Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Poslušajte pesme sa Montevizije i australijskih uzdanica

Udarni mesec je pred nama, zbog čega je sve više informacija, ali i nove muzike.

U centru pažnje novog pregleda vesti svakako su naše komšije Crnogorci, koji su objavili svoje takmičarske numere. Isto su nam ponudili i Australijanci, dok Belorusi i Gruzijanci prebrojavaju i ocenjuju pristigle radove nakon konkursa.

🇲🇪 Poslušajte pesme sa ovogodišnje Montevizije

Crna Gora će svog predstavnika izabrati na festivalu Montevizija 9. februara. U konkurenciji je pet pesama i isto toliko izvođača, a pobednika će odrediti žiri i publika.

Sedam dana pre centralnog događaja, Radio-televizija Crne Gore je objavila sve takmičarske numere koje možete čuti klikom na naziv pesme.

  1. grupa „D-Moll“ | Heaven
  2. Andrea Demirović | Ja sam ti san
  3. Monika Knezović | Nepogrješiva
  4. Ivana Popović Martinović | Nevinost
  5. Nina Petković | Uzmi ili ostavi

🇦🇺 Australijski kandidati objavili pesme

Istog datuma kad i Crna Gora, i Australija će izabrati predstavnika za Evrosong u Izraelu. Od ranije je već poznato da je televizija SBS za tu priliku organizovala prvi izborni festival pod imenom Eurovision: Australia Decides na kojem će nastupiti 10 izvođača.

U proteklom periodu svaki od njih je i objavio svoju takmičarsku pesmu koju možete čuti klikom na njen naziv:

Šou Eurovision: Australia Decides će se održati u Gould Koustu 8. i 9. februara, i imaće dva dela — nastupi će biti emitovani 8. februara, a rezultati glasanja dan kasnije. O pobedniku će odlučiti nacionalni žiri i gledaoci u jednakom odnosu.

Voditelji programa će biti komentatori Pesme Evrovizije za ovu okeansku državu Mif Vorherst i Džoel Krisi, a specijalna gošća Dami Im, vicešampionka Evrosonga 2016. godine.

🇬🇪 GPB dobio više od 200 pesama

Gruzija svog evrovizijskog izaslanika ove sezone dobija preko popularnog šoua za talente Idol koji je u toku. Paraleno sa izborom pevača, javni servis GPB je raspisao konkurs na koji je do datuma zatvaranja stiglo nešto više od 200 prijava.

Kako je konkurs bio otvoren za sve autore, bez obzira na nacionalnost, upravo je najviše pesama delo stranaca.

Selekciona komisija će sada poslušati sve kompozicije te izabrati 3-4 za isto toliko izvođača, koliko se očekuje da će ih biti u finalu Idola.

🇧🇾 Lep odziv i u Belorusiji

Uprkos pisanjima pojedinih medija da je malo prijava stiglo na adresu beloruske nacionalne televizije BTRC, ta kuća je objavila da je po zatvaranju konkursa dobila 113 radova.

Budući da je rok za slanje pesama bio prilično kratak (oko sedam dana), ali i da nije bilo nikakvih ograničenja ni za autore, a ni za izvođače, odziv bi se mogao okarakterisati vrlo dobrim.

Svi oni biće pozvani na audicije pred žirijem 4. februara, koji će činiti predstavnici Ministarstva kulture i umetnosti, te nacionalne televizije. Ko će se naći u trci za predstavnika Belorusije znaće se istog dana.

Finalno veče održaće se pre 8. marta, a u konkurenciji će biti 10 pesama. Ipak, za razliku od prethodnih godina, odluku o pobedničkoj numeri doneće isključivo žiri glasanjem. Zanimljivo je da će svaki član žirija svoje bodove saopštiti odmah nakon izvođenja svake pesme. U slučaju izjednačenja, glasaće se ponovo.

🇭🇷 Odustaju i rezervni pevači

Posle odustajanja Tonke kao prve rezerve, a zatim i „4 tenora“ kao učesnika Dore 2019, u konkurenciju je ušla Kim Verson s pesmom Nisam to što žele, a prva i druga rezerva su postali Patricija Gašarini i duo Eni i Vjeko.

Ipak, ni duo nije pristao da preuzme obavezu, pa je selekciona komisija donela novu odluku. Druga rezerva je tako postao Igor Delač s numerom U ritmu ljubavi.

🇫🇮🇩🇰 Emeli de Forest gošća UMK 2019

Evrovizijska pobednica 2013. godine, Dankinja Emeli de Forest, biće specijalni gost emisije UMK 2019 u okviru koje će Finci i međunarodni žiri izabrati pesmu s kojom će se predstaviti u Tel Avivu.

Podsetimo da je finski javni emiter YLE interno izabrao svetski poznatog producenta i di-džeja Deruda (DJ Darude) za predstavnika. On će pripremiti i sa Sebastijanom Rejmanom izvesti tri pesme u specijalnom TV šouu UMK 2019, od kojih će jedna biti evrovizijska.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Što se tiče Crnogoraca, Monika i Andrea imaju najbolje pesme. Ostale su dosadne i u ostalima apsolutno ne vidim nikakav potencijal. Što se tiče Australije, oni realno ne moraju ni pesmu da imaju, i bez pesme bili bi u top 5 po glasovima žirija.

  • Montevizija ove godine nije donela puno dobrih pesama. Moje mišljenje je da najveće šanse za pobedu ima grupa ,,D-Moll”. To je jedina kompozicija od ovih pet koju mogu da izdvojim kao kvalitetniju numeru. Ako pobedi bilo ko drugi, a naročito Monika Knezović (muziku sa njenu pesmu pisao Graja) ili Andrea Demirović (koja je već jednom učestvovala na Eurosongu i tada je imala bolju pesmu nego što je ima sada), onda će to biti nameštaljka, čije posledice bi bile vidljive na samom Eurosongu.
    Đetići, pamet u glavu 🙂

  • Andrea najbolja, ali pobedjuje D Moll.Na instagram profilu jednih ucesnika Beovizije je napisano da ce sve pesme biti postavljene 11og