ESC-potpourri

Britanija predstavila pesme i takmičare, izbor predstavnika Belorusije 8. marta

Ujedinjeno Kraljevstvo, Belorusija i Poljska nalaze se u fokusu najnovijeg pregleda evrovizijskih vesti, budući da su se iz tih zemalja konačno čule neke korisne i važne informacije u vezi sa selekcijama za naredni Evrosong.

Pored toga, u ovom potpuriju pročitajte i novosti koje se odnose na već izabrane predstavnike Španije, San Marina i Jermenije.

🇬🇧 Britanija predstavila pesme i takmičare

Ujedinjeno Kraljevstvo će svog predstavnika za Evrosong izabrati 4. put zaredom u šouu Eurovision: You Decide, koji je zakazan za 8. februar u Salfordu, što je podatak od ranije poznat. Poznato je i da se format promenio u odnosu na prošlu godinu, pa će se tako u konkurenciji naći šest izvođača i tri pesme — u po dva različita aranžmana.

Nacionalni emiter BBC je dugo držao u tajnosti imena učesnika i izabrane pesme, ali su i oni konačno predstavljeni javnosti, i to u popularnoj radijskoj emisiji „Ken Bruce Show“ na BBC Radio 2.

Majkl Rajs (Michael Rice) | Bigger than us

Holi Tendi (Holly Tandy) | Bigger than us

Džordan Klark (Jordan Clarke) | Freaks

grupa „Maid“ | Freaks

Keri-An (Kerrie-Anne) | Sweet lies

Anisa | Sweet lies

TV šou će ovog puta biti drugačiji nego prethodnih godina, budući da je koncept zasnovan na učešću šest kandidata koji će izvesti samo tri pesme. Tako će postojati tri kruga u kojima će dva takmičara pevati istu pesmu — u dve verzije, razume se. Pobednička verzija svake pesme naći će se u tzv. superfinalu, u kojem će gledaoci i žiri poznatih izglasati najbolju.

Mel Gidrojk i Mons Selmerlev biće voditelji programa.

🇧🇾 Izbor predstavnika 8. marta

Belorusija je zbog održavanja Dečje pesme Evrovizije u novembru u Minsku okasnila sa oglašavanjem o selekciji za Evrosong. U vreme kada su nekad već pripremali finalno veče, nacionalni medijski servis BTRC tek je raspisao konkurs koji će biti otvoren do kraja januara.

Svi zainteresovani autori i izvođači, bez obzira na nacionalnost, mogu da se prijave, i svi koji budu ispunili uslove konkursa biće pozvani na audicije pred žirijem koji će činiti predstavnici Ministarstva kulture i umetnosti, te nacionalne televizije. Ko će se naći u trci za predstavnika Belorusije znaće se 4. februara.

Finalno veče održaće se 8. marta, a u konkurenciji će biti 10 pesama. Ipak, za razliku od prethodnih godina, odluku o pobedničkoj numeri doneće isključivo žiri glasanjem. Zanimljivo je da će svaki član žirija svoje bodove saopštiti odmah nakon izvođenja svake pesme. U slučaju izjednačenja, glasaće se ponovo.

🇵🇱 Poljska interno bira predstavnika

Posle internog odabira predstavnika za Dečju pesmu Evrovizije, koji je kasnije i pobedio u Minsku, poljska nacionalna televizija TVP odlučila je da na isti način izabere i predstavnika za Tel Aviv, ali uz javni konkurs.

Naime, poziv je otvoren svim autorima i izvođačima, neovisno o nacionalnosti i bez jezičkih ograničenja, a konkurs će trajati do 5. februara. Stručni panel evaluiraće sve pristigle kompozicije te internom metodom izabrati najboljeg kandidata za nastupajući Evrosong. Ta odluka se ne očekuje pre 8. februara.

Zanimljivo je da je ovakav model TVP poslednji put primenila 2005. godine, kada je u Kijevu bez finala „za malo“ ostao Ivan i sastav „Delfin“. Ipak, izvesno je da TVP želi da ove godine sredstva i pažnju usmeri na organizaciju dečjeg Evrosonga za koji su već dobili odobrenje Evropske radiodifuzne unije, pa je nacionalna selekcija svedena na interni odabir putem otvorenog konkursa.

🇩🇰 Objava učesnika 31. januara

Danski Melodi Grand Prix održaće se 23. februara u Herningu, a organizatori takmičenja najavili su da će imena učesnika biti saopštena na pres-konferenciji 31. januara.

Tada će svaki od 10 učesnika biti opširnije predstavljen javnosti, dok će takmičarske pesme na digitalnim platformama biti onlajn narednog dana — 1. februara.

Melodi Grand Prix će se održati u Areni „Boxen“, a voditelji će biti Johanes Nimark, pevač grupe „Lighthouse X“ koja je Dansku predstavljala na Evroviziji 2016. godine, i Kristijan Gintberg, iskusni voditelj dečjih emisija.

🇺🇦 Maruv umesto Tajane

Budući da je popularna pevačica Tajana odustala od učešća na nacionalnom takmičenju za Evrosong Vidbir 2019, jer planira da se posveti albumu i solističkom koncertu, organizatori su odlučili da u konkurenciju uvrste Maruv, pa će tako ostati 16 izvođača i pesama.

Takmičenje će se održati 9, 16. i 23. februara u Palati kulture u Kijevu, a producenti su raspodelili učesnike u dva polufinala po redosledu nastupanja:

1. polufinale | 9. februar

 1. grupa „The Hypnotunez“
 2. grupa „Letay“
 3. Vera Kekelija
 4. grupa „TheSho“
 5. grupa „Yuko“
 6. Maruv
 7. grupa „Brunettes Shoot Blondes“
 8. grupa „Bahroma“

2. polufinale | 16. februar

 1. Ivan NAVI
 2. Ana Marija
 3. grupa „Kazka“
 4. Kira Mazur
 5. Laud
 6. Hajat
 7. grupa „Braii“
 8. grupa „Freedom Jazz“

🇪🇸 Špansku pesmu očekuju poboljšanja

Predstavnička pesma Španije La venda pretrpeće određene promene, kako u melodijskoj liniji, tako i u vokalnom izvođenju, najavio je autor Adrija Salas. On je otkrio da ima nekoliko ideja koje se više odnose na melodiju i vokal nego na aranžman, kako bi joj se izvođač numere što bolje prilagodio.

Miki je 20. januara pobedio na specijalnoj evrovizijskoj gala večeri talent-šoua „Operacija Trijumf“, osvojivši 34% glasova publike. Mladi pevač je najavio i da počinje da snima svoj debitantski album, čija se objava očekuje u maju, oko evrovizijskog finala.

Uprkos ovim lepim vestima, ova specijalna emisija nije bila ni blizu gledana kao prošlogodišnja, kada je na isti način izabran evrovizijski predstavnik. Naime, zabeležen je pad od čak 1,2 miliona gledalaca. Razlog bi mogao da leži u činjenici što je ovogodišnja evrovizijska gala održana mesec dana nakon završetka čitavog takmičenja, dok je prošle sezone bila u sklopu regularnog dela programa, kada pobednik šoua nije bio poznat, zbog čega je pažnja gledalaca bila na visokom nivou.

🇸🇲 Serhatova pesma u etru krajem februara?

Nakon što je nacionalna televizija San Marina SMRTV objavila da će ih u Tel Avivu ponovo predstavljati turski pevač Serhat, usledio je nagoveštaj još jednog „iznenađenja“ krajem februara. Nije jasno o kakvom se iznenađenju radi, ali je pretpostavka da će u tom periodu biti objavljena pesma koju će stari novi predstavnik otpevati u Izraelu ovog maja.

🇦🇲 Izbor pesme za Srbuk u toku

Jermenija je ove sezone prva objavila ime svog predstavnika za Evroviziju. Kao što je poznato, reč je o Srbuk, mladoj i talentovanoj pevačici koja je afirmaciju dobila u emisijama za talente.

Nacionalna televizija je u prethodnom periodu sprovela konkurs za kompozicije, a prema rečima šefice evrovizijske delegacije Anušik Ter-Gukasjan, pristigle su numere raznih žanrova. Iako ima dosta inostranih autora, ona je posebno pohvalila veliku zainteresovanost domaćih kompozitora.

Selekciona komisija je u postupku pravljenja užeg izbora kompozicija, od kojih će nekoliko Srbuk i snimiti, te će se na kraju odlučiti koja najbolje pristaje njenom glasu i karakteru.

Nije poznato kada će donesena odluka biti javno saopštena.