Evrovizija 2019

Češka 2019: Čekajući predstavnika

Češka nacionalna televizija ČT je posle velikog uspeha u Lisabonu i osvojenog 6. mesta u finalu želela da na isti način sprovede selekciju evrovizijskog predstavnika i pesme. Stoga su odlučili da će takmičenje Eurovision Song CZ 2019 — ili skraćeno ESCZ 2019 — biti ponovo u onlajn formi, dok će o pobedniku odlučiti češka javnost i međunarodni žiri.

Ovako je sve počelo…

Producenti su u oktobru raspisali konkurs za nacionalni izbor za Evrosong. Uslovi konkursa su se oslanjali na opšta evrovizijska pravila, uz napomenu da glavni izvođač mora imati češko državljanstvo, dok za autore i izbor jezika nije bilo ograničenja. Pristiglo je 300 radova, od čega je 60 bilo delo domaćih autora.

Selekciona komisija je u najužu selekciju izabrala osam pesama — dve više nego prošle godine, a takmičari su predstavljeni javnosti 7. januara na pres-konferenciji. Od tog dana, pa u naredne dve nedelje, fanovima i publici je dato dve nedelje, do 21. januara, da glasaju za svoje favorite posredstvom zvanične evrovizijske aplikacije za pametne telefone.

U konkurenciji su se našli:

 • sastav „Lake Malawi“ | Friend of a friend
 • Jakub Ondra | Space sushi
 • Tomaš Boček | Don’t know why
 • Pem Rabit | Easy to believe
 • Jara Vimer | On my knees
 • Barbora Mohova | True colors
 • Hana Barbara | Poslední slova tobě
 • Andrea Hola | Give me a hint

Istovremeno, ČT je pozvala 10 bivših evrovizijskih učesnika da budu članovi međunarodnog žirija, dok će glasovi pristigli od fanova van granica Češke Republike biti uvaženi kao 11. međunarodni glas.

Objava rezultata i proglašenje pobednika 28. januara

Češka evrovizijska delegacija će na novoj pres-konferenciji u ponedeljak 28. januara saopštiti kompletne rezultate glasanja, kako međunarodnog žirija, tako i publike, te shodno tome proglasiti pobednika i novog predstavnika na Evrosongu u Tel Avivu.

Da bi kod javnosti održali pažnju, odlučili su da od 22. do 27. januara, svakog dana izuzev subote po dva člana žirija saopšte samo svoje „dvanaestice“, pa se tako saznalo da su članovi međunaordnog žirija bili:

 1. Sesar Sampson (Austrija 2018)
 2. Rasmusen (Danska 2018)
 3. grupa ZiBBZ (Švajcarska 2018)
 4. Ira Losko (Malta 2002, 2016)
 5. Elina Nečajeva (Estonija 2018)
 6. bend AWS (Mađarska 2018)
 7. Alma (Francuska 2017)
 8. Ari Oulafson (Island 2018)
 9. Rajan Ošonesi (Irska 2018)
 10. JOWST (Norveška 2017)

Na osnovu njihovih glasova, pesma Friend of a friend benda „Lake Malawi“ osvojila je najviše bodova — ukupno 48, dok je drugoplasirana Barbora Mohova sa 36 prikupljenih poena,

Iz mog ugla (Slobodan Todorović)

Lepo je videti da se jedna zemlja koja je do skoro bila tek „jedna više na broju“ poslednje dve sezone zaista trudi oko Pesme Evrovizije. Glavni „krivac“ za to je Jan Bors, šef evrovizijske delegacije, koji je uneo mnogo evrovizijskog entuzijazma u nezainteresovani ČT, te napravio da jedna prilično neutralna država dospe u fokus. Kada se tome doda i odličan rezultat šarmantnog Mikolasa Jozefa prošle godine u Lisabonu, koji je pokupio brojne simpatije gledalaca, pažnja koja im se pridaje ne treba da čudi.

Jer — sada već imamo velika očekivanja. A jesu li ih ispunili svojom ponudom? Ispunili jesu, ali prevazišli nisu, rekao bih.

Od osam pesama, nijedna se ne izdvaja posebno ni po čemu, ali se može reći da je ponuda pristojna. Gotovo svi izvođači ne samo da nisu posebno poznati već nisu ni afirmisani na tlu Češke — svi osim Andree Hole koja je bila 4. u talent-šouu „Glas Čehoslovačke“ i grupe „Lake Malawi“ koja je već prigrabila prestižne muzičke nagrade, objavila debi-album, pisala za filmove, imala koncerte u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Poljskoj, Britaniji… Ta anonimnost na Pesmi Evrovizije ništa ne znači i nije garant neuspeha. Uostalom rezultat Mikolasa Jozefa iz Lisabona to i potvrđuje.

E sad, kad je reč o pesmama, mislim da je Jan Bors preterao kada je izjavio da će ova nacionalna selekcija biti „najbolja u Evropi“. Slušajući ih gotovo nijednu ne mogu da zamislim na velikoj pozornici i pred višemilionskim gledalištem — previše je sve to alternativno i andergraund, što opet može da bude prednost.

Izdvojio bih dve pesme za koje smatram da imaju šansu da pobede u Češkoj i da se čuju u Tel Avivu.

Barbora Mohova | True colors

Barbora je češka verzija Lane del Rej — kako po boji glasa, tako po senzibiliteti i žanru. Ova vrsta alternativnog pop-roka, s primesama baroknog, sanjarskog „sadcore“ zvuka, ne može a da ne privuče pažnju, naročito nakon Laninog talasa popularnosti. Pritom, ovakva muzika daje mnogo kreativnih opcija za scenska rešenja, glumu, takoreći mini-predstavu, što se skupa predstavlja ono što mi ovde zove „evrovizijski potencijal“.

Grupa „Lake Malawi“ | Friend of a friend

Već od prvih taktova prepoznao sam svetski afirmisani indi sastav i elektro-fank duo iz Kanade „Chromeo“. Elektro, nu-disko, sint-pop, elektro-fank jasno je oprodeljenje ovih talentovanih momaka i upravo zbog tog žanra nije ni čudo što se izdvajaju od ostalih konkurenata.

Međutim, uprkos finom, laganom, opuštajućem i, priznajmo, zaraznom ritmu, vidim određena ograničenja. Prvo je da Evrovizija nekim čudom ovakav žanr ne voli, bar je tako bilo do sada, a drugo je što je prostor za efektan scenski nastup, koji bi eventualno nadomestio fank jednoličnost, ovde ograničen.

Kako god, bilo bi jako zanimljivo videti ih i čuti na evrovizijskoj sceni, bar zbog sticanja utiska da su i „male pesme“ vredne velike bine.

Oznake