Evrovizija 2019

Ujedinjeno Kraljevstvo 2019: Čekajući predstavnika

Nacionalni emiter Ujedinjenog Kraljevstva i jedan od članova tzv. velike petorke, Bi-Bi-Si (BBC), odlučio je da svog evrovizijskog izaslanika i četvrtu godinu zaredom izabere preko TV šoua Eurovision: You Decide.

Koncept šoua je u odnosu na prethodna tri izdanja promenjen, ali najpre ovaj tekst treba započeti pričom o tome kako su Britanci počeli sa pripremama za ovu sezonu.

Naime, Bi-Bi-Si je konkurs za sve zainteresovane kompozitore i tekstopisce otvorio 18. septembra prethodne godine i trajao je do 26. oktobra. Posle završetka konkursa je došlo do promena u delegaciji te se dva i po meseca čekalo na objavu učesnika i kompozicija, a nešto kraće se čekalo na objavu koncepta ovogodišnjeg festivala.

Za razliku od prethodne tri godine, kada je važio koncept „šest pesama — šest izvođača“, ove sezone se Bi-Bi-Si opredelio za koncept „tri pesme — šest izvođača“. Naime, biranje idealnih pesama se odvijalo u dva kruga: prvo je britanski ogranak OGAE udruženja razmatrao kompozicije i suzio krug na neodređen broj, a potom je međunarodni žiri od svih pesama koje su ušle u uži izbor odabrao tri najbolje. Svaku od tri kompozicije će otpevati po dva različita izvođača u, razume se, različitim aranžmanima.

Ovakav koncept nije ništa novo za evrovizijski svet, zato što su ga ranije isprobali: Nemačka 2010, 2012. i 2017. godine i Hrvatska 2011. godine. Sličan koncept „jedna pesma — više kandidata“ su svojevremeno isprobali i oni koji su predmet ovog teksta — Britanci — prilikom izbora Endrjua Lojda Vebera i Pita Votermena za kompozitore evrovizijskih numera 2009. i 2010. godine, kao i Holanđani za izbor svog predstavnika 2010. godine.

Lista učesnika i pesama je saopštena 23. januara tekuće godine u radijskom šouu Kena Brusa na drugom programu Bi-Bi-Sijevog radija. U konkurenciji za 62. britanskog evrovizijskog predstavnika se nalaze sledeće numere i kandidati:

  • Majkl Rajs | Bigger than us
  • Holi Tendi | Bigger than us
  • Džordan Klark | Freaks
  • grupa „Maid” | Freaks
  • Keri-An | Sweet lies
  • Anisa | Sweet lies

Pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja — u prvoj rundi će se publici predstaviti svih šestoro kandidata sa navedene tri kompozicije, da bi na kraju prvog kruga tročlani žiri izabrao najboljeg izvođača za svaku od tri priložene pesme. U drugom krugu će publika televouting i SMS glasovima izabrati najbolju od te tri pesme i najboljeg izvođača između troje tzv. superfinalista.

Žiri koji će biti zadužen za biranje najboljeg izvođača za svaku od te tri numere i usput komentarisati njih i izvođenja će funkcionisati u sledećem sastavu:

  • Rajlan, bivši učesnik X Factora, TV prezenter i komentator takmičenja za Pesmu Evrovizije tokom polufinalnih večeri takmičenja u Lisabonu;
  • Marvin Hjums, bivši član boj-benda JLS i sadašnji prezenter na prvom programu radija BBC;
  • Moli King, bivša članica devojačkog sastava „The Saturdays“ i voditeljka na prvom programu radija BBC.

Treću godinu zaredom će festival biti emitovan na drugom televizijskom programu Bi-Bi-Sija. Kao i prethodne tri godine, program će voditi Mel Gidrojk, a drugu godinu zaredom će joj društvo praviti evrovizijski pobednik iz 2015. godine Mons Selmerlev.

Specijalna gošća festivala će biti prošlogodišnja predstavnica ove ostrvske države Suri, koja će se predstaviti posebnom verzijom prošlogodišnje takmičarske numere Storm.

Program će trajati sat i po vremena i odvijaće se u vremenskom intervalu od 20 časova i 30 minuta do 22 sata po centralnoevropskom vremenu, a možete ga pratiti na ovom linku: Giniko.com >>

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Što se tiče ovogodišnje selekcije, moj utisak je da je izbor pesama potpuno solidan i pristojan. Međutim, postoji jedan problem — Britanci nemaju baš nešto puno pesama za ostvarivanje toliko željenog TOP 10 plasmana. Doduše, samo jedna numera u jednom izvođenju ima potencijal za sam vrh, druga u jednom izvođenju teško da može doći do takvog plasmana (pre bih je pozicionirao između 13. i 19. mesta), a treća u jednom izvođenju bi se ubedljivo zadržala na nekom od poslednjih šest pozicija u finalu. Kad je reč o ostalima koji će se predstaviti sa istim pesmama, teško da bi mogli da se maknu od dna tabele i teško da bi ikako bili primetni u Tel Avivu.

Iz ovog prethodnog pasusa se može zaključiti da sam već odabrao po meni tri najbolja izvođača svake od navedenih kompozicija. Ne sumnjam da će se žiri odlučiti da u drugom krugu svoja izvođenja tih numera ponove izvođači koje ću priložiti u narednim redovima.

Na treće mesto bih pozicionirao Freaks u verziji Džordana Klarka, zato što ne sumnjam da će uživo zvučati podjednako dobro kao na studijskom snimku u odnosu na devojačku grupu „Maid“. A zašto sam je stavio na poziciju broj 3? Zato što mi tekst numere izgleda kao za neki tinejdžerski film u produkciji Dizni kanala, nego za Evroviziju, iako je melodija interesantna. Ako kojim slučajem Britanci ovo pošalju, Džordana će čekati sudbina Džoa i Džejka pre tri godine, kada su se takođe predstavili sa jednom tinejdž-pesmom. Dakle, zauzeo bi jedno od poslednjih šest mesta u finalu.

Što se tiče numere Bigger than us, nebitno da li je verzija Majkla Rajsa ili verzija Holi Tendi, po meni bi svakako po jačini zauzela drugo mesto. Ako poredim obe verzije, mogu reći da mi je verzija Majkla Rajsa draža i vokalno jača. Međutim, teško da bi ova numera mogla da dođe do TOP 10 plasmana. Realno bi bilo da zauzme poziciju između 13. i 19. mesta u telavivskoj završnici.

E sad, došao je na red i moj broj jedan. U pitanju je Sweet lies u verziji Keri-An. To je po meni jedina kompozicija koja bi za Britance bila sigurica za TOP 10 plasman. Stilski je u haus maniru kakav globalno plasira producentski sastav „Sigala“, ovakav zvuk poslednjih godina prolazi kod mlađe populacije. Vokalno ju je Keri-An iznela odlično i ne sumnjam da bi u Tel Avivu imala odličan nastup koji bi je doveo ne do prvih 10 već do prvih pet ili šest mesta na listi u finalu. Mislim, to je jedina vredna pesma koja zvuči ubedljivo za veći plasman.

Zato, dragi stručnjaci i narode Ujedinjenog Kraljevstva, pazite koga birate!

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • malo ste zamenili teze i mnogo pravite sebe nekim velikim stručnjacima..pesma “Bigger than us” u Izvodjenju Michael Rice-a ne samo da ima ogroman potencijal i kvalitet za top 10 već zvuči poprilično pobednički…druga verzija iste pesme u izvodjenju devojke je nešto slabije snage ali takodje potencijal za recimo top 15…Obe verzije pesme “Freaks” bi ostavile UK ponovo na nekom od poslednjih nekoliko mesta (21-26.) dok “Sweet Lies” u obe verzije jeste poprilično bolja al ne muzički kvalitetnija od “Bigger than Us” i teško da bi ostvarila neki veći rezultat od recimo 12. mesta…Mada šta je prethodnih godina završavalo u top 10 i top 15, ništa ni u ovom slučaju nije isključeno…