Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Kipar predstavlja Tamta? Crna Gora predstavila selekcioni žiri

Sve smo bliži nacionalnim izborima za naredni Evrosong i samim tim i informacije o omiljenom evropskom tamičenju postaju sve zanimljivije. Ko će koga predstavljati, ko je predstavio selekcioni žiri, gde su preselekcione audicije već krenule, a čije nastupe čekamo u budućnosti vidite u sledećem pregledu vesti.

Kipar predstavlja Tamta?

Fama oko kiparskog i grčkog izbora predstavnika i dalje ne jenjava. Ono što je konačno potvrđeno jeste da popularna pevačica Tamta pregovara s kiparskim nacionalnim emiterom oko učešća na predstojećoj Evroviziji, a ne s grčkim. Popularna Tamta je ovo potvrdila u svom televizijskom intervjuu. Ono što je takođe zanimljivo jesu i informacije iz lokalnih medija koji tvrde da kiparska pesma ipak nije snimljena, već će Tamta i predstavnici kiparskog nacionalnog emitera preslušati pristigle pesme i odabrati najbolju. Piše se da su u taj najuži izbor ušle četiri pesme internacionalnih autora.

Održane audicije za Supernovu. Snimci od 26. novembra

U četvrtak, 22. novembra, u Letoniji je održana druga runda audicija za Supernovu. Na audicijama je učestvovalo 33 pevača i grupa, uključujući Markusa Rivu, Samantu Tine i druga poznata lica. Video-zapisi audicija će biti dostupni za gledanje na veb-lokaciji Supernova i Jutjub kanalu u ponedeljak 26. novembra.

Ukupno je bilo 83 pesama za revijalnu emisiju Evrovizije za 2019. Konkurs je takođe prošao kroz brojne promene. Po prvi put će se na takmičenju naći lica starosti od 16 godina i u kategoriji autora i u kategoriji izvođača. LTV je takođe pooštrio pravila o kvalitetu pesama koje su predate nacionalnom emiteru. Sve predate pesme moraju biti profesionalno snimljene i predstavljati ideje autora koliko god je to moguće.

Iako izbor nastavlja da se fokusira na letonske izvođače, i dalje će biti u prilici da učestvuju inostrani producenti, autori i pevači.

Crna Gora predstavila selekcioni žiri

A da se Crnogorci vredno spremaju za narednu Evroviziju, svedoči i podatak da su već objavili imena članova žirija.

Crnogorski žiri čine:

  • Slaven Knezović — muzički urednik, kompozitor pesama Zauvijek moja (Srbija i Crna Gora 2005) i Ajde kroči (Crna Gora 2007);
  • Vladimir Maraš — muzički urednik;
  • Aleksandra Vojvodić Jovović — profesor muzike i pevanja;
  • Slobodan Bučevac — kompozitor pesme Ciao, amore (Jugoslavija 1984) i osnivač i dugogodišnji direktor kultnog festivala „Sunčane skale“;
  • Mihailo Radonjić — muzički producent, kompozitor i aranžer.

Konkurs za podnošenje prijava završava se 28. novembra. Pesme će biti ocenjivane po sledećim kriterijumima:

  • muzika: do 50 bodova;
  • tekst pesme: do 30 bodova;
  • produkcijski potencijal pesme: do 20 bodova.

Pet izvođača iz užeg izbora će se predstaviti javnosti koja će izabrati predstavnika Crne Gore.

Nastavlja se razmatranje o Kazahstanu

Predstavnici kazahstanskog nacionalnog emitera i EBU će se uskoro sastati i diskutovati o mogućem nastupu Kazahstana na Evroviziji neke od narednih godina. Takođe, ovom prilikom će biti razmatrana i mogućnost da Kazahstan postane punopravni član EBU. A da će proširenja Evrovizije definitivno biti u budućnosti, podgrejao je i prvi čovek Jon Ola Sand rečima da je učešće severnoafričkih zemalja takođe jedna od mogućnosti.

Kako god bilo, izvesno je da Kazahstan neće biti novajlija na Evroviziji 2019. u Tel Avivu.

Dora: Iz hotela u sportske i koncertne dvorane

O predstojećoj Dori se u hrvatskoj javnosti i dalje govori. Doduše, ovaj put ne o učesnicima, već o lokaciji u kojoj će povratničko izdanje ovog prestižnog šoua biti održano.

Kako javlja portal Novilist.hr, Dora će sasvim sigurno 16. februara biti održana u Opatiji u sklopu Dana HRT-a. Pošto Kristalna dvorana u hotelu „Kvarner“ odavno ne ispunjava uslove za ozbiljniju organizaciju spektakularnog šoua, isti izvor navodi da će veče opatijskih serenada i veče Dorinih klasika u izvođenju simfonijskog orkestra biti održano u kulturnom centru „Gervais“, a da će veliko finale Dore, kao centralni okvir Dana HRT-a, biti održano u sportskoj hali novije gradnje „Marino Cvetković“, što govori o tome da HRT želi da organizuje šou približan švedskom Melodifestivalenu.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je za gorespomenuti portal u izjavi istakao da mu je drago što se Dora vraća u Opatiju, koja je oduvek bila grad festivala, i da tu tradiciju treba negovati ako žele da u Opatiju vrate turiste. Dodao je da su uspostavljene saradnje sa brojnim kulturnim organizacijama i hotelijerima koje će dati svoj doprinos organizaciji. U isto vreme je izrazio i žaljenje zbog činjenice da tamošnja turistička organizacija nije prepoznala potencijal tako velike manifestacije kao što je Dora.