Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Obavljen redosled nastupanja na Monteviziji

S obzirom na prazničnu euforiju, vesti u vezi sa Evrovizijom će u narednih nekoliko dana biti skrajnute. U ovom pregledu ćemo se više baviti željama nekih zemalja ili regija da učestvuju na Evroviziji, ali ćemo saznati i raspored nastupa na predstojećoj Monteviziji.

🇲🇪 Montevizija na programu 9. februara

Nacionalni emiter Crne Gore RTCG je objavio redosled nastupanja na predstojećoj Monteviziji:

  1. „D-Moll Band“ | Ti
  2. Andrea Demirović | Ja sam ti san
  3. Monika Knezović | Nepogrješiva
  4. Ivana Popović Martinović | Nevinost
  5. Nina Petković | Uzmi ili ostavi

Montevizija 2019. će biti održana 9. februara u velikom studiju RTCG u Podgorici. Pobednika ovog takmičenja odrediće žiri i publika. Među pomenutim takmičarima nalazi se već poznato evrovizijsko lice, predstavnica Crne Gore iz 2009. godine Andrea Demirović, koja se tada predstavila pesmom Just get out of my life.

🇧🇦 Povratak BiH kao misaona imenica

Šefica delegacije Bosne i Hercegovine Lejla A. Babović je izjavila za portal Klix.ba da je povratak ove balkanske zemlje moguć tek kada nacionalni emiter plati dug EBU:

Povratak Bosne i Hercegovine na Evroviziju uglavnom zavisi od finansija, tj. zavisi od toga kako će BHRT funkcionisati i da li će biti u stanju vratiti dug EBU. Ako bismo mogli da pronađemo novac i počnemo da vraćamo dugove, onda bismo mogli da razgovaramo sa EBU o mogućem povratku. Dakle, u najboljem slučaju možemo se vratiti 2020. godine, ali pošto BHRT i dalje ima finansijskih poteškoća i veoma mali broj građana plaća pretplatu, povratak se čini neizvesnim.

Takmičenje na Evroviziji košta između 250.000 i 300.000 evra, a Lejla A. Babović ističe da privredni sektor nije preterano zainteresovan da finansira evrovizijski nastup potencijalnih predstavnika, dok BHRT ima dug od čak šest miliona švajcarskih franaka. Zbog ovog ogromnog duga je BHRT već neko vreme sankcionisan sa svih takmičenja koje organizuje EBU.

🇪🇸 Katalonski parlament dao podršku učlanjenju javnog servisa u EBU

Parlament španske pokrajine Katalonije je dao podršku lokalnim emiterima da se prijave za članstvo u EBU. Katalonsku medijsku mrežu čine sledeće televizijske i radio stanice: Televizija Katalonije — formirana od sedam kanala uključujući TV3, i Radio Katalonije — formiran od četiri radijske mreže. Kao argument za svoje članstvo su naveli manje televizijske stanice koje su lokalnog karaktera u Belgiji, Švajcarskoj i Velsu. Uzgred se nadaju da će postati punopravni članovi u EBU.

Prethodnih godina je EBU odobrila emiterima Škotske i Velsa učešće na takmičenju za Hor godine, odnosno Dečjoj Evroviziji. Međutim, ovi ustupci su se desili kao rezultat toga što je BBC, nacionalni emiter čitavog Ujedinjenog Kraljevstva, odbio učešće na ovim takmičenjima.

Katalonski emiter TV3 je sarađivao sa RTVA na izboru predstavnika Andore na Evroviziji, a zbog velikih troškova ova saradnja je do daljeg prekinuta. Andora je na Evroviziji poslednji put učestvovala 2009. godine.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @Beobozavatelj, slazem se sa tobom u potpunosti. Koji ti je nik na OGAE forumu?

  • Ovo šta RTS radi je velika bruka i sramota. Španci su dobili 1000 prijava i već imaju učesnike, Francuzi objavili komade od kompozicija, braća Crnogorci i Slovenci su posao završili, samo RTS ne može da pregleda 76 prijava ! OGAE Srbija je nemi posmatrač i šta to udruženje uopšte radi ? Kompozicije pregledava komisija sastavljenja od muzičkih urednika RTS-a koji su za javnost su nepoznati. Nikakva transparentnost oko toga da li će biti Beovizije ili neke vrste skraćenog izbora. I dok su komšije i ostali transparentniji, RTS je zatvorena institucija za građane i sve obožavatelje Evrovizije koji žele da Srbija ponovo pobedi na prestižnom takmičenju. Izgleda da će kompozicije biti po naruđbini, a izbor će biti po RTS-u, a ne po želji obožavalaca Evrovizije, a takva Beovizija će biti smorna i slabo propraćenja u javnost.