ESC-potpourri

Španija, Švajcarska i Portugalija zadovoljno trljaju ruke

I dok neke zemlje zadovoljno trljaju ruke zbog broja pristiglih pesama na konkurs, Šveđani će uskoro konačno otkriti učesnike svog tradicionalnog Melodifestivalena.

Nove informacije o nacionalnim izborima pročitajte u tekstu koji sledi.

Švajcarska: Pet pesama u najužoj konkurenciji

Pet pesama je stiglo do finalne runde švajcarske selekcije. Na samom početku bilo je čak 420 pesama u opticaju koje je prikupio nacionalni emiter SRF, dok su druga dva nacionalna emitera RTS i RSI imala pravo da zahvaljujući vajdkardu dodaju još neke pesme ovom procesu. Sve te numere su preslušali ekspertski žiriji i žiri koji je činila publika. Ovim pesmama će se baviti različiti producenti i izvođači, a zatim i ekspertski žiri.

Konačna odluka o predstavničkoj pesmi biće interno doneta u martu.

Španija: Stiglo oko 1000 pesama na konkurs

Oko hiljadu pesama je stiglo na konkurs za izbor španske evrovizijske pesme. Pesme koje su pristigle na španski konkurs su dela i afirmisanih autora, ali i neafirmisanih. Međutim, ono što je interesantno jeste i podatak da je moguće da se na kraju umesto učesnika talent-takmičenja nacionalni emiter odluči za nekog drugog izvođača. Rut Lorenzo, koja je Španiju predstavljala na Evroviziji 2014, izjavila je da je poslala nekoliko svojih pesama na izbor.

Kada konkurs konačno bude gotov biće odabrano 20 kompozicija koje će RTVE objaviti na internetu, a gledaoci će moći da izaberu svoje favorite (10 pesama će biti delo afirmisanih autora, a 10 pesama će biti kompozicije izabrane sa onlajn konkursa). Tri pesme sa najviše glasova će se naći na velikoj evrovizijskoj gala večeri takmičenja „Operacija Trijumf“.

Portugalija: U konkurenciji više od 200 pesama

Konkurs za slanje pesama za Festival da Canção 2019 je završen još 31. oktobra. Nacionalni emiter Portugalije RTP je objavio da je stiglo više od 200 pesama na ovaj konkurs, ali će samo jedna završiti na festivalu.

S druge strane, producenti su već pozvali 14 autora da napišu pesme za takmičenje i izaberu umetnika koji će izvesti njihovu numeru, a jedno preostalo mesto namenjeno je pobedniku emisije „Master Class“ na radiju Antena 1, koje je namenjeno autorima koji do sada nisu uopšte imali objavljen rad.

Festival da Canção 2019 će imati tri takmičarske večeri — dva polufinala i finale koje će drugu godinu zaredom biti održano van Lisabona.

Švedska: Učesnici Melodifestivalena 27. novembra

I dok čitava Evropa iščekuje informacije u vezi sa imenima izvođača koji će se naći na Melodifestivalenu, nacionalni emiter Švedske SVT je na Tviteru objavio datum kada će ove informacije biti objavljene. U pitanju je 27. novembar, a tačno vreme objave biće naknadno naznačeno.