Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Otvoren konkurs za Doru, Azerbejdžan opet bira interno

Novi „evrovizijski potpuri“ je pun svakakvih informacija u vezi sa predstojećom sezonom. Neki su već počeli da reklamiraju svoje izborne selekcije, a s druge strane, postoje i oni izvođači koji se više nikada neće vraćati na evrovizijsku scenu. O svemu tome govore Hrvatska, Izrael, Azerbejdžan i Grčka.

Konkurs za Doru od 20. novembra do 10. januara

O povratničkom izdanju hrvatskog festivala Dora se prethodnih dana dosta pričalo i pisalo. Hrvatska radio-televizija (HRT) je konačno, na specijalnoj konfereciji za pripadnike sedme sile, objavila više detalja o predstojećem takmičenju.

Kako u naslovu i stoji, konkurs za kompozicije otvoren je od 20. novembra do 10. novembra. Izvođači moraju da budu državljani Hrvatske, dok autori mogu biti i stranci. Zanimljivo je, međutim, da prijavljuju gotove, finalne verzije svoje pesme. Jezici na kojima će biti dozvoljeno izvođenje su hrvatski, engleski, francuski i italijanski.

Selekcionu komisiju činiće stručnjaci iz redova Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja i HRT-a, te muzički kritičari, pevači sa evrovizijskom iskustvom, kompozitori i tekstopisci koje će delegirati HRT. Oni će se rukovoditi isključivo umetničkim vrednostima, s naglaskom na kvalitet muzike, teksta i celog „paketa“.

Za evrovizijsko veče festivala biće izabrano 16 kompozicija, plus dve rezervne, a o pobedničkoj numeri odlučivaće stručni žiri i publika. Detaljnija pravila glasanja HRT će objaviti do 31. januara.

HRT je objavio i promotivni video kojim reklamiraju predstojeće 20. izdanje ovog prestižnog TV formata, a koji možete pogledati u priloženom videu ispod.

Opet interni izbor za Azerbejdžan

Azerbejdžanska televizija Idžtimai je odlučila da svog evrovizijskog aduta za Tel Aviv izabere ponovo internim putem. Međutim, ovosezonska interna selekcija biće nešto drugačija u odnosu na one iz prethodnih sezona. Naime, neće se odmah birati ciljani izvođač, nego će biti organizovane zatvorene audicije, što znači da će azerbejdžanska nacionalna selekcija biti u nekoj formi talent-šoua zatvorenog za publiku.

Za sada je poznato da će prva audicija biti održana 20. novembra.

Izraelska selekcija započinje 24. novembra

Nova sezona izraelske nacionalne selekcije HaKochav HaBa L’Eurovizion (srp. Sledeća zvezda za Evroviziju) počinje sa emitovanjem 24. novembra i selekcija će trajati sve do kraja januara. Format šoua će biti identičan onom iz prethodnih godina, s tim da članovi žirija treba da odaberu najviše 70 kandidata koji će otići u drugi krug.

Iako će primarni emiter šoua biti televizija „Rešet 12“, tri epizode ovog muzičkog rijalitija će biti emitovane i na javnom servisu KAN. Naime, ove sezone će u sklopu muzičkog rijalitija biti emitovane tri emisije koje će emitovati spomenuti nacionalni emiter. Preko te tri specijalne epizode će biti izabrani pesma i predstavnik ovosezonskog domaćina, što znači da će odabrani kandidati u te tri emisije otpevati namenski pisane kompozicije.

U žiriju šoua će se, između ostalih, naći i dvoje bivših evrovizijskih učesnika: Širi Majmon (2005) i Harel Skat (2010).

Kalomira rekla „ne“ povratku

Ranije se u svojstvu mogućeg grčkog evrovizijskog aduta za Tel Aviv spominjala popularna pevačica Tamta, a sada su mediji u igru uključili i trećeplasiranu iz Beograda 2008. Kalomiru. Tim povodom se oglasio i njen menadžerski tim koji je izjavio da ova atraktivna pevačica nema nameru da se više vraća na evrovizijsku scenu, čime se dolazi do zaključka da je procenila da je njeno vreme prošlo.

Naime, u jednom letošnjem intervjuu je Kalomira izjavila da je imala ponudu od grčkog javnog servisa ERT da peva za njih na ovogodišnjem takmičenju u Lisabonu, kako bi na taj način obeležila deset godina od svog prvog evrovizijskog učešća. Međutim, zbog porodičnih obaveza je morala da odustane od učešća.

Upravo tu činjenicu su tamošnji tabloidi podgrejali informacijom da je Kalomira zainteresovana da peva za svoju zemlju u Tel Avivu. Međutim, ona je čvrsto ostala pri odluci da je za nju evrovizijska misija završena.