Dečja Evrovizija 2018 Pogledi

Kako i zašto Vels na Dečjoj Evroviziji?

Vels je uz Kazahstan jedan od dva debitanta na Dečjoj pesmi Evrovizije, koja se ove nedelje, 25. novembra, održava u Minsku. Iako je najavljeno još u maju da će učestvovati na ovom takmičenju, pitanje je za mnoge i dalje otvoreno i nejasno — otkud Vels na dečjem Evrosongu?!

Najpre, treba istaći da Vels nije debitant u evrovizijskoj porodici događaja. Prošle godine je održano prvo takmičenje „Evrovizijski hor godine“ (Eurovision Choir of the Year), na kojem se zavijorila zastava Velsa, a njihovi predstavnici „Côr Merched Sir Gâr“ zauzeli su 2. mesto!

Ali Vels nije suverena i nezavisna država?

Da, to je tačno. Vels nije suverena i nezavisna država, što je jedan od osnovih preduslova za učešće na evrovizijskim događajima. I tu leži osnovno pitanje — ako je već deo Ujedinjenog Kraljevstva, zašto se ne takmiči pod imenom i zastavom Ujedinjenog Kraljevstva?

Celo zamešateljstvo i zabuna dolazi od komplikovanog sistema radijskih i TV emitera u Britaniji, a koji su članovi Evropske radiodifuzne unije (EBU).

S4C — jedini emiter na velškom jeziku

Vels S4C
Logo televizije S4C

Naime, dva velika medijska sistema u Britaniji deo su EBU. Prvi i nama najpoznatiji jeste BBC (Britanska radiodifuzna korporacija), koja organizuje selekciju predstavnika za Pesmu Evrovizije i Evrovizijsko takmičenje mladih muzičara (Eurovision Young Musicians), i to pod imenom i zastavom Ujedinjenog Kraljevstva.

Drugi je UKIB — United Kingdom Independent Broadcasting — čija je primarna delatnost zastupanje interesa nezavisnih britanskih televizija u EBU. Pod okriljem UKIB funkcionišu tri velike nezavisne TV kompanije: ITV (koja je delegirala britanskog predstavnika na dečjem Evrosongu 2003—2005), zatim Channel 4S4C — Sianel Pedwar Cymru, odn. Channel 4 Wales.

Pošto je deo UKIB, S4C tehnički predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo u EBU. Međutim, kao emiter koji emituje svoj program samo u Velsu i to na velškom jeziku, S4C može da se takmiči kao Vels, pod uslovom da nijedan drugi britanski emiter ne učestvuje na evrovizijskom događaju.

Ipak, to ne znači i da bi na isti način mogli da učestvuju i Škotska, Severna Irska ili Engleska. Jedini način da se ova četiri entiteta istovremeno takmiče na evrovizijskim takmičenjima bio bi ako bi postali nezavisni jedni od drugih.

Velšani na Evroviziji

Iako su nastupali pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, umetnici iz Velsa su se neretko nalazili na evrovizijskoj sceni u prošlosti. Pre svega, tu su Meri Hopkin (1970), Džejms Foks (2004), Boni Tajler (2015), Džo iz dueta „Joe & Jake“ (2016) i Lusi Džouns (2017). Članica slavnog sastava „Brotherhood of Man“ Niki Stivens takođe je Velšanka, i ona je za sada jedini Velšanin koji je pobedio na evrovizijskom takmičenju, sada već davne 1976. godine.

BBC Wales je čak 1969. godine organizovao evrovizijsku selekciju, s namerom da na Evroviziju pošalju pesmu na velškom jeziku. Takmičenje se zvalo Cân i Gymru (Pesma za Vels). Iako je to bio neuspešan pokušaj, takmičenje je održavano i narednih godina, a pobednik je predstavljao Vels na „Svekeltskom festivalu“ (Pan Celtic Festival).

Manu prva predstavnica na dečjem Evrosongu

S4C je ravno pre 10 godina (2008) iskazao interesovanje da se pojavi na juniorskom evrovizijskom takmičenju, ali je ubrzo odustao od te ideje. Ovog proleća, najavivši svoje pojavljivanje, televizija S4C je organizovala nacionalno takmičenje — dečji talent-program Chwilio am seren (Potraga za zvezdom). Posle audicija, odabira 20 kandidata koji su ušli u uži izbor, izbora idalnih šestoro finalista, ova britanska regija konačno je dobila svog predstavnika 9. oktobra.

Tako će Vels u Minsku predstavljati Manu (Manw), čije je izvođenje specijalno napisane evrovizijske pesme Hi yw y Berta, ocenjeno kao najbolje.

Sa finalistima je radio i tročlani mentorski tim. U prvom krugu finalne večeri šestoro finalista je pevalo obrade poznatih pesama, nakon kojih je petočlani panel žirija u završnicu poslao troje kandidata. Oni su potom pevali evrovizijsku numeru Hi yw y Berta, a publika je telefonskim glasovima dala sud o najboljem.

Numera je kasnije dorađena i preimenovana u Perta. Manu će je izvesti 25. novembra pod rednim brojem 18.Oznake