Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Francuska objavila učesnike, a Norveška voditelje

Naredni redovi današnjeg „evrovizijskog potpurija“ će biti ispunjeni vestima iz Francuske, Crne Gore, Norveške, Kipra, Ukrajine i Mađarske.

Učesnici francuskog formata Destination Eurovision su…

Francuska televizija France 2 i privatna producentska kuća ITV Studios France, koje zajednički već drugu sezonu zaredom realizuju evrovizijski selekcioni TV format Destination Eurovision, objavili su listu od 18 učesnika koji će se kroz dve polufinalne večeri nadmetati za osam mesta koje vode u finale.

Za 62. francuskog evrovizijskog putnika će se boriti:

 1. Florina | In the shadows
 2. Igo (Ugo) | Ce qui me blesse
 3. Esa (Aysat) | Comme une grande
 4. Šimen Badi (Chimène Badi) | Là haut
 5. Silvan Areg (Silvàn Areg) | Le petit Nicolas
 6. Gabrijela (Gabriella) | On cherche encore (Never get enough)
 7. Dutson (Doutson) | Sois un bon fils
 8. Simon (Seemone) | Tous les doux
 9. grupa „The Divaz“ | La voix d’Aretha
 10. Imanuel Moar (Emmanuel Moire) | La promesse
 11. Trejsi de Sa (Tracy De Sà) | Por aqui
 12. Batista Akvaviva (Battista Aquaviva) | Passio
 13. duo „Lautner“ | Jai’s pas le temps
 14. Filip Eliz (PhilipElise) | Madame la Paix
 15. Bilal Hasani (Bilal Hassani) | Roi
 16. Mazi (Mazy) | Oulala
 17. Noemi (Noèmie) | Ma petite familie
 18. Naestro | Le brasier

Isečci svih numera u trajanju od minut i po će biti objavljeni 20. decembra.

Podsećanja radi, sve tri večeri šoua će biti ove sezone emitovane uživo. I ove sezone će program voditi popularni francusko-kanadski pevač Garu. Frankofoni žiri, čija će uloga ove sezone biti samo da komentariše takmičarske kompozicije bez uticaja na konačan rezultat, sačinjavaće Kristof Vijem, Andre Manukijan i Vita.

O finalistima i o pobedniku će odlučivati internacionalni žiri i televouting u omeru 50/50. U prvoj polufinalnoj emisiji će glasati pet zemalja, u drugoj polufinalnoj emisiji drugih pet, a u finalnoj emisiji će se deset država iz polufinalnih emisija pridružiti sudije iz još deset država, što znači da će internacionalni žiri sačinjavati ukupno dvadeset članova.

Datumi održavanja šoua će biti naknadno objavljeni.

Pesme za Evrosong na ponovnom razmatranju

U Crnoj Gori su se javili problemi prilikom selekcije pesama za predstojeću Monteviziju. Naime, uvidom u Javni poziv selekciona komisija je konstatovala grešku u administrativnoj proceduri zbog objavljivanja konkursa na engleskom jeziku, zbog čega je revidiran datum važenja Javnog poziva.

Konkurs se odvijao između 28. oktobra i 28. novembra. Uzimajući u obzir ove okolnosti, selekciona komisija će ponovo sprovesti kompletnu proceduru evidentiranja pristiglih materijala, zaključno sa datumom završetka konkursa, i u najkraćem roku obavestiti javnost o konačnom broju važećih prijava, naveo je RTCG na zvaničnom sajtu.

Poznati datumi održavanja mađarskog izbora

Mađarski javni servis MTVA je objavio datume održavanja nacionalnog izbora A Dal. Šou će sa emitovanjem početi 19. januara, kada će biti emitovana prva četvrtfinalna emisija, a završiće se 23. februara emitovanjem finalne emisije sa osam najboljih kandidata.

Format će ostati nepromenjen. U tri četvrtfinalne emisije će se nadmetati po 10 kandidata i iz svake od te tri emisije će u polufinale proći šestoro njih, pet po izboru žirija, šesti po izboru publike. U polufinalima će biti isproban isti princip glasanja, s tim što će šestoro finalista izabrati žiri, a dvoje publika. U finalu će se odluka o pobedniku odvijati dvokružno; prvo će žiri izabrati četvoro najboljih učesnika, a potom će publika odabrati pobednika između četvoro tzv. superfinalista.

Norveška objavila imena voditelja i datum objave takmičarskih kompozicija

Norveški javni emiter NRK se priprema za predstojeći Melodi Grand Prix koji će biti održan 2. marta u dvorani „Spektrum“ u Oslu. I dalje delegacija javnost o svakom koraku izveštava sukcesivnim putem, a ovaj put su objavljene informacije otakmičarskih kompozicija i voditelja narednih izdanja ovog prestižnog šou programa.

Takmičarske kompozicije će biti objavljene u isto vreme kada i lista deset finalista, 25. januara. Kroz šou će publiku petu godinu zaredom voditi Kore Magnus Berg, a društvo će mu ovaj put praviti glumica Hejdi Rud Elingsen, kojoj će ovo biti prvi put da vodi ovaj festival.

Ko će osmisliti nastup, a ko će pevati?

Kiparski izbor i dalje privlači veliku pažnju javnosti zbog zanimljivog načina promocije svoje buduće evrovizijske numere. Nakon što su objavili autorski tim koji će stajati iza buduće evrovizijske pesme na čelu sa proslavljenim Aleksom Papakonstantinuom, na društvenim mrežama su podelili deo jednog nastupa švedskog pevača Darina u kom su pozvali fanove da odgovore na pitanje „Šta povezuje režiju ovog nastupa sa režijom budućeg evrovizijskog nastupa?“.

Naravno, tačan odgovor je — Šveđanka Saša-Žan Baptiste, koja će i drugu godinu zaredom osmisliti nastup kiparskog predstavnika.

Na ovogodišnjem takmičenju u Lisabonu je Saša, pored vicešampionskog nastupa Eleni Fureire, osmislila i nastupe bugarskih predstavnika, grupe „Equinox“ i australijske predstavnice Džesike Mauboj.

Iako se ranije spominjala mogućnost da Tamta izvodi buduću kiparsku pesmu za Evrosong, ipak od svega toga neće verovatno biti ništa zbog toga što izvori bliski kiparskoj delegaciji govore da će izvođač najverovatnije biti muškarac, i to popularni pevač mlađe generacije Vangelis Kakuritis. Zvanična potvrda informacije se tek očekuje…

Treći pokušaj s pesmom na maternjem jeziku

U Ukrajini postoji jedna pevačica koja se zainatila i odlučila da i treći put pokuša da se domogne titule ukrajinskog predstavnika na Evrosongu. U pitanju je Tajana, koja je na prethodna dva izdanja TV formata Vidbir učešće završavala kao druga, iako je dobijala najveće bodove od žirija.

Iako je ranije odbacila mogućnost ponovnog učešća na ukrajinskom izboru, odlučila je da se predomisli i pošalje na konkurs pesmu koju će otpevati na maternjem jeziku. Tim povodom je izjavila da se neki umetnici plaše predstavljanja višemilionskoj publici na maternjem jeziku, te da zato želi da pošalje pesmu na svom jeziku, kako bi razbila predrasude o pevanju na maternjem. Dodala je i da bi pevanju na maternjem jeziku dala najveći doprinos ukrajinskoj kulturi.

Da li će uspeti iz trećeg pokušaja da se domogne Evrovizije, ostaje da se vidi…