Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Nemci konačno izabrali učesnike, Slovenci i Rumuni traže pesme

Nemci su postali majstori za najkomplikovaniji mogući izbor evrovizijske pesme i predstavnika, dok Slovenci i Rumuni ponovo „mešaju“ karte, i prema najavama, gledaćemo nešto drugačije nacionalne izbore u tim zemljama u odnosu na prošlu sezonu.

Evo kako stoje stvari…

Nemačka objavila imena prvih šest evrovizijskih aduta

Prošlo je skoro pet meseci otkako je Nemačka krenula u novi proces evrovizijske selekcije. Konačno, čelnici javnog emitera NDR saopštili su imena šestoro kandidata koji će se takmičiti na nacionalnom izboru Unser Lied für Israel:

  • Ali Rajan (Aly Ryan)
  • Bi-Bi Tomaz (BB Thomaz) | 4. mesto u The Voice of Germany 2017
  • Linus Brun (Linus Bruhn) | učesnik The Voice of Germany 2015
  • Gregor Hegele (Gregor Hägele) | učesnik The Voice of Germany 2017
  • Elizabet Brihner aka „lilly among clouds“
  • Makeda

Njih šestoro imalo je sreće da bude izabrano među 965 kandidata koji su se prijavili na konkurs. Produkcijski tim je suzio izbor najpre na njih 198, da bi zatim stočlani „evrovizijski panel“ delegirao njih 50. Tako je međunarodni profesionalni žiri, sastavljen od 20 članova iz različitih država, konačno izabrao 20 koji su imali priliku da na posebnim radnim kampovima snime delove pesama i video-zapise. Izbor je dalje sužavan do konačnih šestoro koji su dobili mesto na budućoj sceni šoua Unser Lied für Israel.

Ipak, ovde se priča ne završava, budući da ima prostora za još dvoje kandidata, oko kojih veća ekspertski žiri.

A šta je s pesmama?

NDR već ima zalihu od oko 150 pesama dobijenih na konkursu za autore, a paralelno s tim, od ponedeljka je u Berlinu aktivna i radionica za 24 kompozitora, tekstopisca, aranžera i producenata, koji će razmenjivati ideje i pokušati da naprave nekoliko pesama za već delegirane kandidate. Ipak, ostavljena je i mogućnost da u konkurenciju uđe i neka numera od onih 150.

Još jedna EMA u Sloveniji

Slovenačka radio-televizija objavila je konkurs za pesme i izvođače koji će se takmičiti na nacionalnom evrovizijskom izboru EMA 2019.

Nekoliko promena je najavljeno za nastupajuće takmičenje. Najpre, RTVSLO će organizovati samo jedno takmičarsko veče na kojem će do 10 izvođača predstaviti svoje pesme. Stručni žiri će izabrati dvoje za tzv. superfinale, da bi ona publika svojim glasovima odlučila o predstavniku Slovenije u Izraelu.

RTVSLO takođe navodi da takmičari moraju imati slovenački pasoš, ali da autori pesama mogu biti i stranci. Takođe, i jezik na kojem se peva je stvar slobodnog izbora.

Konkurs traje do 14. decembra, a više detalja može se pronaći u dokumentaciji na stranici: RTVSLO.si

Otvoren konkurs za „Selecția Națională 2019“

I Rumuni kreću u potragu za pesmama za svoj evrovizijski izbor Selecția Națională 2019. Konkurs je otvoren do 10. decembra, a 24 učesnika nacionalnog takmičenja biće poznato 24. decembra.

Međutim, čini se da su Rumuni odbacili prošlogodišnji „Melodifestivalen model“, tj. više takmičarskih večeri u više rumunskih gradova. Sad je najavljeno da će biti organizovana dva polufinala i finale, uz nekoliko važnih promena.

Naime, iz svakog polufinala nacionalni žiri će izabrati do pet pesama za finale, a publika svojim glasovima još jednu. Međutim, u finalu se stvari menjaju jer će prvi put u Rumuniji o evrovizijskoj pesmi odlučivati međunarodni žiri i publika, u jednakom odnosu (50/50).

Iako računica kaže da će do finala doći 12 takmičara, produkcija zadržava pravo da dodeli poseban poziv nekom od polufinalista, pa je moguće da će se njih 13 boriti za put u Tel Aviv.

Datumi i gradovi u kojima će se održati Selecția Națională naknadno će biti saopšteni.