Evrovizija 2019

Na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu 42 zemlje

Na 64. Pesmi Evrovizije, koja se 14, 16. i 18. maja 2019. održava u Tel Avivu, učestvovaće 42 zemlje, saopštili su organizatori takmičenja iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Naredne godine najpopularnije muzičko takmičenje na svetu imaće jednog učesnika manje u odnosu na ovogodišnji Lisabon, budući da se Bugarska i definitino povukla iz, kako je ranije objavljeno, finansijskih razloga.

Zvanično je — Bugarska se povlači s Pesme Evrovizije

Tako će se na festivalu u administartivnom centru Izraela, u Tel Avivu, naći sledeće zemlje:

Zemlje učesnice
Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, iskazao je i ove godine oduševljenje zbog velikog odziva javnih nacionalnih emitera da učestvuju na ovom planetarnom događaju.

— Prošle sezone Neta se usudila da sanja i pobedila na takmičenju u Lisabonu, vrativši trofej u svoju zemlju. Nadamo se da će ostali učesnici biti inspirisani tim snom — izjavio je Ola Sand, dodajući da organizatori u Izraelu vredno rade na pripremi narednog događaja za koji je uveren da će biti za pamćenje.

Istim povodom oglasio se i Eldad Koblenc, generalni direktor javnog emitera KAN, koji je rekao da ne mogu da dočekaju da ugoste 42 nacije narednog maja, koje će težiti da učine isto ono što je i Neta u Lisabonu.

Polufinalni žreb 28. januara

Zvanično je saopšteno i da će žrebanje za nastup u polufinalima biti održano 28. januara. Izraelska televizija je objavila da će žreb biti održan u muzeju „Beit Hair“ u Tel Avivu.

Žreb se inače sastoji iz dva dela. U prvom delu žreba članice „Velike petorke“ i domaćin saznaju u kom polufinalu glasaju i koje polufinale moraju da prenose. Zatim se vrši žreb polufinalista (ko u kom polufinalu učestvuje) iz šest tzv. šešira koji se sastavljaju na osnovu istorije glasanja.

„Dare to Dream“ slogan Pesme Evrovizije 2019

Dare to Dream, ili Usudi se da sanjaš, slogan je 64. Pesme Evrovizije, a inkluzija, raznolikost i jedinstvo bile su inspiracija za kreativnu poruku nastupajućeg takmičenja.

„Dare to Dream“ slogan Pesme Evrovizije 2019

Zanimljivo je da će više zemalja obeležiti svojevrstan jubilej iduće godine. Holandija i Švajcarska poslaće svog 60. predstavnika, Grčka 40, Hrvatska, Slovenija i Estonija 25, a Letonija i Litvanija 20. predstavnika. I San Marino će se pojaviti 10. put na takmičenju, dok će se naša zemlja 12. put takmičiti na Evroviziji.

Rekord po broju učešća drži Nemačka koja će učestvovati 63. put — jedino 1996. godine nisu imali svog muzičkog izaslanika, dok rekord po broju neprekidnih učešća drži Ujedinjeno Kraljevstvo koje od 1959. godine nije propustilo nijedno evrovizijsko takmičenje.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Hajde Zvezda, pomuči se malo. Srbija drži prvo mesto po broju učesnika. Uradi istraživanje i pretraži malo ovu internet stranu. Pa znaš valjda šta je statija. Statija je natpis u medijama koji je najčesto je analiza ili vest koja iznosi činjenice. Statija je poznata i kao članak.

  • Kakve statije, šta pričaš??

    Kako može Srbija da bude prva po broju učesnika kad joj je prvi nastup bio tek 2007.? I plus nije učestvovala 2014…

  • Zvezda, pomuči se malo. Pročitaj tekst ove statije, napravi istraživanje i tako ćeš da saznaš zašto Srbija drži prvo mesto po broju učesnika na Evroviziji.