Evrovizija 2019

Srbija nastupa 14. maja u 1. polufinalu

Dvanaesti predstavnik Srbije nastupiće u prvom delu 1. polufinala koje je na programu 14. maja, odlučeno je polufinalnim žrebom koji je održan u Muzeju umetnosti u Tel Avivu.

Ovim žrebom ne određuje se konačan redosled nastupanja. On je osmišljen 2008. u Beogradu s ciljem da sve delegacije zemalja koje su se prijavile za takmičenje već u ranom periodu znaju kada će nastupati, kako bi na vreme rezervisali let i mesto boravka, odredili datum dolaska zbog održavanja proba, raspored aktivnosti i dr.

Pored Srbije, u istom polufinalu nastupiće i predstavnici Slovenije, Belorusije, Češke, Crne Gore, Kipra, Finske, Poljske, Mađarske, Estonije, Portugalije, San Marina, Islanda, Gruzije, Australije, Belgije, Ukrajine i Grčke. Takođe, za predstavničku pesmu Srbije u prvom polufinalu moći će da glasaju i tri članice „Velike petorke”: Španija, Francuska i Izrael.

Konačan redosled nastupanja u polufinalima odrediće, kao i ranijih godina, producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu izabrane. Očekuje se da on bude poznat već u drugoj polovini marta.

Sve države učesnice bile su raspoređene u šest različitih grupa na osnovu šablona glasanja prethodnih 14 godina, a na osnovu algoritma nemačke telekomunikacione kompanije Digame, dugogodišnjeg partnera EBU, koja i kontroliše glasanje tokom takmičarskih večeri.

1. grupa 2. grupa 3. grupa 4. grupa 5. grupa 6. grupa
Albanija Danska Jermenija Australija Austrija Grčka
Makedonija Finska Azerbejdžan Irska Belgija San Marino
Crna Gora Island Belorusija Litvanija Češka Kipar
Slovenija Estonija Gruzija Letonija Mađarska Moldavija
Hrvatska Norveška Rusija Portugalija Holandija Rumunija
Srbija Švedska Ukrajina Poljska Švajcarska Malta

U prvom delu programa određeno je u kojoj će polufinalnoj večeri glasati zemlje iz tzv. „Velike petorke“, a u drugom delu koje zemlje će nastupiti u prvoj, a koje u drugoj polufinalnoj večeri.

Zbog ranije predviđenih obaveza u programskoj šemi državne televizije, Švajcarska je dirigovanim žrebom automatski smeštena u drugo polufinale 16. maja.

U polufinalima će svoje pesme i nastupe izvesti predstavnici iz 36 država — po 18 u svakom. Evo kako izgleda preliminarni raspored:

Preliminarni žreb 1. polufinale | 14. maj 2. polufinale | 16. maj
glasaju „Velika petorka“ i domaćin Izrael Španija, Francuska, Izrael Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo
prva polovina Slovenija, Belorusija, Češka, Crna Gora, Kipar, Srbija, Finska, Poljska, Mađarska Švajcarska, Švedska, Irska, Austrija, Moldavija, Letonija, Rumunija, Danska, Jermenija
druga polovina Estonija, Portugalija, San Marino, Island, Gruzija, Australija, Belgija, Ukrajina, Grčka Albanija, Azerbejdžan, Makedonija, Norveška, Rusija, Holandija, Hrvatska, Litvanija, Malta

Iz svakog polufinala će se u finale kvalifikovati po deset pesama glasovima publike i stručnog žirija (50/50). Dvadeset finalista iz polufinala u velikom finalu čeka „Velika petorka“ zajedno sa domaćinom Izraelom. Kao i prethodnih godina, ukupno 26 zemalja će se nadmetati za pobedu u velikom finalu.

Voditelji ceremonije bili su Lusi Ajub i Asi Azar, a ceo događaj emitovan je i na Jutjubu putem lajv-striminga.

Tokom žreba gradonačelnik Lisabona predao je ključeve organizacije svom kolegi iz Tel Aviva, čime je na simboličan način predato domaćinstvo Pesme Evrovizije tom izraelskom gradu.

Rok za izbor i prijavu izabranih predstavnika i pesama je 11. mart, kada će se delegacije učesnika ponovo okupiti u Tel Avivu.

Snimak celog žreba pogledajte u priloženom video-snimku.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Koliko sam pratio neke preliminarne ocjene ESC fanova kao i ranking youtube liste, što se tice prvog polufinala, Nevena definitivno prolazi među prvih 10 koje idu u finale ESC.
  Za sada su najbolje kotirane Kipar (meni prosjecna esc pjesma) i Slovenija ( imace 10 ili 12 od Srbije), a onda dolazi gupa gdje su Island, Belgija, Srbija, Estonija, Portugal (kontroverzan, negde 1. negde 21.) i Madjarska kao najčeće uvrštene u top 26 ( od 3.-13. mjesta).
  Češka, Gruzija i Finska također bi tražile mjesto među 10 prvih, dok od ostalih po koju dobru poziciju imaju Australija i CG, dok se Grčka, Poljska i San Marino i ne pominju. (Bjelorusija mislim jos nije izabrala?)

  Glasanje će svakako biti i blokovsko , sto publike , sto žirija, ali definitivno Nevena ima potencijal i kvalitet za prolaz…
  pozz iz HR

 • Dajte im za zadatak neke luuude izvedbe i jak vokal,obratite paznju da svi imaju dobar scenski nastup.

 • Moglo je i bolje jer imamo samo 4 suseda i zemlje sa jakom dijasporom koje mogu da glasaju za nas: Crna Gora, Slovenija, Madjarska, Grčke i eventualno pete prijateljske Izraela (nisu priznali Kosovo) od ostalih slaba vajda

 • Stvarno, raditi proračune bez saznanja kakvu ćemo pesmu imati i mi i ostali, totalno je promašena tema. A o ferpleju da ne govorim.

 • Prizeljkivao sam to dugoocekivano prvo polufinale i to se i ostvarilo. Samo jos da izaberemo dobru pesmu…

 • Srbija ima velike šanse da opet uđe u finale. 48 bodova od bratske Crne Gore i Slovenije , a može da dobije bodove od Češke, Mađarske, Poljske, Belorusije, Ukraijne, Kipra i naravno Grčke. Samo da imamo odličnu kompoziciju, ali vreme je da RTS da ih objavi.