Balkan, Balkan! ESC-potpourri

16 pesama na hrvatskoj Dori, Estonci dobili 216 pesama

Nacionalne selekcije za predstojeći Evrosong uzimaju sve veći zamah. Najviše pažnje kod nas nesumnjivo će dobiti zemlje u okruženju, što ne znači da se ostalima ne treba jednako posvetiti.

Bar je tako ovde uvek bio slučaj… Zato saznajte šta su nam spremili Hrvati, Mađari, Estonci te Sanmarinežani.

Slobodna Dalmacija: 16 pesama na hrvatskoj „Dori“

Popularni hrvatski portal „Slobodna Dalmacija“ otkrio je da će se na povratničkom festivalu Dora takmičiti 16 vrlo popularnih izvođača.

„Velika je novost i to što će se na Doru prvi put moći prijaviti i strani autori, ali pod uslovom da njihovu pesmu izvode hrvatski pevači ili grupe, što nam je potvrdio i šef delegacije Željen Klašterka“, piše ovaj portal.

Glavna urednica festivala biće dugogodišnja televizijska urednica i voditeljka Uršula Tolj, dok je novi rukovodilac projekta i šef hrvatske delegacije za Evrosong postao upravo pomenuti Željen Klašterka, takođe s dužim uredničkim stažom na HRT.

Konkurs za autore trebalo je da bude objavljen 5. novembra, međutim, to je odloženo, a više detalja biće poznato na posebnoj konferenciji za medije koju priprema HRT.

San Marino odbacio šou „1 in 360“

Sasvim je izvesno da će evrovizijski gledaoci i dogodine gledati i slušati predstavnike San Marina. Izvesno je, međutim, i to da najmanja evrovizijska država neće koristiti šou 1 in 360 kao svoje nacionalno takmičenje.

Producenti ovog ne baš proslavljenog formata najpre su saopštili da će ovo takmičenje u novoj sezoni biti prošireno, međutim, objavom na društvenim mrežama odbacili su sve.

Kako će, pak, biti biran predstavnik i pesma, za sada nije poznato.

216 pesama za „Eesti Laul“

Estonija je proteklih dana takođe bila u fokusu zbog nekoliko izmena. Održavanje prvog polufinala je pomereno sa 26. na 31. januar, što je ukazivalo na to da će oba polufinala biti održana u istom gradu, a ne u dva različita, kako je inicijalno planirano.

Te pretpostavke su se pokazale tačnim. Naime, javni servis ERR je na dan zatvaranja konkursa za pesme objavio da će se polufinala održati 31. januara i 2. februara u gradu Tartu, na istoku Estonije. Finale ostaje 16. februara, naravno u Talinu, u Areni „Saku“, a sva tri programa biće uživo prenošena na nacionalnoj televiziji.

Organizatori Eesti Laula takođe su otkrili da je na javni konkurs stiglo 216 prijava, 42 manje u odnosu na prošlu sezonu. To objašnjavaju plaćanjem određene participacije za učešće. Od tog broj, polovina su dela inostranih autora, napisana na ruskom, engleskom, španskom i nemačkom jeziku.

Podsetimo, prvi put u istoriji ovog festivala dozvoljeno je da učestvuju i inostrani autori i izvođači. Lista od 24 polufinalista bi trebalo da bude objavljena 15. novembra, dok će njihove pesme biti predstavljene 4. decembra.

Produžen konkurs za „A Dal“

Mađarska nacionalna televizija MTVA produžila je konkurs za takmičenje „A Dal“ za sedam dana — umesto do 8. novembra, prijave se mogu slati samo putem zvaničnog sajta takmičenja A Dal do 15. novembra.

Uslovi konkursa oslanjanju se na opšta evrovizijska pravila, uz izuzetak da tekst pesme, ako je na stranom jeziku, treba da ima mađarski prevod, fotografije visoke rezolucije osoba koje nastupaju na bini, kao i autora pesme uz biografije na engleskom i mađarskom, i video-spot (ukoliko je završen).