Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Ukrajinci objavili kandidate, Sanja Vučić u žiriju francuskog izbora

Poznato je da je 27 država zvanično potvrdilo da će svoje izaslanike za Tel Aviv birati preko nacionalnih finala. Sezona je otpočeta, a iz nedelje u nedelju raste uzbuđenje među fanovima oko toga ko bi se mogao kvalifikovati za finalno veče kao kulminacioni deo celokupne izborne selekcije.

Drugo izdanje francuskog selekcionog festivala Destination Eurovision počinje 12. januara, a televizija France 2 je objavila sastav petočlanog internacionalnog žirija za prvo polufinalno veče. Pored te informacije su nam stigle i one koje dolaze iz Ukrajine, Grčke, Italije, Švedske, Hrvatske, i domaćina Izraela.

Ipak, najbitnija informacija koja je zasenila sve priložene u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“ je svakako vest koja je stigla iz RTS-a, a tiče se objave liste učesnika ovogodišnje Beovizije. Opširnije o tome čitajte u izdvojenom tekstu:

Beovizija 2019: Ovo su naši aduti za Tel Aviv

🇭🇷 Završen konkurs za hrvatsku Doru

HRT je 10. januara u 23 časova i 59 minuta zatvorio konkurs za povratničko izdanje festivala Dora. I pre zatvaranja konkusa su u lokalnim medijima počele spekulacije o tome ko je sve poslao pesmu na festival.

Ranije je spominjano da su pesme na Doru od popularnih imena poslali Indira Levak, Damir Kedžo, Lidija Bačić, kao i Žak Houdek koji je odlučio da se ovaj put pojavi na ovom prestižnom festivalu kao autor numere koju je napisao za za sada neimenovanog izvođača.

Takođe, spekuliše se da su svoje radove podneli Kim Verson, grupa „Teška industrija“ i sastav „Četiri tenora“ čiji je jedan od članova Marko Škugor, koji je već predstavljao Hrvatsku 2013. godine kao član „Klape s mora“. Jedina koja je zvanično potvrdila da je poslala pesmu na Doru je bivša članica sastava „Feminnem“ (BiH 2005. i Hrvatska 2010) Neda Parmać, koja bi trebalo nastupiti kao deo ženskog trija „Gelato Sisters“.

Još jedno poznato ime koje je poslalo pesmu na festival je glumica Mila Elegović, regionalnoj publici poznata po ulozi Irene u hvaljenoj humorističkoj seriji „Bitange i princeze“.

Iako se očekivalo da će Maja Šuput poslati svoju kompoziciju na ovaj festival, to se neće dogoditi zbog toga što je njena menadžerka Katarina Kolar navela da ona ima brojne zakazane nastupe i projekte u to vreme, te da nikako ne može da uklopi nastup na Dori sa tim obavezama, ali da ne isključuje mogućnost da se pojavi na nekom sledećem izdanju.

🇺🇦 16 kandidata u konkurenciji za ukrajinskog predstavnika

Ukrajinski javni emiter NSTU i komercijalni emiter STB, koji su zajednički odgovorni za nacionalnu selekciju Vidbir 2019, objavili su listu od 16 kandidata koji će proći kroz četvrto izdanje ovog šoua.

U konkurenciji za 17. „keca u rukavu“ ove istočnoevropske države će se naći:

 1. grupa „Kazka“
 2. grupa „Brunettes Shoot Blondes“
 3. Ivan Navi
 4. grupa „Letay“
 5. grupa „The Hypnotunez“
 6. grupa „Freedom Jazz“
 7. grupa „Braii“
 8. Vera Kekelija
 9. Tajana
 10. grupa „Bahroma“
 11. Laud
 12. grupa „Yuko“
 13. Ana Marija
 14. Kira Mazur
 15. Hajat
 16. grupa „TheSho“

Oni će biti podeljeni u dve polufinalne grupe sa po osam kandidata. Žrebanja za te delove nacionalnog izbora će biti obavljena 22. januara.

🇫🇷 Objavljen sastav žirija za prvo polufinale Destination Eurovision

Pre prilaganja sastava internacionalnog žirija za prvo polufinale francuskog izbornog šoua Destination Eurovision vredi spomenuti činjenicu da će tokom tri večeri šoua glasati stručnjaci iz 20 zemalja; prvih pet stručnjaka će glasati u prvom polufinalu, drugih pet u narednom polufinalu, a poslednjih deset na finalnoj večeri 26. januara.

Sada je u ovom trenutku bitan sastav žirija za prvo polufinalno veče koje je na programu 12. januara. Među prvih pet stručnjaka koji će učestvovati u glasanju se nalazi i naša predstavnica iz 2016. godine Sanja Vučić. Njoj žiriranje na nacionalnim izborima za Evrosong neće biti strano uzimajući u obzir da je prošle godine sedela u žiriju češke izborne selekcije.

Ostalih četvoro članova žirija u prvom polufinalu su:

 • David Cerunjan — šef jermenske delegacije i član referentne grupe dečje Evrovizije;
 • Tali Eškoli (Izrael) — članica produkcionog tima za ovogodišnji Evrosong u Tel Avivu i organizatorka promotivnog evrovizijskog koncerta Israel Calling;
 • Pol Džordan (Ujedinjeno Kraljevstvo) — u krugu javnosti poznat kao evrovizijski stručnjak i nekada je bio glavni i odgovorni urednik oficijelnog sajta Eurovision.tv;
 • Karla Bugaljo Trindade — šefica portugalske delegacije i članica referentne grupe „velike“ Evrovizije.

🇸🇪 Žreb za redosled nastupanja u polufinalima Melodifestivalena 11. januara

Jedanaesti januarski dan će biti poseban za sve ljubitelje najvećeg „Evrosonga pre Evrosonga“, a to je ni manje ni više nego švedski Melodifestivalen. Producenti šoua će u podne organizovati uživo prenos na Instagramu i Fejsbuku tokom kojeg će svi pratioci imati u vidu redosled nastupanja na sve četiri polufinalne večeri ovog najvećeg i najpoznatijeg evrovizijskog nacionalnog izbora.

Takođe, pratioci će imati priliku da producente pitaju sve što ih interesuje u vezi sa organizacijom ovogodišnjeg takmičenja.

🇮🇹 Objavljen koncept programa Sanrema

Italijanski emiter RAI je objavio koncept programa ovogodišnjeg izdanja glavnog selekcionog evrovizijskog festivala Sanremo. Program će se tokom sledećih pet večeri odvijati po priloženom principu iz narednih redova:

 • Prvo veče | 5. februar | nastup svih 24 učesnika
 • Drugo veče | 6. februar | drugi nastup jedne polovine kandidata
 • Treće veče | 7. februar | drugi nastup druge polovine kandidata
 • Četvrto veče | 8. februar | nastup svih 24 izvođača u duetu sa izvođačem po svom izboru
 • Peto veče | 9. februar | poslednji put nastupa svih 24 finalista

Zanimljivo je da ove godine uopšte neće biti eliminacija, ali će biti prisutno ocenjivanje tokom svih pet večeri. Tokom prve tri večeri će 40% udela u glasanju imati televouting, a po 30% stručni i novinarski žiri; poslednje dve večeri će televouting imati 50% udela u ocenjivanju, novinarski žiri će imati 30% udela, a stručni žiri 20% udela.

Umetnički direktor festivala Klaudio Baljoni će i ove godine biti voditelj programa, a suvoditelji će biti Klaudio Bizio i Virdžinija Rafaele.

Tokom tih pet večeri će biti prisutno ukupno deset specijalnih gostiju. Za sada je potvrđeno sledećih pet imena: Andrea Bočeli sa sinom Mateom, Eliza, Đorđa, Pipo Baudo i Fabio Rovaci. Ostala imena će biti objavljena naknadno.

🇬🇷 Marijeta Fafuti prvi kandidat za grčkog aduta

Grčki izbor za predstavnika privlači veliku pažnju javnosti. Kao prvi kandidat za grčkog izaslanika se navodi Marijeta Fafuti, čije se ime u tom kontekstu spominjalo još 2016. godine, kada je grupa „Argo“ na kraju izabrana za izaslanika ove balkanske države. Kako lokalni mediji navode, ona se ponudila grčkoj delegaciji i predložila je jednu veoma poznatu kompozitorku kao autora svoje takmičarske kompozicije.

Bez obzira na sve ove spekulacije, grčki javni emiter ERT je naveo da će ove godine tražiti pop pesmu sa evropskim zvukom i na inostranom jeziku, što znači da zahtevi za idealnu pesmu neće biti isti kao prošlogodišnji.

S druge strane, objavljen je i celokupan sastav radne grupe koja će biti zadužena za interni odabir grčkog predstavnika. Na njenom čelu se nalazi Dimitri Papadimitriju, kompozitor uvodne pobedničke numere Evrosonga 2006. A song of life.

Ostatak radne grupe sačinjavaju:

 • Adam Petros, muzički producent;
 • Fotis Apergi, novinar;
 • Jani Petridi, muzički producent;
 • Marija Kufpulu, direktorka međunarodnih veza sa javnim servisom ERT;
 • Sofija Dranidu, šefica za evropske i međunarodne odnose sa javnim servisom ERT.

🇮🇱 Traži se inostrani gost u Izraelu

Ranije je potvrđeno da će pored prošlogodišnje pobednice Nete Barzilai u revijalnom delu jedne od tri večeri Evrosonga nastupiti i pobednica iz 1998. Dana International, a da stvari odu korak dalje, govori i činjenica da je javni servis KAN odlučio da pozove jednu internacionalnu zvezdu za nastup u revijalnom delu neke od tri večeri takmičenja.

Ne tako davno se spekulisalo o tome da bi ta inostrana zvezda mogla biti vicešampionka lisabonskog Evrosonga Eleni Fureira, a sada se spominje da je javni servis KAN pregovarao sa dvema velikim britanskim, a ujedno i globalnim muzičkim legendama — u pitanju su Elton Džon i sastav „Coldplay“.

Jedan od učesnika revijalnog programa je od lokalnih zvezda trebalo biti i popularni pevač Omer Adam, ali on je to odbio iz razloga što se probe za finalno veče Evrosonga odvijaju na praznik Šabat, odn. na sveti praznik u noći između petka i subote.

Pored svega ostalog se spekuliše da će budući voditelji ovog takmičenja Bar Rafaeli i Erez Tal zaraditi preko 25.000 evra za sve tri večeri takmičenja. Iako će protiv Rafaelijeve biti podignuta optužnica za poreski prekršaj, ipak je od strane javnog servisa KAN i dalje u užem izboru za voditelja takmičenja, zbog toga što se organizatori pre svega vode profesionalnim kvalitetima.