Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Austrija prva bira aduta. Kazahstan na razmatranju

Opštepoznato je da je Evrovizija takmičenje puno neizvesnosti i objava predstavnika se iščekuje sa pažnjom, naročito kada je u pitanju neka poznata zvezda. Upravo jedna takva zvezda je još jedan kandidat za grčkog predstavnika, ali u centru pažnje se svakako nalazi Austrija, koja će u decembru ipak postati prva država koja će objaviti svog aduta za Tel Aviv.

Još jedna informacija koja upotpunjuje ceo potpuri je ponovno razmatranje o kazahtanskom pojavljivanju na „velikoj“ Pesmi Evrovizije.

Austrijskog aduta saznajemo u decembru

Spekulisalo se da ćemo prvog aduta za Tel Aviv pre Albanije dobiti iz Kipra, Grčke ili Belgije, ali, jedna država je ozbiljno odlučila da pre Albanije objavi ime svog evrovizijskog predstavnika — u pitanju je Austrija.

Javni servis ÖRF je odlučio da svog evrovizijskog „keca u rukavu“ po četvrti put od povratka na takmičenje 2011. godine, a treći put zaredom, izabere internim putem. U izboru će delegaciji i četvrti put uzastopno pomoći Eberhard Forher, a kako javlja austrijski portal Kleine Zeitung, odluka o tome ko će predstavljati Austriju u Tel Avivu i sa kojom numerom pašće već u decembru. Isti izvor javlja da su u uži izbor ušle dve kompozicije — jedna je emocijama nabijena balada, a druga je dinamična pop numera u izvođenju za sada neimenovanog dueta.

Nikos Janos se nudi Grčkoj

Ranije se u svojstvu grčkog i kiparskog predstavnika spominjala atraktivna Tamta. Kako se čini da će Tamta najverovatnije pevati za Kipar, tako se u isto vreme govori da je popularni pevač Nikos Janos tzv. rezervni igrač koji će prihvatiti ponudu grčkog javnog servisa ERT da ih zastupa u slučaju da Tamta prihvati ponudu kiparskog emitera CyBC.

Navodno se šuška da se ovaj atraktivni pevač sastao sa čelnicima javnog servisa ERT, kako bi pregovarao sa njima o učešću u Tel Avivu, ali Janos nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje te navode. Jednom prilikom je izjavio da bi mu bila čast da peva za Grčku na Evrosongu u slučaju da mu delegacija pruži šansu.

O Kazahstanu će se još razmatrati

U Kazahstanu je Evrovizija postala nova vrsta zanimanja, a o učešću Danelije Tulešove na predstojećem dečjem Evrosongu u Minsku se još priča. U isto vreme se vodi i polemika o tome kada će ova srednjoazijska država konačno doći na scenu „velike“ Evrovizije. Tu priču je ponovo aktuelizirao supervizor Jon Ola Sand na konferenciji za pripadnike sedme sile u Minsku, tokom priprema za dečji Evrosong.

Na pitanje da li će Kazahstan u budućnosti biti deo Evrovizije za odrasle, supervizor je odgovorio:

Moramo razgovarati o tome da li možemo pozvati našeg pridruženog člana da učestvuje na „velikoj“ Evroviziji, ali to je deo šire diskusije u EBU i nadam se da ćemo kasnije moći da se vratimo na to pitanje.

Pravilo EBU kaže da pravo učešća na seniorskoj Evroviziji imaju punopravne članice ove ugledne međunarodne radiodifuzne ustanove i da pridružene članice poput Australije mogu učestovati na Evroviziji za odrasle samo u slučaju specijalnog poziva Referentne grupe EBU, pod uslovom da za tako nešto postoji obostrani interes.

Podsetimo, kazahstanska medijska agencija Khabar Agency nosi titulu pridruženog člana EBU od 2016. godine.