Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Montevizija 2019. dobila učesnike, Slovenija ima 103 kandidata

U novom potpuriju saznajte šta se u međuvremenu izdešavalo u Crnoj Gori, Litvaniji, Australiji, Rumuniji, Portugaliji, Austriji, Sloveniji, Azerbejdžanu, Irskoj i Švajcarskoj.

🇲🇪 Crnogorski finalisti su…

Radio-televizija Crne Gore je objavila listu od pet finalista nacionalne selekcije Montevizija 2019. Za 11. crnogorskog evrovizijskog aduta će se boriti sledeći izvođači (uz listu učesnika je priložena i lista autora svih kompozicija):

 1. Nina Petković | Uzmi ili ostavi (za tekst pesme se pobrinuo izvođač, muziku i aranžman potpisuju Bojan Momčilović i Zoran Radonjić)
 2. Monika Knezović | Nepogrješiva (muzika: Vladimir Graić, tekst: Snežana Vukomanović, aranžman: Ivan Branisavljević)
 3. „D-Moll Band“ | Ti (muzika i aranžman: Dejan Božović, tekst: Aleksandar Miličić)
 4. Ivana Popović Martinović | Nevinost (za tekst pesme se pobrinuo izvođač, kompozitor je Slavko Milovanović, a aranžeri su Vladan Popović Pop i Marko Milatović)
 5. Andrea Demirović | Ja sam ti san (muzika i tekst su izvođačevih ruku delo, a aranžman potpisuju Majkl Džejms Daun i Primož Poglajen)

Svakako najzvučnije ime na spisku je predstavnica „đetića“ na Evrosongu u Moskvi 2009. Andrea Demirović. Ništa manje nisu zvučne ni povratnice na montevizijsku scenu Ivana Popović Martinović i Nina Petković.

Datum održavanja Montevizije i lokacija održavanja će biti naknadno objavljeni.

🇦🇺 Nova tri australijska učesnika

Australijski emiter SBS je objavio nova tri učesnika nacionalnog izbora Eurovision: Australia Decides. U bitku za petog barjaktara „kengura“ će se uključiti:

 • Kortni Akt (Courtney Act)
 • Ejdan Kalafjore (Aydan Calafiore)
 • Lija Nanos (Leea Nanos)

Globalno poznato ime iz drugog seta liste australijskih finalista je Kortni Akt, koja je popularnost stekla zahvaljujući učešću u šou RuPaul’s Drag Race 2014. godine; osamnaestogodišnji Ejdan je simpatije publike pridobio zahvaljujući učešću u ovogodišnjem izdanju lokalne verzije popularnog rijaliti-formata The Voice, gde mu je mentor na putu do finala bio Džo Džonas, a najmlađa iz ovog seta, šesnaestogodišnja Lija dobila je „vajldkard“ za učešće od strane muzičkih urednika SBS-a.

Do 25. decembra će biti kompletirana lista od deset kandidata. Podsetimo, ranije objavljeni učesnici australijskog izbora su:

 • grupa „Sheppard“
 • Mark Vinsent
 • Kejt Miler-Hajtki
 • duo „Electric Fields“

More artists revealed for Eurovision – Australia Decides

Are you ready, Australia? These three talented artists will also be taking the stage at Eurovision – Australia Decides in February!Please welcome to the stage: legendary drag queen Courtney Act, pop star Aydan, and introducing our wild card entry, 16-year-old singer-songwriter Leea! #Eurovision #AusDecides #WeAreGoldCoast #ThisIsQueensland

Objavljuje SBS Eurovision u Utorak, 18. prosinca 2018.

🇱🇹 49 kandidata u borbi za litvanskog predstavnika

Litvanski državni emiter LRT je objavio da će na nacionalnom izboru Eurovizijos nacionalinė atranka učestvovati čak 49 izvođača. Format izbora je ove sezone promenjen te će finalnoj emisiji prethoditi pet četvrtfinala i dva polufinala. Četvrtfinalne emisije će funkcionisati tako što će nastupi biti snimani unapred, a glasanje će biti emitovano uživo; polufinala i finale će biti u potpunosti snimani i emitovani uživo. Prva snimanja četvrtfinalnih emisija će startovati 20. decembra.

U četiri četvrtfinalne emisije će nastupiti po 10 kandidata, a peta četvrtfinalna emisija će brojati devet učesnika. Šou će se emitovati u intervalu između 5. januara i 23. februara.

🇵🇹 Obavljen žreb za portugalska polufinala

Portugalski javni emiter RTP je objavio žreb za polufinala selekcionog festivala Festival da Cançăo koja će biti održana 16. i 23. februara.

U prvom polufinalu 16. februara će se nadmetati sledeći kompozitori:

 • Calema
 • Conan OsirisD’Alva
 • DAMA
 • Filipe Keil
 • Flak
 • Lura
 • Tiago Machado

Drugo polufinale je 23. februara rezervisano za sledeći set kompozitora:

 • André Tentúgal
 • Frankie Chavez
 • Mariana Bragada
 • Miguel Guedes
 • NBC
 • Rui Maia
 • Saint Peter
 • Surma

🇸🇮 103 prijave u Sloveniji

Radio-televizija Slovenije je objavila da su na konkurs za selekcioni festival EMA 2019 stigle 103 kompozicije. Selekciona komisija u sastavu od tri člana će se pri odabiru kompozicija za festival rukovoditi umetničkim, estetskim i proizvodnim kriterijumima, gledajući u isto vreme i inovativnost kompozicije i kvalitet snimka.

Lista od 10 finalista će biti objavljena najkasnije do 28. decembra.

🇷🇴 Arad i Jaši domaćini rumunskih polufinala

Poznat je i grad koji će ugostiti drugo polufinale rumunskog izbornog festivala Selecția Națională. U pitanju je severoistočni grad Jaši. Dok je grad Arad objavio da će na organizaciju prvog polufinala potrošiti 64.500 evra, Jaši će za organizaciju drugog polufinala u dvorani Polivalenta potrošiti nešto manje novca — 49.500 evra.

Poznati su i datumi održavanja polufinala. Prvo polufinale u Aradu će biti održano 20. januara, a drugo polufinale u Jašiju 27. januara. Datum finalne večeri još uvek nije poznat, ali se zna da će biti održano tokom februara u Bukureštu.

Lista od 24 učesnika izbornog festivala će biti obavljena 20. decembra.

🇦🇹 Austrija objavljuje izvođača posle Nove godine

Dosta se spekulisalo o tome ko će biti austrijski predstavnik na Evrosongu u Tel Avivu, ali sada je javni servis ÖRF rešio da više ne drži fanove u neizvesnosti, te je objavljeno da novi kec u rukavu ove alpske države neće biti objavljen do Nove godine, što znači da se objava izvođača može očekivati u novogodišnjoj noći ili pak neposredno nakon nje.

🇮🇪 Una Hili peva za Irsku u Tel Avivu?

Tiražni irski dnevni list Irish Mail on Sunday je objavio da je za delegaciju javnog servisa RTÉ najpoželjnije ime bivše članice devojačkog sastava „The Saturdays“ Una Hili zbog iskustva koje ima sa javnim nastupima, i naravno, zbog svog moćnog glasa. Međutim, kako je isti dnevni list naveo, dvoumi se još uvek da li da prihvati ponudu iz razloga što se uprkos velikoj međunarodnoj reputaciji, pribojava lošeg plasmana na Evroviziji, kao što se to dogodilo takođe globalno poznatom Nikiju Bernu 2016. godine, kada je eliminisan u polufinalu.

Bez obzira na sve to, Una već ima iskustva sa evrovizijskom scenom kao deo irske delegacije — pevala je prateće vokale Brajanu Kenediju u Atini 2006. godine.

🇨🇭 Luka Heni predstavnik Švajcarske?

I švajcarski izbor je za kratko vreme privukao puno pažnje podjednako dobro kao i irski. Isto tako bi se moglo dogoditi da prvi put posle dužeg vremena Švajcarci imaju poznato ime u svojstvu narednog izaslanika zato što se tamošnji mediji bave time da će popularni mladi pevač Luka Heni biti upravo predstavnik ove alpske države u Tel Avivu. Do ovakvih priča se došlo zbog toga što je javni servis SRF objavio da je obavio sastanak sa ovim miljenikom dama.

Luka je popularnost stekao 2012. godine pobedom u popularnom nemačkom šouu Deutschland sucht der Superstar, a ni evrovizijskoj publici nije ništa manje poznat, zato što je prošle godine u Kijevu saopštavao glasove švajcarskog žirija.

🇦🇿 Poznata imena na azerbejdžanskoj audiciji

Kao što je ranije objavljeno, izbor za predstavnika Azerbejdžana u Tel Avivu će biti u formi kastinga. Prva audicija je održana 20. novembra, a mediji su počeli da se bave time ko je sve bio prisutan.

Svakako najzvučnije ime je Marjam Šabanova, koja je bila jedan od finalista nacionalnog izbora iz 2010. godine. Takođe, viđeni su i učesnici azerske verzije šoua The Voice Emilija Jakubova i Husein Abdulajev.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @A.Markovic:Takodje!!!Samo RTS i Srbija stoje u mestu dok se svi ostali vec uveliko bave nacionalnim izborima i Evrovizijom.Vise me nista ne cudi.

 • Polako pocinje da me nervira sto vec duze vreme nema nikakvih vesti od rtsa po pitanju beovizije 2019