Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija 2019: Dogodine negde u Poljskoj

Evropska radiodifuzna unija je objavila da će ovogodišnji pobednik Poljska biti domaćin dečjeg Evrosonga za 2019. godinu. Ovoj istočnoevropskoj državi će to biti prvi put da ugosti ovo najveće kontinentalno dečje muzičko takmičenje.

Tim povodom je supervizor takmičenja Jon Ola Sand izneo sledeće saopštenje:

Oduševljeni smo što najavljujemo Poljsku kao našeg domaćina i TVP kao našeg televizijskog emitera domaćina za Dečju pesmu Evrovizije 2019. i još jednom čestitamo Roksani Vengjel na spektakularnom pobedničkom performansu na ovogodišnjem takmičenju. Uvek je uzbudljivo dovesti događaj u novu zemlju prvi put, a mi se radujemo što ćemo videti viziju TVP za Dečju pesmu Evrovizije koja će zaživeti tokom naredne godine.

U narednom periodu bi trebalo da budu objavljeni grad domaćin i dvorana koja će ugostiti najtalentovaniju decu sa svih krajeva Evrope i verovatno Australije. Ranije se spominjalo da takmičenje neće ugostiti Varšava, već Gljivice, i da će takmičenje biti održano u novoizgrađenoj areni kapaciteta do 17.000 mesta, ali tek treba da se razmatra o gradu koji će ugostiti takmičenje.

Telewizja Polska svakako neće prvi put organizovati neki evrovizijski događaj, mada će dečji Evrosong biti najveći evrovizijski događaj koji će ugostiti. Ranije je ta kuća vrlo uspešno producirala Evrovizijsko takmičenje mladih plesača (Eurovision Young Dancers), i to u Gdinji 1997, Varšavi 2005. i Gdanjsku 2013. Varšava je bila domaćin i Evrovizijskog takmičenja mladih muzičara 1994. godine (Eurovision Young Musicians).

Kada je reč o zainteresovanima za učešće na 17. izdanju takmičenja, za sada je, pored domaćina Poljske, pojavljivanje potvrdilo još pet zemalja: Jermenija, Gruzija, Kazahstan, Holandija i Rusija. Holanđani su već pozvali svu zainteresovanu decu da se prijave za učešće na nacionalnom izboru Junior Songfestival, Rusi će takođe uskoro krenuti da se spremaju za nacionalni izbor, koji će i naredne godine biti realizovan u saradnji sa akademijom Igora Krutoja, a Gruzijanci će svog malog izaslanika za Poljsku i naredne godine birati preko muzičkog rijalitija Ranina.

Poljskoj prvi trofej dečjeg Evrosonga. Srbija na 19. mestu

Oznake