Eurovision Spain
Evrovizija 2019

Španija 2019: Čekajući predstavnika

S obzirom na to da su preko prošlogodišnjeg načina izbora svog izaslanika za Evrosong uspeli da podignu interes medija za Evrosong, Španci su i ove godine odlučili da po peti put u istoriji svojih evrovizijskih učešća svog predstavnika izaberu među učesnicima ovosezonskog izdanja popularnog muzičkog rijalitija „Operacija Trijumf“.

Naravno, i ove sezone su RTVE i producentska kuća Gestmusic kao realizatori ovogodišnje selekcije odlučili da pobednik takmičenja ne ide na Pesmu Evrovizije, već da bude organizovana specijalna emisija u kojoj će nekoliko zapaženih kandidata iz ove sezone otpevati namenski skrojene pesme za tu priliku, a publika će tim povodom izabrati najboljeg izvođača i kompoziciju.

Kako je sve počelo?

Ovu priču treba započeti ukratko prepričanom radnjom regularnog dela sezone ovogodišnjeg izdanja, koji se odvijao između 18. septembra i 19. decembra. Priču je tog 18. septembra započelo 18 kandidata, od kojih je glasovima publike 16 najboljih otišlo u veliku kuću, tzv. Akademiju, u kojoj su se narednih 14 sedmica pod prismotrom vokalnih i plesnih trenera pripremali za svako redovno gala veče.

Na finalnoj večeri regularnog dela sezone 19. decembra je pobedu odneo Famous Oberdogo, ostavivši iza sebe konkurente Albu Reče, Huliju, Nataliju i Sabelu. Od njih petoro se jedino Alba Reče nije plasirala u finale evrovizijske gale.

Novitet u odnosu na prošlogodišnji način selekcije se ogledao u tome što je svih 16 kandidata koji su ušli u tzv. Akademiju bilo u razmatranje za odlazak u Tel Aviv. Stoga su svi zainteresovani autori preko dva konkursa — javnog i pozivnog — mogli da šalju svoje radove uz napomenu ko bi od tih 16 kandidata mogao da izvede prispelu numeru. Bile su dozvoljene sve moguće vokalne kombinacije do evrovizijski propisanih šest izvođača.

Računajući oba konkursa, stiglo je ukupno 1000 pesama, od čega je 11. decembra prošle godine odabrano 17 najboljih kompozicija u izvođenju 13 kandidata ovosezonskog izdanja „Operacije Trijumf“.

Zagrevanje za „evrovizijsku galu“

Pred finalno veče je svih 13 snimilo demo-verzije svojih takmičarskih numera. Njih su posetioci sajta španskog javnog servisa RTVE imali prilike da preslušaju u periodu od 19. decembra prethodne do 2. januara ove godine i da usput glasaju za svoje favorite.

Već 3. januara je RTVE saopštio koje su to tri numere sa najvećim brojem glasova publike otišle direktno na evrovizijsku galu, a 4. januara je objavljeno za kojih sedam numera se opredelila selekciona komisija. Na taj način je kompletirana lista od 10 finalista za evrovizijsku galu koja je na programu 20. januara.

Ukratko rečeno — do finala je došlo devetoro kandidata koji će se predstaviti sa 10 numera: devet solističkih i jednom duetskom.

U konkurenciji se nalaze:

 1. Marija | Muérdeme (izbor publike)
 2. Noelija | Hoy vuelvo a reír otra vez (izbor publike)
 3. Natalija | La clave (izbor publike)
 4. Famous | No puedo más
 5. Miki | La venda
 6. Marilija | Todo bien
 7. Natalija i Miki | Nadie se salva
 8. Sabela | Hoy soñaré
 9. Hulija | Qué quieres que haga
 10. Karlos | Se te nota

Finalne, a ujedno i cele verzije takmičarskih numera su postale dostupne za preslušavanje najpre 17. januara na sajtu španskog javnog servisa RTVE, a dan kasnije su objavljene i na digitalnim muzičkim platformama tačno u ponoć.

Pesme možete preslušati na: RTVE.es/eurotemazo

Kakav šou su spremili

Voditelj programa će biti Rodolfo Leal, a odluku o pobedniku će doneti isključivo glasovi publike. Za razliku od prethodne godine, ovaj put će biti organizovan samo jedan krug glasanja.

Naravno, biće prisutan i žiri koji će samo komentarisati pesme i izvođenja, bez ikakvog uticaja na glasanje, i on će za tu priliku funkcionisati u izmenjenom sastavu. Pored standardnog člana žirija Manuela Martosa, koji obavlja funkciju direktora španskog ogranka Universal Music Grupe, numere, izvođenja i nastupe će komentarisati i: predstavnica iz 2012. godine Pastora Soler, evrovizijski komentator Toni Agilar i kompozitor prošlogodišnje pobedničke pesme Toy Doron Medali.

Specijalna gošća šoua će biti vicešampionka prošlogodišnjeg Evrosonga, kiparska izaslanica iz Grčke Eleni Fureira.

Šou će se emitovati u vremenskom intervalu između 22.05 i 00.15, a možete ga pratiti klikom na: RTVE.es >>

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Posle ovog uvodnog dela je na red došlo i komentarisanje numera koje se nalaze u konkurenciji za 59. špansku evrovizijsku uzdanicu. Preslušavajući ovih 10 kompozicija, mogu da zaključim da je selekcija potpuni generizam na španski način. Dakle, ništa specijalno ova selekcija ne nudi, pesme imaju lokalni i autentičan identitet, što je i najbitnija stavka u dobroj primećenosti na velikoj Final 42 završnici.

Španci će i ove godine zbog tog lokalnog identiteta i te kako biti dobro primećeni, a tu titulu za dobru zapaženost nosi devet od deset numera. Drugačije rečeno — pohvalno je to što nisu ušli u trend „švedskog kolonijalizma“.

Međutim, nemaju baš svih 10 numera potencijal za toliko priželjkivani TOP 10 plasman. Jedini koji me je izneverio je prvobitni glavni pretendent na duplu krunu Famous Oberdogo. Produkcija mu je dala pesmu koja je suviše „kockasta“, odn. u zadatom šablonu, potpuno slabašna, a tog zadatog šablona je morao da se pridržava. Ovim su mu šanse za pripajanje titule evrovizijkog predstavnika i pobednika OT-a potpuno umanjene.

Moji prvi favoriti su dve numere, koje su po mom mišljenju ozbiljni pretendenti za TOP 10 plasman. Prva je Muérdeme Marije Viljar — podseća na neke numere kakve Šakira snima u poslednje vreme, a i skroz je u trendu koji poslednjih godina prolazi na latino sceni, jer i tamo na prvu loptu prolaze pesme koje su otpevane na senzualan način, toliko da bi čim neko bude video Mariju poželeo da bude u krevetu sa njom, duhovito rečeno. Ne sumnjam da će i vizuelna prezentacija biti odlična.

Druga i poslednja pesma koja ima potencijal za TOP 10 plasman je i najmoćnija balada na ovom izboru — Hoy vuelvo a reír otra vez u izvođenju Noelije. U pitanju je jedna klasična španska balada poput onih sa kojima su spomenuta Pastora Soler i Rut Lorenzo ostvarile poslednje TOP 10 plasmane za svoju državu. Kad bi ona otišla na Evroviziju, nju bi zamislio samu na sceni, ali da ne peva u mraku, već sa obaveznim dobrim vizuelnim prikazom na LED sceni. I istok i zapad umeju da prepoznaju špansku baladu, te ne sumnjam da bi Noelija ostvarila plasman identičan onome kakvom su imale spomenute ranije predstavnice.

Dopadaju mi se i La clave od Natalije, La venda od Mikija i duetska numera od dvoje spomenutih izvođača Nadie se salva. Međutim, mišljenja oko ove tri numere su podeljena — La clave u Tel Avivu može da ostvari TOP 10 plasman samo uz dobar nastup, inače će i ovaj put završiti na drugoj polovini tabele. Nadie se salva mi je favorit za plasman od 13. do 17. ili 18. mesta, a La venda za plasman između 20. i 26. mesta u finalu.

Zaključak je da bi jedino Marija, Noelija, a možda i Natalija, mogle biti jedini ubedljivi pretendenti za TOP 10 plasman.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pozdrav ljubitelji Eurosonga . Ja upravo gledam OT Gala vecer u Spaniji . Meni su se dopale pesme od Noelije , duet Miki i Natalija , Fejmus nema losu pesmu , odlicna je i Marijina pesma . Po meni u TOP 3 zasluzuju da odu Noelija , Miki i Natalija i Marija . Ko god odneo pobedu , imace super pesmu , a nadam se da ce se i Evropi dopasti . Ja sam pratio i ovogodisnju sezonu OT u Spaniji i zao mi je sto pobedu nije odnela Natalija zasluzila je , zato se nadam da ce duet pesma otici u Tel Aviv

 • Nadam se da Miki pobjeđuje, jer zaista ima najbolju pjesmu. Evroviziji zaista fali ovakvih pjesama. Marija je totalno precijenjena i ja tu pjesmu vidim u zadnjih pet u finalu Eurosonga. Pa samo poslušajte refren, ne bih rekao da je to refren pjesme koja je za TOP10 plasman. :/

 • Moji favoriti kada je u pitanju španski nac. izbor jesu Muerdeme i Nadie se salva, mada veću prednost dajem ipak Mariji. I s obzirom da publika ima presudnu reč, zaista se nadam i očekujem da će u Tel Aviv putovati upravo ona.
  Međutim, moram da se složim i sa time da Španci uopše ne iskorišćavaju na pravi način prednos koju im daje njihov lepi jezik. Ali nakon prethodne tri očajne godine, u koliko pošalju Mariju, to će opet koliko-toliko biti jedan fin i pristojan pomak koji će ih odvojiti od dna liste.

 • Španci mogu više od ovoga, ali ne koriste. Njihov jezik je neverojatno popularan na Evroviziji. Sa druge strane, trebaju da otvore prostor i za poznate izvođače, tako da će njihov izbor učiniti još popularnijem. Kladionice daju malu prednost Mariji. Nadam se da ne bude kao pred dve godine kad je žiri namestio pobedu Manela a Španija je završila na zadnjem mestu. Izgleda samo nekadašnji stanovnik Beograda Enrike Iglesijas može da donese treću pobedu Španiji.