Pogledi

Premotavanje: Famozna Beovizija više nego solidna

Nacionalni izbori su prethodne sezone bili prilično solidni, moram priznati. Posebno mi je drago što se naša Beovizija i komšijska Montevizija vratila.

Famozna Beovizija 2018. je po kvalitetu pesama bila jače nego solidna, dok su organizacija i vizuelni ugođaj veoma loši. Titulu najlošijeg nacionalnog izbora dodelio bih Islandu. Daleko bilo onakvog izbora i onakvog škarta od pesama. Norvežani ih slede u stopu, ako mene pitate.

Najkvalitetniji, najneizvesniji i najbolji izbor organizovali su Francuzi. Ako se negde nacionalni izbor vratio na velika vrata, to je francuski Destination Eurovision. Ne mogu da dočekam šta nas čeka iduće godine!

A sada bih mogao da predstavim svoja tri pika sa nacionalnih izbora:

🇫🇷 3. Noe | L’un près de l’autre

Treće mesto na mojoj počasnoj listi zauzima presimpatična Noe. Iako je ispala u polufinalnoj emisiji na francuskom izboru, ova setna, romantična šansona mi je duboko ostala urezana u mislima. Ovaj tip jednostavnosti vrlo lako prepoznajem i u prošlogodišnjoj pobedničkoj pesmi Salvadora Sobrala. Nema tu mnogo filozofije — tradicionalni francuski folk i dirljiva jesenja poezija. Ume da naježi i dovede do suza. Izgleda da je celoj zapadnoj Evropi zajedničko da ne vole „svoje“ i „tradicionalno“.

🇬🇧 2. Reja | Crazy

Verovali ili ne, drugo mesto dodeljujem skandinavsko-britanskom pop „bangeru“. Ova devojka je genijalna po svakoj stavci — boja glasa, vokalna tehnika, izgled, a pritom i odlična koreografija! Pa gde ćeš dalje?!

Ne vidim baš čime je Suri sa onim generičnim popićem pobedila ovo. Da se ne zanosimo, ni ova numera nije bog zna kakvo remek-delo, ali prenosi TOLIKU energiju da to nije normalno. (Što i potvrđuje sam naziv pesme) Podseća na starije evrovizijske hitove poput Always, Secret combination i slično… Ovakav nalet ludačke energije retko čujem poslednjih godina, pa mi izgleda pomalo nedostaje. Pritom, jedan od autora pesme je Islanđanka Greta Saloume… Ma svaka čast! Reja, čekamo te dogodine! 😉

🇮🇹 1. Analiza | Il mondo prima di te

Ova devojka prosto žudi za Evrosongom. Iz godine u godinu me iznenađuje svojim maestralnim hitovima na Sanremu. Ove godine je bio pun pogodak sa prostom, klasičnom italijanskom baladom Il mondo prima di te. O tugi, o žudnji, o ljubavi, o životu… Toliko se filozofije zapravo krije u ovoj fantastičnoj numeri. Čak mislim da je suvišno pominjati Analizin distinktivni vokal. Toliko slika je oslikala svojim glasom, koji odnosi u daleke predele, poput onih u zvaničnom spotu. Žanrovski je reč o klasičnoj italijanskoj kanconi, pevački zahtevnoj pop baladi, ali emocija koju emituje… Fantazija.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Povratak Beovizije znači izazov za domaće kompozitore. Ali RTS ne populariše festival i zbog toga nema previše kompozicija.Ipak postoji vrlo velika razlika između država. Dok slabo ekonomsko razvijene države imaju nacionalna takmičenja, jako ekonomske države se odlučuju za skraćeni izbor kompozicija. Srbija imala je veći izbor od Britanije.Moldavija je ekonomski slaba država i ima nacionalni festival, dok Holandija i Belgija imaju unutrašnji izbor. Jedino tradicijonalni je Sanremo je festival u pravom smislu. Španci se vraćaju tradiciji i pevaju na svom jeziku. Što više festivala, više kompozicije za Evroviziju.