polufinale Eesti Laula održi 26. januara, novi šef produkcije nacionalne televizije ETV pomerio ga je za 31. januar, dok su datumi druge polufinalne večeri i finala ostali isti — 2. i 16. februar.

Ova promena ukazuje na to da će, po svemu sudeći, oba polufinala biti održana u istom gradu, a ne u dva različita, kako je inicijalno saopšteno. Ipak, prenos uživo i dalje ostaje, kao važna promena ove sezone.

Novi detalji o gruzijskom „Idolu“

Gruzijski javni servis GPB i producenti lokalne verzije „Idola“ trenutno sprovode audicije širom Gruzije koje će se okončati 7. novembra u Kutaisiju.

Termin prve epizode je pomeren na 5. januar, kada bi trebalo da bude emitovana prva „lajv“ emisija. Od samog početka šoua se glasanje neće odvijati samo preko telefona i SMS-a, već i preko društvenih mreža i popularne aplikacije Mesindžer. U finalnoj emisiji će se naći tri ili četiri kandidata i finalno veče će funkcionisati tako što će publika najpre izabrati pobednika, a potom i numeru sa kojom će pobednik braniti boje gruzijske zastave u Tel Avivu.

Podsetimo, svi finalisti će dobiti namenski kreirane pesme za finalno veče, a konkurs za kompozicije će biti raspisan u narednih nekoliko dana.

Britanci ostaju verni Mel Gidrojk

Poznata je i voditeljka predstojećeg izdanja britanskog nacionalnog finalnog takmičenja Eurovision: You Decide. Ona će ostati nepromenjena, a radi se ni manje ni više nego o Mel Gidrojk. Takođe, poznato je da će četvrto izdanje ovog televizijskog formata biti održano u januaru ili februaru.

Eleni Fureira specijalni gost u Tel Avivu?

Kako javlja jedan grčki časopis, ovogodišnja vicešampionka Evrosonga Eleni Fureira je dobila poziv od EBU-a da bude specijalna gošća na jednoj od tri večeri Evrosonga u Tel Avivu, uzimajući u obzir popularnost kakvu je stekla širom kontinenta posle lisabonskog nastupa. Ukoliko se to zaista dogodi, bio bi to prvi put da na revijalnoj večeri Evrosonga nastupi neko ko nije pobedio prethodne godine.

Norvežani već planiraju selekciju 2020!

Norveška televizija NRK će konkurs za evrovizijsku 2020. godinu raspisati već u martu sledeće godine — tačnije, 2. marta, na dan održavanja Melodi Grand Prixa 2019, i trajaće do 17. maja.

Razlog ovakve promene leži u tome što producentima i čitavoj produkciji koja prati veliki događaj i festival kakav je Melodi Grand Prix — treba više vremena za pripremu, više fokusiranja na autore, pesme i naravno izvođače, pojasnio je Stig Karlsen, izvršni producent MGP.

On je takođe svestan činjenice da će to uticati i na manji broj pesama koje budu prijavljene na konkurs, ali kako kaže „u tome je i poenta“ jer žele da se kompozitori usredsrede na cilj, a ne na puko štancanje pesama.

„Kvalitet ispred kvantiteta“, poručio je Stig Karlsen.