Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Gruzija i Litvanija započinju potragu za predstavnikom, Grčka interno

Prvi vikend u novoj godini i prvi nacionalni izbori. U dvomesečna vikend-uzbuđenja uvode nas Gruzija i Litvanija, ali vam u pregledu vesti donosimo i zanimljive informacije iz uvek zanimljive Grčke, Španije, Holandije i San Marina.

🇬🇪 🇱🇹 Gruzija i Litvanija započinju potragu za predstavnikom

Dve zemlje od večeras započinju selekciju evrovizijskog predstavnika putem dva isprobana i popularna TV formata. U Litvaniji je to Eurovizijos nacionalinė atranka 2019, a u Gruziji Idol.

Talent-šou Idol se retko gde u svetu održao u protekloj deceniji, ali je u Gruziji on i dalje jedan od najgledanijih programa. Stoga su čelnici televizije odlučili da ga iskoriste za izbor evrovizijskog predstavnika. Do TV emisija je kroz audicije stiglo 10 takmičara.

Šou će se sastojati iz devet emisija. Publika će za svoje favorite moći da glasa tokom celog trajanja šoua, ne samo preko telefona i SMS poruka nego i preko popularne android aplikacije Mesindžer (eng. Messenger). Završni „lajv“ će biti specifičan po tome što će u isto vreme biti izabrana i pesma sa kojom će pobednik Idola ići u Tel Aviv.

Četvoročlani žiri čine Stefan Mgebrišvili, član nesuđenih gruzijskih predstavnika iz 2009. godine, sastava „Stephane & 3G“; zatim Natija Todua, pobednica šoua „Glas Nemačke“ i učesnica ovogodišnjeg izbora za nemačkog predstavnika, direktorka medija u gruzijskom javnom servisu GPB Tinatin Berzednišvili i direktor diskografske kuće Bravo Records Zaza Šengelija.

Voditelji ovog dvomesečnog programa će biti Vaniko Tarknišvili i Ruska Makašvili.

Prva emisija je večeras od 19 sati, i možete je pratiti putem lajvstriminga na sajtu nacionalne televizije: 1TV.ge >>

Šou u Litvaniji bi ove sezone trebalo da traje nešto kraće, a sadržaće četiri četvrtfinala, dva polufinala i finale. Četvrtfinalne emisije se snimaju unapred, ali će od večeras glasanje biti uživo. Polufinala i finale će biti u potpunosti snimani i emitovani uživo. U konkurenciji je ukupno 49 kandidata.

Voditelji ovogodišnjeg takmičenja su Gabrijele Martirosijanaite i Gijedrijus Masalkis. Iako će im ovo biti prvi put da rade zajedno neki šou-program, neće prvi put voditi izbornu selekciju. Gabrijele je već vodila litvansku izbornu selekciju 2016. godine, a Gijedrijus 2010. godine.

Očekuje se da Litvanija dobije predstavnika za Tel Aviv 23. februara.

Prvu emisiju u kojoj nastupa 12 takmičara možete gledati onlajn od 20 časova, na sajtu nacionalne televizije: LRT.lt >>

🇬🇷 Grčka do predstavnika interno

Nacionalna televizija Grčke ERT saopštila je da će svog predstavnika za Tel Aviv birati interno. Prema rečima zvaničnika, specijalno oformljen žiri odabraće kandidata koji bude ispunjavao određene uslove, a ceo proces predvodi Dimitris Papadimitriju, kompozitor uvodne muzičke numere Pesme Evrovizije 2006. A song of life.

Jednom kada se izabere predstavnik, tražiće se i adekvatna pesma, koja bi odgovarala muzičkom stilu izvođača.

Zanimljivo je da u izboru predstavnika prvi put od 2013. neće učestvovati velike izdavačke kuće Minos EMI i Panik Records, i to zbog već izabrane predstavnice Kipra Tamte, koja ima relacije sa obe kompanije.

🇸🇲 Objava predstavnika San Marina 21. januara

Mala apeninska država će svog interno izabranog predstavnika predstaviti javnosti 21. januara na specijalnoj pres-konferenciji nacionalne televizije.

Društvenim mrežama provlači se jedno ime — Rodrigo Alves — koji nastupa pod imenom „Human Ken Doll“, budući da izgleda kao popularna lutka Ken u ljudskom obliku. Iz TV San Marino ove navode nisu ni potvrdili, ali ih nisu ni negirali.

🇪🇸 10 pesama u konkurenciji

Španija je konačno kompletirala listu učesnika tzv. „Evrovizijske gale“, specijalne večeri šoua „Operacija Trijumf“, na kojoj će TV gledaoci izabrati najbolju pesmu.

Podsetimo — u periodu od 19. decembra do 2. januara posetioci sajta španskog nacionalnog emitera RTVE.es mogli su da preslušaju demo-verzije 17 pesama u izvođenju 13 učesnika ovosezonskog izdanja „Operacije Trijumf“ i da u isto vreme glasaju za svoje omiljene numere.

Simpatije publike su pridobile tri pesme koje su izborile direktan plasman na evrovizijsku galu, a od preostalih 14 žiri je delegirao još sedam, pa će tako Španci imati večernji program od 10 pesama. Lista izgleda ovako:

  1. Marija | Muérdame (izbor publike)
  2. Noelija | Hoy vuelvo a reír otravez (izbor publike)
  3. Natalija | La clave (izbor publike)
  4. Famous | No puedo más
  5. Miki | La venda
  6. Marilija | Todo bien
  7. Natalija i Miki | Nadie se salva
  8. Sabela | Hoy soñaré
  9. Hulija | Qué quieres que haga
  10. Karlos | Se te nota

Konačne, finalne verzije pesama biće objavljene na sajtu RTVE.es 48 sati pre takmičarske večeri, ali se tačan datum još uvek ne zna. Očekuje se da to bude do kraja januara.

O pobedničkoj kompoziciji i predstavniku odlučiče samo glasovi publike, ali za razliku od prošle sezone, ove će postojati samo jedan krug glasanja.

🇳🇱 Još uvek ništa od imena

Za razliku od prethodnih godina, kada je holandski predstavnik bio poznat već početkom evrovizijske sezone, ove se još uvek ništa ne zna, a nema naznaka ni kada će to biti poznato. Naime, Jan Smit, član radne grupe koja učestvuje u selekciji predstavnika, izjavio je da nacionalna televizija AVROTROS još uvek nema ime koje će biti ispisano u Tel Avivu.

On je priznao da su pregovarali s nekoliko zvučnih imena, ali da odluka još uvek nije doneta. Osim toga, u razmatranju su i izvođači koji su tek na početku karijere, još uvek nedovoljno afirmisani.