Evrovizija 2019

Srbuk predstavlja Jermeniju u Tel Avivu

Srbuši Sargasjan, koja nastupa pod umetničkim imenom Srbuk, predstavljaće Jermeniju na Pesmi Evrovizije idućeg maja u Tel Avivu.

Ova informacija ozvaničena je na jermenskoj nacionalnoj televiziji u emisiji „Lepo veče“. Srbuk je tako postala prvi poznati učesnik predstojećeg Evrosonga i 13. predstavnica Jermenije.

Imajući u vidu da su ove godine u Lisabonu Jermeni po drugi put u istoriji svojih evrovizijskih pojavljivanja zaustavljeni u polufinalu, nacionalna televizija ARMTV je odlučila da posle dve sezone ukine televizijski format Depi Evratesil i da prvi put od sezone 2015/2016. svog aduta izabere internim putem.

— Započinjem novo putovanje, za koje sam sigurna da će biti ispunjeno novim iskustvima, prijatnim emocijama, teškim trenucima i borbenim duhom. Zahvaljujem se svojim sunarodnicima, obožavaocima koji su uz mene prethodnih godina i koji su uvek ponosno govorili da bi želeli da me vide na Pesmi Evrovizije. Zahvaljujem se i nacionalnoj televiziji na poverenju. Na dugom smo putu i nadam se da ćemo ga prebroditi zajedno — izjavila je Srbuk.

Kreativni tim nacionalne televizije rešio je da ove sezone ponovo interno izabere predstavnika, a kako su naglasili, odluka da se pristupi takvom modelu jednoglasno je prihvaćena. Istakli su i da je Srbuk već neko vreme želja evrovizijskih fanova, što će, uz njen jedinstven izgled, energiju i izražaj, biti veliki plus na takmičenju.

Čelnici ARMTV su istovremeno otvorili konkurs za kompozicije koji će trajati do 10 januara. Uz pravila koja se naslanjaju na opšta evrovizijska načela, dozvoljeno je da svoje pesme šalju i strani i domaći autori, dok tekst pesme može biti i jermenski i engleski.

Srbuk je u žižu javnosti dospela 2012. godine, učešćem u prvoj sezoni popularnog TV formata X Factor, u kojem je takmičenje završila na 2. mestu. Ove godine učestvovala je i u ukrajinskoj ediciji „Glasa“ (The Voice of Ukraine), gde joj je pripalo 4. mesto.

Usledio je i profesionalni ugovor sa jermenskom izdavačkom kućom, a ovog novembra izdala je singl Half a goddess.

Oznake