Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Prvo odustajanje na Dori, Tamara Todevska spremna za novi „Evrosong izazov“

Najvažnije informacije o Evroviziji su svakako izbor austrijskog i finskog predstavnika o čemu možete čitati u izdvojenim tekstovima. A ostale informacije nam pristižu iz svih delova Evrope.

Austrija u Tel Aviv šalje Paendu

Svetski poznati DJ Darude izbor Finske za Evrosong

🇲🇹 Fanovi žele duet

Prethodnog vikenda Malta je preko muzičkog takmičenja mladih talenata X Factor Malta izabrala svog novog predstavnika Mikaelu Pače. I dok gledaoci ovog takmičenja pišu peticije u kojima se apeluje da pored Mikele na evrovizijskoj bini nastupi i drugoplasirani sa ovog takmičenja, reper Oven Leulen, nacionalni emiter Malte još uvek nije dao nikakve informacije o samom izboru adekvatne pesme za Mikaelu, kao ni datum kada bi bilo kakve informacije o pesmi mogle da se pojave.

🇧🇪 Prezentacija belgijske pesme 28. februara

Sredinom januara Belgijanci su objavili sve što zanima prosečnog obožavaoca Evrovizije — izvođača i naziv kompozicije koju ćemo čuti na samom takmičenju. Tom prilikom je objavljeno da će Belgiju predstavljati Elio Vasamije sa numerom Wake up. Autor ove numere je Pjer Dumulan, čovek koji je kreirao i numeru City lights koju je pre dve godine na Evroviziji izvela Blanš. Sada je obznanjeno da će nova belgijska evrovizijska pesma biti predstavljena javnosti 28. februara.

🇧🇾 Slab interes za belorusku selekciju

Iako se konkurs za prijavu pesama za beloruski nacionalni izbor završava 31. januara, već sada se može reći da je zainteresovanost za ovaj izbor veoma slab. Naime na konkurs je do sada prijavljeno 29 numera. Pored prijava iz Belorusije, pristigle su i prijave iz Španije, SAD, Rusije, Ukrajine, Poljske, Rumunije, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon završetka konkursa, planirane su audicije uživo, a zanimljivo je da će se tada u žiriju naći predstavnici Ministarstva kulture, kao i ličnosti iz sveta kulture i umetnosti. Nakon ove audicije, imena desetoro finalista će biti objavljena 4. februara.

Nacionalno finale biće održano 8. marta, a novog predstavnika Belorusije izabraće isključivo žiri.

Kako neki beloruski mediji prenose, na ovom takmičenju bi mogao da se pojavi i Daz Sampson, predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva iz 2006. godine, koji se tada evrovizijskoj publici predstavio sa pesmom Teenage life.

🇬🇷 Prezentacija grčkog izvođača i pesme 31. januara?

U Grčkoj se već uveliko priča o narednom evrovizijskom predstavniku, a tamošnji mediji prenose da bi i izvođač i pesma mogli biti predstavljeni već 31. januara. Ranije se već spekulisalo da bi nova grčka predstavnica trebalo da bude Katerin Duska, što neki tamošnji mediji potvrđuju pišući da će upravo ona poslednjeg dana januara biti imenovana za grčkog predstavnika u Tel Avivu.

ERT, nacionalni emiter Grčke, još nije potvrdio ovu informaciju.

🇦🇿 Objavljen četvrti potencijalni predstavnik Azerbejdžana

Azerbejdžanski nacionalni emiter „Idžtimai“ je nedavno objavio tri potencijalna kandidata za predstavnika ove zemlje na Pesmi Evrovizije. Četvrti potencijalni predstavnik je Leman, polufinalistkinja takmičenja „Glas Azerbejdžana“ 2016. godine.

Prethodno objavljena imena u trci za predstavnika Azerbejdžana su Samira Efendi, Tofik Hadžijev i Čingiz Mustafejev. Istovremeno Azerbejdžan traga i za potencijalnom predstavničkom pesmom.

🇨🇿 Česi već isplanirali datum održavanja naredne nacionalne selekcije

Iako su pre svega nekoliko dana za predstavnika na predstojećoj Evroviziji u Tel Avivu izabrali grupu „Lake Malawi“ i pesmu Friend of a friend, Česu su se već okrenuli Pesmi Evrovizije 2020. Naime, objavljeno je da će naredne godine biti održana prava izborna selekcija, i to 25. januara 2020. godine u dvorani „Forum Karlin“ u Pragu.

Već je raspisan i konkurs za pesme koji će trajati do 30. juna. Dobrodošli su svi žanrovi, muzičari i producenti treba da se informišu preko češke televizije za više detalja o selekciji, a radovi se šalju na mejl adresu: escmusic@ceskatelevize.cz.

I dok Česi već znaju šta će raditi naredne godine, neke zemlje ne znaju ni kada će izabrati ovogodišnjeg predstavnika.

🇮🇱 Izrael traži pesmu

Uveliko se traži izvođač koji će na domaćem terenu predstavljati Izrael, i to kroz šou HaKokhav HaBa, ali je nacionalni emiter Izraela KAN sada objavio i konkurs za pesmu; biće otvoren do 17. februara.

Od pristiglih pesama najbolju će izabrati šestočlani žiri (četiri člana žirija će biti u vezi sa nacionalnim emiterom, a dva člana sa producentskom kućom Teddy Productions. Kompozitori i tekstopisci treba da budu izraelski državljani i članovi organizacije ACUM. Pesme mogu biti na bilo kom jeziku i ne smeju biti ranije izvođene. Prijave se odvijaju preko mejl adrese: eurosong@kan.org.il.

Pesma će biti izabrana 24. februara, a javnosti predstavljena početkom marta.

🇭🇷 Odustajanje na Dori i nove rezervne kompozicije

I dok se ove zime zaista mnogo govorilo o povratničkom izdanju hrvatskog nacionalnog takmičenja Dora, objavljivani su brojni detalji oko samog takmičenja, kao i imena takmičara.

Međutim, desilo se i prvo odustajanje. Naime, zbog brojnih obaveza, grupa „Četiri tenora“ neće nastupiti na predstojećoj Dori. Nastup na Dori je odbila i prva rezervna učesnica Tonka, tako da ćemo na Dori gledati Kim Verson i pesmu Nisam to što žele.

Prema konačnoj listi učesnika, na Dori će se 16. februara predstaviti:

 1. Elis Lovrić | All I really want
 2. Luka Nižetić | Amorero Brutalero
 3. grupa „Gelato Sisters“ | Back to the swing
 4. Kim Verson | Nisam to što žele
 5. Beta Sudar | Don’t give up
 6. Bernarda Bruno | I believe in true love
 7. Domenika | Indigo
 8. grupa „Manntra” | In the shadows
 9. Jure Brkljača | Ne postojim kad nisi tu
 10. Ema Gagro | Redemptation
 11. Lea Mijatović | Tebi pripadam
 12. Lidija Bačić Lille | Tek je počelo
 13. Jelena Bosančić | Tell me
 14. Lorena Bućan | Tower of Babylon
 15. Roko Blažević | The dream
 16. Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić | Vrijeme predaje

Izabrane su i dve nove rezervne kompozicije:

 1. Patricija Gašparini | Pretend
 2. Eni & Vjeko | Čudo

Među dvema novim rezervnim učesnicima se nalaze i dva imena poznata gledaocima šoua „The Voice — Najljepši glas Hrvatske“ — u pitanju je emotivno-poslovni duo Eni & Vjeko koji sačinjavaju Eni Jurišić i Vjeko Ključarić, učesnici spomenutog šoua.

🇲🇰 Šta je Tamara Todevska govorila za N1?

Tamara Todevska, nova evrovizijska predstavnica Makedonije, koja je na Evroviziji nastupala 2008. godine sa Adrijanom i Vrčkom, a takođe i 2004. i 2014. kao prateći vokal Tošetu Proeskom i svojoj sestri Tijani Dapčević, dala je intervju preko Skajpa za bosanskohercegovački studio Televizije N1.

Naime, ona je tom prilikom izjavila da joj je totalno nebitno kako će se zvati zemlja koju predstavlja (Makedonija je nedavno promenila ime u Severna Makedonija). Takođe, Tamara je i više nego spremna da ponovo zakorači na evrovizijsku pozornicu, ovaj put sasvim sama, iako je nedavno postala majka.

Konkurs za njenu pesmu raspisan je do 5. februara, a ona se nada da će pesma publici biti predstavljena već do sredine februara sa sve pratećim spotom.

Ovom prilikom se Tamara takođe osvrnula i na svoje prethodne evrovizijske nastupe, svakako naglašavajući podatak da je žiri Makedoniju izbacio iz finala, iako su bili 10. u polufinalu, tada izabravši neku drugu pesmu za finale. Verovatno ćemo na predstojećoj Evroviziji imati priliku da vidimo i Tamarinu sestru Tijanu Dapčević u njenoj pratnji.

Tamara se na kraju osvrnula i na muzičku scenu Makedonije kojom dominiraju instant hitići, ali ističe da ona svakako može da živi od bavljenja muzikom.

Snimak ovog intervjua pogledajte na sajtu N1info.com >>

🇨🇾🇮🇸 Eleni Fureira gošća islandskog finala

Vicešampionka prošlogodišnjeg Evrosonga Eleni Fureira je vrlo brzo stekla popularnost širom Evrope te samim tim i ne čudi činjenica što u ovoj sezoni obilazi sve najznačajnije nacionalne izbore. Gostovala je na specijalnoj evrovizijskoj gali španske „Operacije Trijumf“ posle čega je zapala za oko organizatorima islandskog nacionalnog izbora Söngvakeppnin 2019.

Producenti islandske selekcije su ranije najavili da će pozvati jedno renomirano evrovizijsko ime da gostuje na selekciji, a sada je javni servis RÚV otkrio da će upravo vatrena Eleni biti specijalna gošča finalne večeri islandskog izbora zakazanog za 2. mart.

Nema šta, očekuje nas veliki spektakl!