Pogledi

Premotavanje: Kad izbor pesama stvara glavobolju

Puno je nacionalnih izbora bilo prethodne sezone i povratkom nekih festivala (posebno Beovizije), konkurencija za ovu rubriku i lični izbor pesama stvara glavobolju. Kad voliš puno muzičkih žanrova, raznovrsne pesme i različite izvođače, listu od samo tri pesme, tri izbora, teško je sastaviti. Odabrati. Teško kao zemlja.

Siguran sam da sam dosta pesama „zakinuo“, oštetio. Ako ništa drugo, nalaze se na mojoj Jutjub listi ESC 2018 — Second Chance. Tamo se nalazi preko 20 pesama koje nisu otišle na Pesmu Evrovizije, ali su mi ostale omiljene sa nacionalnih izbora sezone koja je iza nas. Od tih 20 i kusur pesama morao sam da odaberem 3 (slovima: tri!). Je l’ vam je sad jasna moja (naša) muka?

Pa da krenemo: 3, 2, 1… 1, 2, 3… Tri… Samo tri.

🇮🇹 3. Analiza | Il mondo prima di te

Kada bi me neko pitao da odaberem između Melodifestivalena i Sanrema, posle duge i ljute borbe odabrao bih Sanremo. Ako su Šveđani maheri za dobre nastupe, moderne nefestivalske pristupe odabira pesme za Pesmu Evrovizije, Italijani su maheri za stil, eleganciju i glamur, i to ne samo u oblačenju već i u pesmama, scenografiji. Uvek glamurozan Sanremo ne traje slučajno čak i duže od omiljenog nam evrovizijskog takmičenja.

Svake godine, osim pobedničke pesme, ostatak ponude uvek iznedri fantastično emotivne balade ili sirove pop-rok-rep kancone. Analiza spada u grupu dugogodišnjih učesnika Sanrema i kad god bi se pojavila, njena pesma bi skrenula pažnju, ako ne i pobedila. Slučaj sa ovom pesmom nije ništa drugačiji. Raskošna, moderna italijanska kancona dostojna evropskih top-lista u uvek sjajnom izvođenju gore pomenute italijanske muzičke zvezde.

Analizu i te kako želim jednog dana da vidim kao predstavnicu Italije. To bi bila radost kao 2012. godine kada je za Baku odabrana Nina Cili.

🇦🇲 2. Tamar Kaprelijan | Poison (Ari Ari)

Možda ova pesma jeste uživo slabo predstavljena i nije osvojila glasače i publiku kao što to zaslužuje. Držaću se audio-verzije i potencijala koju je ova pesma sasvim zasluženo imala.

Taj potencijal nije slučajan. Pesma odiše Jermenijom i njihovim melosom. Instrumenti koji su korišćeni odaju da pesma nije samo još jedan pop pesmuljak već da donosi nešto drugačije, osobeno, posebno, nešto što se izdvaja iz mase i poručuje da dolazi iz jedne egzotične zemlje kao što je Jermenija. Sav taj melos prati odlična, moderna produkcija i sve zajedno čini pesmu dostojnom današnjice, a opet sa druge strane donosi tako potrebnu originalnost koja mi i te kako fali na Pesmi Evrovizije.

Volim sve što je dobro, da se razumemo, i kad pesma nema nacionalni prizvuk, ali kada se napravi paket kao što je ovaj, onda uvek dajem prednost ovakvim melodijama. Ovaj jermenski „otrov“ me neodoljivo podseća na Jan Jan (2009) i Qele qele (2008). Kombinacija modernog i nacionalnog zvuka, jermenskog i engleskog jezika, kod mene uvek dobija veliki plus i automatski šansu da se nađe u rubrici „Premotavanje“.

🇸🇪 1. Renaida | All the feels

Utiska sam uopšteno da na Pesmi Evrovizije izvođači tamne puti nisu dovoljno zastupljeni, štaviše, smatram da ih vrlo malo ima. A ja tako volim tu njihovu ludačku energiju, pokret, izgled, način interpretacije, pojavu. Sve to ima ova švedska gazela Renaida.

Za njena pesmu ne mogu da kažem da je neko otkriće. Poletna, brzog, modernog ritma. No, ono što mene osvaja je Renaida, odnosno celokupan paket predstavljen na „Melodiju“. Volim taj početak sa tim ludim naočarama, volim taj njen žuto-narandžasti kostim, volim njen cat-walk po stazi do glavne scene, volim njenu kosu i narandžaste trake u njoj, pa čak volim i taj narandžasti lak na noktima. Sve volim. Volim njen pomalo promukao glas, pokret i koreografiju koji te teraju da se pokrećeš sa njima, a najviše volim ono njeno suptilno snalaženje kada joj jedna slušalica ne radi, a vi pomislite da je to deo koreografije. I šta više da dodam, osim da jedva čekam da jednog dana nastupi na Evrosongu!