Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Moldavci biraju 3. marta, Holanđani ostaju verni internom izboru

Kada Moldavci biraju svog 15. evrovizijskog učesnika? Da li će Poljaci ostati verni nacionalnom finalu ili će se vratiti internom izboru? Da li je grčka pevačica Tamta preslušala kiparsku pesmu? Koji grad će prvi ugostiti rumunski Melodifestivalen u malom? Da li će Evrovizija u Tel Avivu imati trećeg voditelja sa glavne scene? Saznajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija”.

Moldavija bira 3. marta

Nakon dva uzastopna ulaska u finale i isto toliko TOP 10 plamana, Moldavci su i ove sezone odlučili da uđu u evrovizijski projekat sa velikim ambicijama. Oni će i ove sezone svog jubilarnog 15. evrovizijskog izaslanika izabrati preko tradicionalnog nacionalnog izbora O melodie pentru Europa i kako bi što pre pronašli idealne numere za izbor, raspisali su konkurs koji je započet 13. decembra i trajaće do 18. januara.

Pravo na slanje pesama imaju svi autori, međutim, učesnici moraju biti državljani moldavije, a ako se prijavi grupa u kojoj ima i inostranih članova, u njoj mora biti 50% Moldavaca. Od pristiglog broja radova će za audiciju biti odabrano 35 najboljih pesama i od tih 35 numera biće odabrano 16 najboljih za završnicu festivala.

Planirano je polufinale sa 16 kandidata za 2. mart i finale sa 10 izvođača koje bi bilo održano dan kasniije. O finalistima i o pobedniku bi odlučivali stručni žiri i publika u jednakom iznosu. Međutim, ovakve informacije treba uzeti sa rezervom jer i prošle sezone je javni servis TRM planirao polufinalno veče, ali je ono odbačeno zbog solidnog kvaliteta kompozicija.

Iz svega toga se zaključuje da će sve to zavisiti od broja i kvaliteta primljenih kompozicija…

Poljaci će se možda okrenuti internom izboru

Ovogodišnje ispadanje u polufinalu takmičenja u Lisabonu će možda rezultirati time da se Poljaci posle četiri godine vrate internom načinu odabira pesme i izvođača, otkrio je šef delegacije Jacek Kurski u razgovoru za jedan radio.

Naveo je i dva razloga zboga čega bi se Poljaci vratiti internom načinu odabira izvođača i pesme. Prvi se odnosi na to što se oko nekih pesama žiri i publika prethodnih godina nisu slagali, kao u slučaju Mihala Špaka 2016. godine, kada je kod publike bio bolje rangiran nego kod žirija; drugi slučaj se odnosi na činjenicu da su neke velike tamošnje zvezde počele da izbegavaju učešće na festivalu sa devet ili deset kandidata.

U istom tom intervjuu je još jednom čestitao pobedu njihove ovogodišnje izaslanice Roksane Vengjel na juniorskom takmičenju u Minsku, podsetio da je ona odlukom muzičkih urednika izabrana za predstavnicu, te da ih je ovakva odluka naterala da razmišljaju o internoj metodi odabira izvođača i pesme i za „veliki“ Evrosong.

Podsećanja radi, Poljaci su internu selekciju prethodno koristili u periodu 1994—2001, 2005, 2014. i 2015. godine.

Holanđani o Evroviziji posle praznika

Dosta se polemisalo o tome ko će pevati za Holandiju u Tel Avivu, međutim, šef delegacije Danijel Deker je odlučio da stane na put svim glasinama i rekao je da ime izvođača koji će biti holandski adut neće biti objavljeno pre katoličkog Božića ili Nove godine, što znači da će popularne „lale“ svog predstavnika i sedmi put zaredom izabrati internim putem.

Tamta preslušala pesmu

Kiparski izbor i dalje privlači veliku pažnju medija, a ovaj put se nagađa o tome ko će stvarno biti izvođač numere Replay autora Aleksa Papakonstantinua. Iako je do skoro bilo izvesno da će izvođač numere biti mladi Vangelis Kakuriotis, ipak je u igru vraćena do skoro eliminisana popularna gruzijsko-grčka pevačica Tamta.

Strani evrovizijski portali navode da se ona sastala sa Aleksom i da joj je dao demo-verziju cele numere koju je potom snimila. U narednih nekoliko dana će odlučiti da li će ona predstavljati ovu ostrvsku državu ili će je proslediti Vangelisu.

Poznat prvi grad koji će ugostiti rumunsku selekciju

Poznat je i prvi grad koji će ugostiti jedno od dve polufinalne večeri rumunskog izbornog festivala Selecția Națională. U pitanju je grad Arad, koji će za organizaciju potrošiti 64.500 hiljada evra. Ovu informaciju je potvrdio čelnik opštine Arad, napisavši da će organizacija rumunskog izbora dosta doprineti promociji grada.

Evrovizija u Izraelu dobija trećeg voditelja za glavnu scenu?

Ranije se spominjalo da će Bar Rafaeli i Erez Tal biti domaćini Evrovizije u Tel Avivu sa glavne scene, a sada se govori da će im se pridružiti i treći voditelj — i to ni manje ni više nego poznati komičar Lior Suhard, koji je nastupao širom sveta, uključujući i Ameriku i Rusiju. Producenti ga opisuju kao nekog ko je poznat po „prirodnoj superzabavi“.

Da li će se ove licitacije izraelskih medija ostvariti, ostaje nam da vidimo…