Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Potvrđeni detalji o Dori 2019

Evrovizijska sezona se zahuktala i svakim danom je sve više i više informacija o predstojećem takmičenju u Tel Avivu. Ovoga puta donosimo informacije iz Hrvatske i Austrije.

Potvrđeni detalji o Dori 2019

HRT je održao konferenciju za štampu, potvrđujući mesto domaćina i datum finala Dore 2019. Takmičenje će se vratiti u Opatiju i biće održano u sportskoj dvorani „Marino Cvetković“. Opatija je dom Dore; prethodno je bila domaćin takmičenju tokom svojih ranih godina — devedesetih. Finale je zakazano za 16. februar, a pobednik predstavlja Hrvatsku na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Generalni direktor HRT-a Kazimir Bačić je komentarisao:

Posebna je čast objaviti da se projekat HRT-a Dora vraća u Opatiju. Ovo je duga tradicija, pa bih vas podsetio da je 1992. godine organizovan prvi festival u kojem je odabrana hrvatska pesma za Pesmu Evrovizije. Tokom godina bila je pauza, a sada će HRT i grad Opatija zajednički vratiti ovaj projekat tamo gde pripada. Stoga možemo najaviti da će u sklopu HRT-ovih muzičkih dana Dora biti održana u subotu, 16. februara.

Dora će biti održana u sklopu trodnevnog programa u Opatiji. Dva dana pre takmičenja, 14. februara, biće održan koncert simfonijskog orkestra, a 15. februara će nastupiti džez orkestar HRT-a.

Trenutno je u toku konkurs koji traje do 10. januara 2019. godine. Izvođač mora biti državljanin Hrvatske, ali autori pesme mogu biti bilo koje nacionalnosti. Tekst pesme može biti na hrvatskom, engleskom, francuskom ili italijanskom jeziku. Osim toga, 16 pesama i dve rezervne biće na listi stručnog žirija za učešće. Žiri će obuhvatiti predstavnike HGU-a (Hrvatske glazbene unije), HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja), muzičkih kritičara, pevača sa iskustvom na Evroviziji, kompozitora i tekstopisaca odabranih od strane HRT-a. Oni će suditi o pesmama na osnovu njihovih kvaliteta i umetničke vrednosti.

Na konferenciji za štampu u Zagrebu su se među prisutnima, između ostalih, našli i tvorac kristalne statue za pobednika Dore Ivica Propadalo, legendarni vođa sastava „Novi fosili“ (jugoslovenski predstavnici iz 1987) i kompozitor jugoslovenske i hrvatske pobedničke evrovizijske pesme iz 1989. godine Rock me baby Rajko Dujmić, kao i bivši učesnici ovog prestižnog hrvatskog festivala i bivši hrvatski evrovizijski predstavnici Toni Cetinski (1994), Žak Houdek (2017), grupa „Feminnem“ (BiH 2005. i Hrvatska 2010), grupa „Kraljevi ulice“ (2008) i Franka Batelić (2018).

Jučer je na konferenciji za medije najavljena Dora 2019. u opatijskoj sportskoj dvorano Marino Cvetković te je glavni…

Objavljuje Eurosong HRTUtorak, 4. prosinca 2018.

Odluka o austrijskom izaslaniku za dve do tri nedelje

Eberhard Forher, koji radi sa ÖRF-om na odabiru austrijskog učesnika za Evroviziju, izjavio je da će predstavnik Austrije biti obznanjen za 2-3 nedelje. Gospodin Forher je time odgovorio na tvrdnje Hajen Fišer da je izabrana da predstavlja Austriju na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2019. Nakon ove Hajenine tvrdnje njena pesma Im Rausch der Zeit postala je vrlo slušana na radio stanicama u Austriji, pa čak i na kanalima javnog servisa.

Gospodin Forher već dugi niz godina radi sa ÖRF-om kako bi pomogao emiteru u odabiru evrovizijskog takmičara. Poznat je u celoj Austiji kao di-džej, njegov Jutjub kanal „Austrozone“ dobio je pohvale za pomoć istaknutim i mladim austrijskim pevačima i grupama.

Prema ranijim izveštajima, pesma će biti ili veoma emotivana balada ili dinamična numera u izvođenju pop dueta. Ovo je treća godina zaredom, a četvrti put od 2011. godine, da se ÖRF oflučio da interno odabere i izvođača i pesmu za Evroviziju.

ÖRF je ranije organizovao televizijski izbor za takmičenje od 2011. do 2013. godine, a zatim u 2015. i 2016. godini.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Da li je moguce da su susedi ovoliko zainteresovani ali pre svega posveceni Evroviziji?A mi?Sta je sa nama i RTS-om?Ne verujem da se kod njih vec uveliko prica o nacionalnom izboru i Evroviziji i da se bukvalno najvece muzicke zvezde iz te zemlje okupljaju povodom Evrovizije.I zbog ovolikog truda ce i biti primeceni a i nagradjeni.Ja prvi put ove godine nisam video reklamu za konkurs na RTS-u (mada ga i nesto ne gledam) ali mislim da smo totalno bledi i nezainteresovani i definitivno za nas nije Evrovizija!Niko u nasoj zemlji ne obraca paznju na ovo takmicenje a kamoli na Beoviziju, mislim da su najveci krivci ovi sa RTS-a koji su oduvek bili posebni, separatisani, okrenuti ka kulturi, bla bla bla…Nikada se nisu potrudili da zavrte pricu oko Beovizije i Evrovizije u Srbiji, nikada nisu postovali nase pevace nego su ih nazivali nekvalitetnim i nepismenim pevacima koji nisu dostojni da budu predstavnici Srbije, pa nije ni cudo sto niko od nasih pevaca ne zeli da se petlja sa RTS-om niti da se bavi Evrovizijom jer ko bi saradjivao sa nekim ko misli onakve stvari o tebi.Kada budu promenili stav i razmisljanje onda mozda i nesto napravimo do tada cemo biti samo oni koji popunjavaju broj poput San Marina!!!

  • Srbija pokrenula Beoviziju koja je donela neki rezultat i to komšije su uvideli da treba promeniti izbor. Ali razlika između Beovizije i Dore je u komisiji koja će birati kompozicije. Vrlo verovatno je da će Dora dobiti više kompozicija od Beovizije zbog više stranih jezika, dok je Beovizija(tako je zapisano u konkursu) je ograničena sa Zakonom o upotrebi jezika i pisma. Ranije se Dora održavala u hotelu, ali ovaj put će biti u dvorani. Za Beoviziju je rezerviran samo Beograd i Sava Centar. I dok su komšije transparentni o svemu, RTS sa samo neko saopštenje za javnost obaveštava da će se formirati komisija bez da kaže koji su članovi i po koji kriterijumi su oni izabrani. Nikad se nije saznalo ko je birao kompozicije za ovogodišnju Beoviziju, osim da su to bili muzički urednici RTS-a. I dok komšije imaju snažnu postavu, RTS će birati po narudžbini i daleko od očiju javnosti.