Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Australija i Kipar žele da zagolicaju maštu fanovima

Nova evrovizijska sezona polako uzima sve veći i veći zamah, a u centru pažnje ovog izdanja ovog svojevrsnog evrovizijskog pregleda se nalaze Kipar i Australija koji žele da još malo drže evrovizijske fanove u neizvesnosti, što se najava predstojećih aktivnosti tiče. S druge strane će Hrvati organizovati druženje sa medijima kako bi otkrili detalje o organizaciji Dore, a Mađari se spremaju da pre njih otkriju listu učesnika svog festivalskog formata A Dal.

Kipar: Šta to povezuje planetarni hit s budućom evrovizijskom numerom?

Kiparski javni emiter CyBC je već krenuo u promotivnu kampanju za učešće u Tel Avivu, iako pesma još nije zvanično objavljena. O tome govori i činjenica da će na svojim zvaničnim evrovizijskim stranicama na društvenim mrežama u formi video-tizera i kviz pitanja u narednom periodu otkrivati sve detalje u vezi sa evrovizijskom numerom za predstojeći kontintentalni muzički šampionat u Izraelu.

U tu kampanju je uredništvo krenulo deljenjem ultrapopularne numere Dženifer Lopez iz 2011. godine On the floor sa priloženim komentarom: „Šta to spaja ovaj svetski hit sa budućom evrovizijskom bombom za Tel Aviv?“

Iako delegacija odgovor na to pitanje još uvek nije zvanično objavila, odgovor se već u ovom trenutku može naslutiti — reč je Aleksu Papakonstantinuu, koji će najverovatnije stajati iza nove kiparske numere koja će se boriti za pobedu. Naravno, popularni Aleks Pi je stajao i iza spomenutog sedam godina starog planetarnog hita popularne Džej Lo.

Još malo pa prezentacija australijskih kandidata…

Kao i što je najavljeno, decembar će biti u znaku Australije zato što će ovih dana objaviti listu kandidata koji će se 8. i 9. februara boriti za jedno mesto koje vodi u Tel Aviv preko nacionalnog takmičenja Eurovision: Australia Decides. Ovaj evrovizijski izbor se čeka s velikim uzbuđenjem, te je samim tim javni emiter SBS objavio na društvenim mrežama video u kom se vide siluete ovogodišnjih učesnika.

Mnogi evrovizijski fanovi su sa oduševljenjem pogledali ovaj video i već po prikazu ženskog oka, muškog tela sa nejasnim licem i još jednog muškarca okrenutog s leđa, zaključili da će se među ovogodišnjim učesnicima sigurno naći popularni tenor i pobednik takmičenja „Australija ima talenat“ Mark Vinsent, pop pevačica Riki-Li Kalter, a možda i elektonski duo „The Presets“. Nezavisno od ovog videa, nagađa se i da će se na listi učesnika naći i popularni tinejdž-pop-rok sastav „5 Seconds of Summer“.

Podsetimo, producenti šoua su insistirali na tome da dovedu sve najaktuelnije muzičke zvezde na prvo australijsko nacionalno finale. Prve dve želje su se obistinile, a hoće li i zadnje dve?

Eurovision – Australia Decides teaser

Who will take the stage for Eurovision – Australia Decides? Can you recognise these artists?

Objavljuje SBS Eurovision u Četvrtak, 29. studenoga 2018.

Dora: Druženje sa medijima 4. decembra

Dve nedelje nakon što je HRT na svom sajtu objavio pravilnik konkursa za povratničko izdanje festivala Dora, delegacija je odlučila da 4. decembra sa početkom od 11 časova održi konferenciju za pripadnike sedme sile, na kojoj će biti potvrđeni neki do sada poznati detalji, a u isto vreme će biti objavljeni i neki novi momenti. Tim povodom je HRT pozvao sve zainteresovane medije da se prijave za učešće na konferenciji prijavom na adresu komunikacije@hrt.hr.

Ti detalji koji će najverovatnije biti potvrđeni su činjenice da će dve revijalne večeri biti održane u kulturnom centru „Gervais“, a da će finalno veče sa 16 izvođača biti održano u sportskoj hali „Marino Cvetković“. O ostalim detaljima se za sada još ćuti…

Mađarska objavljuje listu učesnika 3. decembra

Još jedna ekskluzivna informacija nam stiže ni manje ni više nego iz susedne Mađarske. Naime, mađarska fan-stranica Hungaryvision je objavila da će lista od 30 učesnika osmog izdanja uspešnog TV formata A Dal biti objavljena 3. decembra.

To znači da Mađari neće odustati od proverenog formata takmičenja iz poslednjih nekoliko godina: tri četvrtfinalne, dve polufinalne emisije i finale. Naravno, šou će i dalje biti emitovan od polovine januara do kraja februara.

https://www.facebook.com/hungaryvision/photos/a.322288118262703/493656621125851/?type=3&theater