Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Objavljeni finalisti malteškog X Factora, Dana International specijalna gošća Evrovizije

U centru pažnje ovog „evrovizijskog potpurija“ nalazi se Malta, koja je poslednje nedelje u ovoj godini objavila listu od 12 finalista koji će proći kroz četiri „lajv“ emisije selekcionog šoua X Factor Malta. Takođe, mesto u ovom bogatom koktelu informacija su našle i poslednje aktuelnosti u vezi sa nacionalnim selekcijama iz San Marina, Izraela i Nemačke.

Takođe, tu je i vest o budućem članstvu nacionalne televizije Farskih Ostrva na Evrosongu, kao i jedna memorijalna informacija iz Grčke.

🇲🇹 Malta kompletirala listu finalista za X Factor

Poslednje dve nedelje u 2018. godini su bile rezervisane za polufinalnu fazu šoua X Factor Malta, tzv. „Kuće sudija“ u kojoj je 24-ro kandidata koji su prošli kroz prethodnu fazu nazvanu „Izazov šest stolica (Six Chair Challenge)“ radilo sa svojim mentorima.

Kao što verni pratioci ovog planetarno popularnog šoua znaju, u ovoj fazi takmičari sa mentorima putuju u njihove kuće, pevaju pesmu po svom izboru pred svojim mentorom i njegovim saradnicima i potom svaki mentor nakon većanja sa saradnicima odabere svoja tri kandidata koja će učestvovati u završnim emisijama.

Svoje finaliste su 23. decembra odabrali Hauard Kit Debono koji je mentor devojkama i Rej Merčeka kome je pripao rad sa starijima. Poslednje nedelje u decembru su svoje finaliste odabrali Ira Losko koja rukovodi nad mlađom muškom kategorijom i Aleksandra Alden koja u ovoj sezoni rukovodi grupama.

Kroz finalne lajv emisije koje su na programu 6, 13. i 20. januara će se za svoja mesta u superfinalnoj završnici 26. januara boriti sledećih 12 kandidata:

Devojke (Hauard Kit Debono)

 • Kelsi Belante
 • Nikole Frendo
 • Mikaela Pače

Stariji (Rej Merčeka)

 • Ben Purpl
 • Frenklin Kaleja
 • Petra

Momci (Ira Losko)

 • Ouven Luelen
 • Luk Čapel
 • Norbert Bondin

Grupe (Aleksandra Alden)

 • „XTreme“
 • „Kayati“
 • „4th Line“

Pobednik šoua će osim učešća na Evroviziji dobiti i ugovor sa italijanskim ogrankom diskografske kuće Sony Music. Domaćin šoua je šarmantni Ben Kamil.

🇸🇲 San Marino spremio inostranog izvođača

Nakon kratkog zalaska u prošlosezonsku televizijsku selekciju 1 in 360, nacionalni emiter San Marina SMRTV je odlučio da se vrati internom načinu odabira izvođača i pesme za Evrosong. Tako je delegacija odlučila da izađe u javnost sa informacijom da su predstavnik i pesma već izabrani, ali da će se detalji držati u tajnosti još nekoliko nedelja jer se trenutno radi na postprodukciji takmičarske kompozicije i snimanju spota. Kada se sve to završi, biće održana konferencija za štampu na kojoj će biti otkriveno više detalja o ovom projektu.

Ono što je šef delegacije Alesandro Kapikjoni još otkrio jeste da će predstavnik San Marina na Evrosongu biti izvođač iz inostranstva.

🇩🇪 Nemci otkrivaju detalje 8. januara

Otkako je objavljena lista od prvih šest finalista nemačkog nacionalnog izbora, nastalo je zatišje. Ali, ono će 8. januara biti prekinuto jer će urednik zabavnog programa nemačkog javnog servisa NDR Tomas Šrajber i šef nemačke delegacije Kristof Palander otkriti u lajv-četu tokom komunikacije sa gledaocima sve detalje vezane za organizaciju nacionalnog finala Unser Lied für Israel. Jedan od tih detalja koje će biti otkriveni gledaocima je i tačan datum održavanja festivala.

🇫🇴 Težnja javnog servisa Farskih Ostrva ka punopravnom članstvu

Godine 2010. je javni servis Farskih Ostrva Kringvarp Føroya podneo članstvo Evropskoj radiodifuznoj uniji za članstvo u ovu priznatu organizaciju, ali su tada bili odbijeni. Međutim, sada se ta situacija promenila u njihovu korist te im je uprava EBU prenela informaciju da sada mogu da konkurišu za članstvo, što je i potvrdio odlazeći generalni direktor tamošnjeg javnog servisa Johnny í Grótinum.

Gospodin Grótinum je izjavio da ako im bude bilo dozvoljeno da se takmiče na izboru za Pesmu Evrovizije, da će organizovati nacionalnu selekciju sličnu danskom Melodi Grand Prixu i za takav poduhvat će im biti potrebna podrška drugog nacionalnog emitera.

Farska Ostrva su već dva puta prenosila takmičenje za Pesmu Evrovizije 2011. i 2014. godine uz podršku javnog servisa DR. Za sada je građanima ove države dozvoljeno da učestvuju na spomenutom danskom izbornom festivalu Dansk Melodi Grand Prix.

🇮🇱 Dana International gošća Evrovizije u Izraelu

Izraelska pevačica Dana International je jedna od onih koja je obeležila evrovizijske devedesete. Mislite li da su Izraelci zaboravili na nju posle određenog vremena? Pa, naravno da nisu jer je ova popularna pevačica u izjavi za lokalne medije potvrdila da će nastupiti kao specijalna gošća na jednoj od tri večeri predstojećeg takmičenja u Tel Avivu.

Trinaest godina nakon svoje evrovizijske pobede (1998), Dana se vratila na evrovizijsku scenu 2011. godine u Diseldorfu. Takmičila se s pesmom Ding dong, i, nažalost, nije se baš nešto proslavila — donela je te godine svojoj državi prvo od četiri uzastopna ispadanja u polufinalima takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Ipak, njena prva predstavnička, a ujedno i pobednička numera Diva je te 1998. godine bila veliki hit ne samo u Izraelu, već i širom Evrope.

🇬🇷 Preminula Marijana Toli

Jedan od četvoro izvođača koji su predstavljali Grčku na Pesmi Evrovizije 1977. godine i doneli joj do tada uspešno 5. mesto, Marijana Toli, umrla je 28. decembra nakon bitke sa rakom. Pored toga što je bila popularna pevačica u Grčkoj, bila je i popularna glumica ostvarivši nekoliko uloga u mjuziklima i na filmu.

Karijeru je započela nastupom u komediji u Epidaurusu. Studirala je i istoriju umetnosti na univerzitetu u Kentakiju, kao i klasični i moderni ples u Londonu. Potom je studirala u Nacionalnoj dramskoj školi u Atini.