Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija 2018: Rezultati glasanja publike i žirija

Poljska je u svom petom nastupu na Dečjoj pesmi Evrovizije ostvarila prvu pobedu, osvojivši 215 poena od publike i žirija. Za razliku od prošlogodišnje pobednice iz Rusije, koja nije bila favorit ni jednih ni drugih, mlada i talentovana Roksana Vengjel probila se do trona zahvaljujući onlajn glasovima publike koji su je smestili na suvereno 1. mesto.

Evrovizijsko glasanje i na dečjem Evrosongu privlači pažnju, posebno zbog činjenice da Evropska radiodifuzna unija, koja je glavni organizator takmičenja, iz godine u godine menja sistem bodovanja. Na svu sreću, ove nije bilo promena u odnosu na prethodnu: o pobedniku su jednako odlučivali stručni žiriji iz 20 zemalja učesnica i onlajn glasovi publike iz čitavog sveta.

Poljskoj prvi trofej dečjeg Evrosonga. Srbija na 19. mestu

Skandalozno pravilo zarad boljeg rejtinga gledanosti

Pohvalno je i to što ove godine konačno nije bilo tehničkih problema prilikom već pomenutog onlajn glasanja. Podsetimo da se prošle godine dogodio veliki skandal, jer u drugoj rundi, uživo tokom šoua, mnogi nisu mogli da pristupe stranici za glasanje i tako učestvuju u njemu, a bezbednosni propusti u sistemu omogućili su da jedna osoba glasa više puta s jedne iste IP adrese. Osim izvinjenja i zahvalnosti, EBU ništa drugo nije dao.

Međutim, EBU je i dalje ostao pri skandaloznoj odluci da dozvoli glasanje svima koji to žele — da, bukvalno SVIMA — pa čak i za sopstvenu zemlju! Koliko je ovaj potez skandalozan, pisali smo prošle godine u ovo isto vreme, jer takvo pravilo krši osnovne postulate evrovizijskog takmičenja, utemeljene od samog osnivanja Pesme Evrovizije 1956. godine. Rečenica „You can not vote for you own country” publici i gledaocima odzvanja već decenijama unazad i čini da se pre svega na pristojan i fer način obezbedi nepristrasno glasanje!

Čelnici EBU su bukvalno pogazili osnovna pravila, a svoj postupak su prošle godine obrazložili saopštenjem u kojem su naveli da time žele da uključe što širu javnost i tako takmičenje učine dostupnim svima. Na tu odluku, ponovo podsećamo, naterao ih je slučaj iz 2016. godine kada se takmičenje održalo na Malti. Taj dečji Evrosong zabeležio je krah u rejtinzima gledanosti zbog isključenja publike iz glasanja.

Rekordi

Ako skandalozna odluka ima cenu, onda je ona ove godine bila visoka, a organizatorima se i te kako isplatilo. Bar tako piše na zvaničnoj stranici EBU, gde su naveli da je tokom dve runde onlajn glasanja stigao 1.283.921 glas, što je praktično četiri puta više u odnosu na prošlu godinu.

Bravo! Jedno sarkastično bravo! Brojevi i rejtinzi važniji su od nasleđa i morala, i to baš u vremenu u kojem se otvoreno kritikuje da su deca odavno zaboravila da budu deca, što je ovogodišnje takmičenje pokazalo.

Ovom rekordu trebalo bi dodati i to da je rekordnih 20 zemalja učestvovalo na takmičenju, iako je maksimalan dozvoljen broj učesnika do skoro bio 18. Ruku na srce, ne možemo ni govoriti o 20 zemalja, već o 19 — jer Vels nije suverena i nezavisna država, a spletom čudnih okolnosti ipak im je dato pravo nastupa.

Kada je reč o Kazahstanu, neka se uhvati ruku pod rukom sa Australijom. I na ovoj konstataciji neka se priča o tzv. rekordima i završi.

Publika i žiri neusaglašeni oko favorita — i to je kao nešto novo?

Svaki put kada se potegne priča o glasovima publike i žirija, dovodi se u pitanje „usaglašenost“. Ne, nije poenta da se svi usaglase, već da se pronađe onaj ko se približno jednako dopada i tzv. stručnjacima i gledaocima.

Govoreći o blokovskom glasanju, treba samo spomenuti 12 poena žirija iz Srbije Makedoniji. Naravno, ima tu još kakvih bljutavih izuzetaka, o kojima ne vredi trošiti reči, ali se njihovim akterima bar može postaviti pitanje: Imate li morala?

Pogledajte uporednu tabelu odvojenih glasova publike i žirija:

Decja Evrovizija 2018 rezultati glasanja

Glasovi Srbije i glasovi za Srbiju

Nažalost, ovaj segment neće zauzeti mnogo prostora, jer naša predstavnička pesma Svet, autorke Marije Marić Marković, poznatije kao Mari Mari, nije zavredela pažnju ni stručnjaka ni publike. Od nacionalnih žirija dobila je samo 2 poena (ako je za utehu Portugalija i Vels nisu dobile ništa), dok je od publike sakupila 28 poena — najmanje od svih!

U petočlanom žiriju Srbije ove godine su bili:

  • Vojislav Borisavljević,
  • Leontina Pat,
  • Lejla Hot,
  • Jana Paunović, i
  • Mihailo Ronić.

Oni su, kao i ostali članovi nacionalnih žirija, rangirali sve pesme od prve do poslednje, odn. ona koja im se najviše dopala pozicionirana je na mesto broj 1, a ona najlošija na mesto broj 19. Prosečan rang svake numere pretvoren je u bodove, koji su konačno izgledalo ovako:

1 poen – Holandija; 2 – Gruzija, 3 – Australija; 4 – Malta; 5 – Kazahstan; 6 – Italija; 7 – Francuska; 8 – Ukrajina; 10 – Poljska; 12 – Makedonija.

Bilo bi naravno zanimljivo videti i pojedinačne glasove publike, ali do objave ovog teksta, oni nisu prezentovani; malo je verovatno i da će biti, zbog velikog obuhvata država koje su učestvovale u glasanju.

Detalje ovogodišnjeg glasanja i drugih zemalja možete analizirati na zvaničnom sajtu, na linku: JuniorEurovision.tv >>

Glasovi žirija

Glasovi publike

httpv://youtu.be/RenlDiyOeKE