Evrovizija 2019

San Marino: Serhat ponovo!

Turski pevač Serhat predstavljaće San Marino ovog maja u Tel Avivu, saopšteno je na pres-konferenciji koju je tim povodom organizovala Radio-televizije San Marino. Njemu će to biti drugo evrovizijsko učešće, nakon što je 2006. pod istom zastavom nastupio u Stokholmu.

Ahmet Serhat Hadžipašaloglu (tur. Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu) turski je pevač, producent i TV voditelj. Rođen je u Istanbulu 1964. godine. Nakon završenih studija, osnovao je sopstvenu produkcijsku kompaniju End Productions te u saradnji s nacionalnom kućom TRT pokrenuo popularni TV kviz. Prvu pesmu Rüya-ben bir daha objavio je 1997. godine i od tada je izdao nekoliko singlova. Sarađivao je s muzičarima u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Gruziji…

On je izjavio da je srećan što će ponovo imati priliku da predstavlja ovu državicu na velikoj manifestaciji, iskazujući i radost zbog saradnje sa, kako je rekao, divnim timom.

Osećam da sam spremniji nego 2016. godine — kazao je Serhat.

Iako se 2016. godine nije plasirao u finale, završivši na 12. mestu, Serhat je ostavio utisak na evrovizijsku i evropsku javnost, zbog čega je postao jedan od miljenika publike. Njegova disko-dens pesma I didn’t know skrenula je pažnju i američkoj disko i soul pevačici Marti Voš, nekada članici popularnog sastava „The Weather Girls“. Serhat je tako krajem 2017. godine snimio duetsku verziju te numere koja se na kraju našla i na američkoj Bilbord top-listi klupskih dens pesama.

Pesma koju će izvesti u San Marinu biće objavljena naknadno.

Izvođač kao finansijski partner

Nacionalna televizija San Marina SMRTV ove sezone se vratila internom modelu izbora predstavnika i selekcije, nakon prošlogodišnjeg pokušaja organizovanja šireg nacionalnog internet takmičenja 1 in 360. Šef delegacije Alesandro Kapikjoni otkrio je da će predstavnik San Marina na Evrosongu biti izvođač iz inostranstva, zbog čega su prethodnih nedelja različiti mediji pisali o „svetski poznatom izvođaču“, a ime koje se najčešće pominjalo bilo je Rodrigo Alves, koji nastupa pod imenom „Human Ken Doll“, budući da izgleda kao popularna lutka Ken. Ipak, TV San Marino ove navode nije ni potvrdio, ali ni demantovao, što je dodatno podgrejalo sumnje.

Iako je Serhat već nastupao na Evroviziji za istu zemlju, ovakva odluka i ne treba da čudi. Naime, ustaljeni problem svih manjih nacionalnih emitera odnosi se na finansije, zbog čega često nisu u mogućnosti da samostalno iznesu ceo projekat. Stoga su „prinuđeni“ da partnere traže u onim izvođačima i producentima koji su spremni da finansiraju deo evrovizijskog projekta.

Naravno, za ovakve navode nema zvaničnog obrazloženja, ali dosadašnja praksa je otkrila model po kojem funkcioniše ova mala televizija.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Moneta im je glavna a Serhat je Turcin ,tako da oni vidim samo jednu pevacicu i imaju,ali dobro mala su drzava ne mogu oni imati vise od jednog pevaca premali su 😀