Evrovizija 2019

Australija 2019: Čekajući predstavnika

Od 2015. godine, kada je ova ostrvska zemlja (i kontinent) debitovala na Pesmi Evrovizije, Australija je slala isključivo interno izabrane predstavnike koji su već bili popularni u svojoj zemlji. Međutim, s obzirom na popularnost Evrovizije u Australiji, bilo je pitanje vremena kada će organizovati svoju mini-Evroviziju. I eto, tako je došlo i do ovog prvog jubilarnog nacionalnog finala.

Da li će Australija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici, saznaćemo 9. februara.

Na redu je završnica prvog izdanja takmičenja Eurovision – Australia Decides, nacionalnog finala u Australiji.

Kako je sve počelo?

Nacionalni emiter Australije, raspisao je konkurs u oktobru, koji je trajao sve do 4. novembra, za izvođače i tekstopisce.

Na konkurs su pristiglo oko 700 prijava, a 18. januara su konačno objavljena sva imena desetoro učesnika novoustanovljenog takmičenja Eurovision – Australia Decides. Prvo veče (8. februar) biće rezervisano za izvođenje takmičarskih numera pred žirijem, dok će drugo veče (9. februar) biti rezervisano za konačno sumiranje rezultata i proglašenje pobednika.

Finale će biti održano 9. februara, a pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja. Pobednika će odrediti nacionalni žiri i publika u razmeru 50%.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Eurovision – Australia Decides su:

Ovih desetoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Australije. Naravno ovo su sve nova imena za evrovizijsku publiku, s obzirom na to da je Australija svoje dosadašnje predstavnike birala isključivo interno, a niko od četvoro bivših predstavnika Australije nije se našao u konkurenciji za novog evrovizijskog predstavnika Australije.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Ono što je svakako očekivano kada je Australija u pitanju jeste to da će predstavnička pesma svakako biti modernog pop zvuka. Ali, već na samom početku moram priznati da i nisam baš očarana australijskom ponudom. Sve pesme manje više liče jedna na drugu, a nijedna se u suštini ništa posebno ne izdvaja, niti donosi bilo kakvu osobenost i originalnost na najveće evropsko muzičko takmičenje. Ne sumnjam da će sve ove pesme biti veliki hitovi u svojoj matičnoj zemlji, ali mi se čini da ukoliko ovogodišnja Evrovizija bude ličila na prošlogodišnju, i nemaju neke velike šanse za pobedu.

Ukoliko moram nešto da izdvojim, a bilo bi poželjno, onda to neka budu pesme This is not the end Marka Vinsenta, Dust Ejdana Kalafjorea i Zero gravity koju izvodi Kejt Miler-Hajtki. This is not the end je klasična dramatična ljubavna pop balda i ne donosi ništa posebno novo, ali meni lično zvuči sasvim pristojno. Numera Dust je jedna od, prema mom mišljenju, zanimljivijih elektro-pop numera sa nešto umerenijim ritmom. Pesma Zero gravity je numera koja unekoliko podseća na prošlogodišnju estonsku pesmu La forza. Naravno, ova pesma ima taj operski momenat, ali je i sasvim drugačijeg karaktera u odnosu na pomenutu estonsku numeru, s obzirom da ima i elemente elektronike i dabstepa.

Kako da pratite izbor?

Finalni izbor Eurovision – Australia Decides će biti održan 9. februara od 10.30 časova (19.30 h po lokalnom vremenu), a prenos će na internetu obezbediti nacionalna televizija SBS. Takmičenje se održava u Gould Koustu i moći će da se prati na sajtu SBS Eurovision >>.

Voditelji ovog šou biće Mif Vorherst i Džoel Krisi, a specijalna gošća biće predstavnica Australije iz 2016. godine Dami Im .

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Mislim da je dosta bilo tog nekog “postedjivanja” Australije zato sto su novi ucesnik…Nekako mi se cini da oni bukvalno mogu da izaberu bilo koga bez opterecivanja i da ce taj zavrsiti u vrhu…Mislim da se Australija od ove godine definitivno treba tretirati kao i ostale drzave ucesnice jer mislim da vec postaje nepravedno…