Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Kako će eks-Ju evrovizijske zvezde provesti Novu godinu?

Kako već sada ustaljena tradicija nalaže, redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs vam priređuje pregled nastupa evrovizijskih zvezda sa eks-Ju prostora tokom novogodišnjih praznika.

Kao i prethodnih godina, većina njih će novu 2019. godinu dočekati nastupom po gradskim trgovima na prostorima najvećih eks-jugoslovenskih gradova, mada ima i manjeg broja onih koji će novu godinu dočekati u sportskim halama ili ugostiteljskim objektima. U narednim redovima vam donosimo sveoubuhvatan pregled novogodišnjih nastupa regionalnih evrovizijskih zvezda.

Svi u Crnu Goru

Crnogorci i ovaj put mogu da se pohvale činjenicom da su unajmili gotovo sve najveće muzičke zvezde sa ovih prostora za novogodišnje festivale u Tivtu, Baru, Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Podgorici. Svakako će evrovizijske ljubitelje zainteresovati novogodišnji festivali u svim spomenutim gradovima, izuzev Kotora, zbog bogatog i raznovrsnog programa.

Novogodišnji festival u Tivtu počinje 26. decembra i trajaće osam dana — do 2. januara. Najzanimljivije prednovogodišnje večeri će za evrovizijske ljubitelje biti 27. decembar, kada će nastupiti hrvatska čelistkinja Ana Rucner (BiH 2016. kao instrumentalna pratnja Dalal Mithat Talakić, Fuadu Backoviću Deenu i Džali Bratu) i 28. decembar kada će nastupiti hrvatski predstavnik iz 2005. godine Boris Novković. U novu 2019. će građane Tivta uvesti dvostruki srpski evrovizjski učesnik Željko Joksimović kome će predgrupa biti članovi tribjut sastava koji izvodi repertoar grupe ABBA. Već 1. januara Joksimović će se preseliti u Banja Luku gde će pevati na Trgu Krajine.

Opština Budva ove godine slavi 20 godina od organizovanja prvog javnog dočeka Nove godine. Tim povodom su čelnici ove najposećenije turističke opštine odlučili da naprave petodnevne tematske programe u periodu od 28. decembra do 1. januara. Prvo najzanimljivije prednovogodišnje veče za evrovizijske ljubitelje u Budvi će biti hip-hop veče 28. decembra kada će uz manje poznati sastav „Most wanted“ i „Beogradski sindikat“ nastupiti i crnogorski predstavnici iz 2013. godine, članovi poznatog dua „Who See“; drugo najzanimljivije prednovogodišnje veče će biti 29. decembar, kada će na pop-folk večeri nastupiti jedina srpska evrovizjska pobednica Marija Šerifović, etno grupa „Zora“ i Halid Bešlić.

Budva je i ovog 31. decembra ušla sa namerom da napuni trg do poslednjeg mesta te će u novu 2019. meštane ovog najposećenijeg turističkog mesta i posetioce grada uvesti dvostruki predstavnik Bosne i Hercegovine Dino Merlin, koji će nastupiti nakon lokalnog sastava „Jack Lupino and Leftlovers“ i kultne hrvatske rok grupe „Aerodrom“. Dva dana pred budvanski koncert će popularni bh. čarobnjak posetiti i naše krajeve, i to tako što će tog 29. decembra pevati u sportskoj hali na Zlatiboru.

Sa druge strane će Marija Šerifović Novu godinu dočekati u Beogradu nastupajući u voždovačkom restoranu „Inter Hollywood“.

No, vratimo se na Budvu. Dobar program su pripremili i hoteli u obližnjim naseljima Petrovac i Bečići. Preporuka za evrovizijske fanove je svakako novogodišnji provod u hotelu „Palas“ u Petrovcu, gde će tog 31. decembra pevati srpska predstavnica iz 2008. Jelena Tomašević u društvu kolege iz narodnjačkog tabora Marinka Rokvića.

Tog 31. decembra i 1. januara će raditi i crnogorski predstavnik iz 2014. Sergej Ćetković. Novu godinu će dočekati na trgu u Baru, a za reprizu će pevati u Igalu kod Herceg Novog.

Što se tiče programa kakav je pripremila prestonička Podgorica, novogodišnje slavlje u tom gradu će trajati tri dana — od 31. decembra do 2. januara, a za evrovizijske ljubitelje će posebno interesantan datum biti 2. januar, kada će zajedno sa lokalnom grupom „Akademija“ i kultnim pulskim rok sastavom „Atomsko sklonište“ nastupiti i crnogorska predstavnica iz 2009. i učesnica predstojeće Montevizije 2019 Andrea Demirović.

Sarajevo uz Hari Mata Hari

Uprava Grada Sarajeva je i ovaj put odlučila da pripremi jedan zaista spektakularan doček Nove godine zahvaljujući kom će potvrditi epitet jedne od nekoliko regionalnih gradskih novogodišnjih centara. Drugu godinu zaredom će novogodišnje slavlje u Sarajevu trajati tri dana — od 30. decembra do 1. januara. Najinteresantnije veče će svakako biti 31. decembar kada će ispred kultne Vječne vatre pevati najbolje plasiran bh. evrovizijski predstavnik svih vremena Hari Mata Hari.

U Hrvatskoj Jadranska obala u fokusu

Za dobrim programom neće kaskati ni hrvatski gradovi. Dubrovčane će na prelazu između dve godine uveseljavati hrvatski predstavnici iz 1994. i 2012. Toni Cetinski i Nina Badrić, Porečane će zabavljati neizbežni Zdravko Čolić (Jugoslavija 1973), Rabljane Doris Dragović (Jugoslavija 1986 i Hrvatska 1999), a Splićane će sa popularnim kraljem zabave Jasminom Stavrosem uveseljavati i grupa „Magazin“ (Hrvatska 1995) sa njihovom još uvek aktuelnom pevačicom Andreom Šušnjarom (Hrvatska 2009. kao gost Igoru Cukrovu).

Džala Brat u Beogradu i Novom Sadu

Dok će hrvatska čelistkinja Ana Rucner boraviti u Tivtu, njen evrovizijski kolega iz bh. tima iz 2016. godine Džala Brat će sa svojim poslovnim partnerom Bubom Korelijem 31. decembar provesti u Srbiji. Najpre će njih dvojica nastupiti na dnevnoj žurci u Master centru Novosadskog sajma zajedno sa Sekom Aleksić i Natašom Bekvalac, a noć će provesti pevajući u beogradskoj Štark areni zajedno sa Acom Lukasom.

Izbor je zaista raznovrstan. Na vama je odlučite šta vam odgovara. Nadamo se da ćete izabrati najbolje od svega ponuđenog!