Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Evrovizijska Dora 16. februara, poznata imena Izraela žele da brane tron

Dok čekamo prva evrovizijska imena za naredno takmičenje, ovogodišnji takmičari su još uvek zainteresovani za promociju svojih evrovizijskih numera ili su to barem bili. Sa druge strane, jedan nacionalni izbor ovih dana se često pominje u evrovizijskoj javnosti.

Hrvatska bira predstavnika 16. februara?

Hrvatski mediji ne prestaju sa gotovo svakodnevnim informacijama o svom nacionalnom takmičenju Dora. Najnovije informacije se odnose na datum finala, i to bi trebalo da bude 16. februar. Dok se još uvek spekuliše o lokaciji na kojoj će se nova Dora ponovo vratiti na festivalsko nebo ove regije (Opatija ili Zagreb), ono što se kroz medije prenosi kao mogućnost da će se ova nova Dora sastojati od čak tri takmičarske večeri (pevanje šansona i serenada uz simfonijski orkestar, klasici Dore i konačno evrovizijsko izborno veče).

Poznata imena Izraela žele da brane tron

Izraelski TV šou HaKokhav Haba L’Eurovizion (Sledeća zvezda za Evroviziju), koji će petu godinu zaredom poslužiti za izbor evrovizijskog predstavnika, okupiće, po svemu sudeći, brojna već poznata i afirmisana lica. Iako je emisija zapravo autentični muzički rijaliti za pronalazak novih talenata, čini se da će ove sezone motiv ipak biti jači, a to je evrovizijska scena i pokušaj pete pobede, na domaćem terenu.

Svakako da pojedina imena našem podneblju nisu poznata; stoga ćemo se samo pomenuti da su mnoga od njih već afirmisina kroz nekadašnji sličan šou Kochav Nolad (Zvezda je rođena), što je zapravo izraleska verzija Pop Idola. Neki učesnici imaju čak i snimljene albume, neki su i učestvovali nekoliko puta na evrovizijskom izboru. Izvesno je zato da će najavljeni HaKokhav Haba L’Eurovizion biti vrlo gledan i uzbudljiv za tamošenje gledaoce.

U žiriju ovog šoua od ove sezone biće i Širi Majmon, predstavnica Izraela 2005. godine, a osim nje, tu je već ustaljeno i Harel Skat, koji se takmičio u Oslu 2010. godine.

Otkazano evrovizijsko veče u Kaunasu

Manifestacija pod nazivom Eurovision After Party, koja je trebalo da bude održana u Kaunasu u Litvaniji sledećeg meseca, ipak je otkazana. Ovogodišnja litvanska predstavnica Jeva Zasimauskaite, koja je bila organizator ove manifestacije, objavila je na društvenim mrežama da do ovog muzičkog okupljanja još uvek aktuelnih evrovizijskih zvezda neće doći, iako je to bila njena velika želja. Novac će biti vraćen obožavaocima koji su već kupili karte za ovaj koncert na kome je trebalo da nastupe Sezar Sampson (Austrija), Laura Rizoto (Letonija), Rajan Ošonesi (Irska) i Elina Nečajeva (Estonija).