ESC-potpourri

Jermenija prva objavljuje izvođača, Australija raspolaže sa 700 pesama

Da, dobro ste pročitali prve redove današnjeg evrovizijskog potpurija — prvi izaslanik za Tel Aviv će doći iz Jermenije. Pored te informacije, vredi istaći i činjenice da je u Rusiji Evrovizija prepoznata od strane vlasti, da se ponovo razmišlja o nastupu Kazahstana na seniorskoj Evrosongu u svojstvu specijalnog gosta, kao i da je australijski javni emiter zaprimio 700 pesama za drugu najiščekivaniju evrovizijsku selekciju sezone.

Jermenija objavljuje izaslanika 30. novembra

Uzimajući u obzir da su ove godine u Lisabonu Jermeni po drugi put u istoriji svojih seniorskih evrovizijskih pojavljivanja zaustavljeni u polufinalu, tamošnja radiodifuzna ustanova ARMTV je odlučila da posle dve sezone ukine televizijski format Depi Evratesil i da prvi put od sezone 2015/2016 svog aduta izabere internim putem. Ko će to biti, saznaćemo već u petak 30. novembra, u sklopu televizijske emisije „Lav yereko“ sa početkom od 19 časova i 20 minuta po našem vremenu.

U lokalnim medijima se trenutno licitira sa imenima sa kojima je delegacija pregovarala. Pre svega, prva na tapetu je učesnica ukrajinskog „Glasa“ Srbuši Sargsjan. Takođe, lokalni mediji navode da se pregovaralo i sa popularnom pevačicom Sonom, kao i sa grupom „Nemra“, učesnicima poslednjeg izdanja Depi Evratesila i ovogodišnjim predstavnicima ove kavkavske države na takmičenju OGAE Second Chance Contest.

Bilo kako bilo, jermenska televizija je ovim postupkom preduhitrila Austriju koja je pre nekoliko dana objavila da će prva objaviti svog putnika za Tel Aviv. Na svu sreću, Albanija i dalje ostaje prva zemlja koja će pored izvođača objaviti i takmičarsku pesmu.

Rusija: Značajna pomoć od strane vlasti

Ranije su čelnici najveće ruske medijske kuće VTGRK najavili da će o Evrosongu razmišljati posle dočeka Nove godine. Dobar vetar u leđa će im dati pomoć državne vlasti, zato što je bivši predsednik, a sadašnji premijer Dimitrij Medvedev potpisao uredbu po kojoj će spomenutoj ruskoj državnoj radiodifuznoj ustanovi biti omogućena novčana subvencija za učešće u realizaciji najvećih sportskih, kulturnih i društvenih događaja.

Naravno, tim sporazumom su obuhvaćeni i juniorski i seniorski Evrosong, kao najznačajnije manifestacije takvog ranga u međunarodnim okvirima.

VTGRK ili Sveruska državna televizijska i radiodifuzna kompanija najveći je medij u Rusiji koji je u vlasništvu Vlade Ruske Federacije, koja je i njen osnivač. Osnovana je 1990. godine i ima veći broj televizijskih i radijskih programa.

Nama najpoznatije TV stanice u okviru VTGRK su „Rusija 1“ i „RTR Planeta“, koje se mogu gledati i u kablovskim sistemima u Srbiji. Televizija „Rusija 1“ svake druge godine preuzima selekciju evrovizijskog predstavnika.

Druga velika nacionalna TV kompanija je „Kanal 1“, takođe članica EBU. Vlasništvo ove televizije je delom privatno, a delom državno. Ova televizija takođe svake druge godine bira predstavnika za Evrosong, a 2009. godine je bila domaćin organizator Pesme Evrovizije koja se održala u Moskvi.

Australija: Na lageru 700 pesama

Drugi najiščekivaniji evrovizijski izbor posle švedskog Melodifestivalena je svakako onaj koji će biti održan u Gold Koustu u Australiji 8. i 9. februara pod nazivom Eurovision: Australia Decides (srp. Evrovizija: Australija odlučuje). Emiter SBS i produkcijska kuća Blink TV, koje zajednički realizuju ovaj novi TV format, mogu da budu zadovoljni interesom autora i izvođača koji su slali pesme za prvo australijsko nacionalno finale u istoriji svojih učešća, zato što je na konkurs završen 4. novembra stiglo preko 700 pesama, od čega će za finale biti odabrano između 10 i 12 numera.

Čelnici SBS su još ranije istakli da je ponuda pristiglih radova raznovrsna — od popa i kantrija, preko balada i hevi-metala, pa sve do modernih muzičkih izraza i opere.

Isto tako je tada spomenuto da je u predlogu koji su SBS i Blink TV zajednički dostavili napomenuto da žele da učesnici isključivo budu najveća imena tamošnje muzičke scene. Apropo svemu tome, spominjalo se da su na konkurs svoje kompozicije podneli Riki-Li Kalter, Delta Gudrem i otkačeni elektro-duo „Peking Duk“.

Kao što je već spomenuto, šou Eurovision: Australia Decides će se sastojati iz dva dela — nastupi će biti emitovani 8. februara, a rezultati glasanja dan kasnije. O pobedniku će odlučiti nacionalni žiri i gledaoci u jednakom iznosu. Imena učesnika će biti poznata u decembru, do katoličkog Božića će biti predstavljene sve takmičarske kompozicije, u januaru će biti objavljena lista specijalnih gostiju, a voditelji programa će biti komentatori Pesme Evrovizije za ovu okeansku državu Mif Vorherst i Džoel Krisi.

Kazahstan nastupa kao specijalni gost u Tel Avivu?

Hteli to ili ne, bez Kazahstana ni ovaj potpuri ne može da se zamisli. Sve je to s razlogom jer se posle njihovog debitanskog pojavljivanja na dečjem Evrosongu sve više govori o narednim evrovizijskim aktivnostima ove srednjoazijske države. Pored toga što su izrazili želju za pojavljivanjem i na seniorskoj Evroviziji, podneli su i kandidaturu za organizaciju narednog dečjeg Evrosonga.

Tim povodom se oglasio i predsednik upravnog odbora medijske agencije „Habar“ Alan Ažibajev, koji je izjavio da su još za vreme dečjeg Evrosonga razgovarali sa čelnicima EBU o mogućnosti učešća na seniorskom izdanju ovog najvećeg kontinentalnog muzičkog šampionata, kao i o punopravnom članstvu u EBU. Dodao je da će odluka o tim dvema mogućnostima biti razmotrena u prostorijama medijske agencije „Habar“ tokom decembra, te da bi u slučaju prihvatanja predloga mogli da nastupe već na predstojećem „velikom“ Evrosongu u Tel Avivu kao specijalni gosti.

Samim tim se dolazi do zaključka da još uvek ima nade za debitovanje Kazahstana na pozornici Evrovizije za starije.